logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat prądotwórczy do domu pod Warszawą – wybór do 1200 zł, spalanie do 2 l/h

Janekwawa8 01 Lis 2011 20:14 13317 4
REKLAMA
  • #1 10090531
    Janekwawa8
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam!
    Pytanie moje dotyczy agregatu prądotwórczego. Jakiś czas zastanawiałem się czy kupić UPS czy agregat a może jedno i drugie. Jednak doszedłem do wniosku, że jeżeli jest agregat pociągnie mi więcej rzeczy.

Przy budowie domu elektryk założył mi taki przełącznik, który pozwala podpiąć owy agregat i zasilić pracę paru urządzeń. Mieszkam pod Warszawą i kuriozalnie dość często wyłączają mi prąd. Niestety dodzwonić do elektrowni się nie da i przestoje w dostawie energii potrafią trwać nawet 2-3 godziny.

Dlatego prosiłbym was o poradę przy wyborze agregatu.
    Parę informacji zamieszczę, które chciałbym aby spełnił.

Urządzenia podpięte do instalacji
    : lodówka, piec (w tym 3 pompki cyrkulacyjne i dmuchawa z podajnikiem), czajnik bezprzewodowy, lampkę może tv :D , lub osobnie np betoniarkę na 230V
    Cena : do 1200 zł
    Spalanie : do 2 l /h

Jako, że idzie zima a piec mam zasilany prądem aby sprawnie funkcjonował potrzebuję jakiś agregat, który utrzyma parę w/w rzeczy (głównie piec bo moja córeczka nie lubi zimna). Przydałaby się możliwość wytworzenia energii do betoniarki.

Prosiłbym o pomoc w wybraniu 2-3 agregatów.
    Pozdrawiam.
    Janusz.
  • REKLAMA
  • #2 10092455
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Smutna wiadomość jest taka że za 1200 raczej nie dostaniesz tego co byś oczekiwał. ( pod względem jakości ) Do 1200 dostaniesz tylko agregatopodobne urządzenia z allegro a dokładaniej z chin.
    Tak czy inaczej
    Potrzebujesz agregatu około 5 kVA
    Np takiego Link
    Lub coś podobnego na silniku subaru z 2 letnią gwarancją Link
    Jeśli nie masz do zasilania w czasie zaniku zasilania urządzeń trójfazowych nie kupuj agregatu trójfazowego.

Zakładając że masz ograniczony budżet do 1200 PLN nie rozważamy agregatu z silnikiem wysokoprężnym, powiększonego zbiornika paliwa i opcji automatyki.
  • REKLAMA
  • #3 10155311
    Janekwawa8
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    A jaki UPS byście doradzili ? max do 500 zł ? Musiałby utrzymać piec, pompki, dmuchawę max na ok 5-6 godzin. Na allegro jest za duży wybór i nie mam pojęcia, który można by kupić.
  • REKLAMA
  • #4 10168308
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6688
    UPS z sinusem na wyjsciu, czas podtrzymania zależy od pojemności baterii i mocy pobieranej przez urządzenia.
  • #5 10230459
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Janekwawa8 napisał:
    A jaki UPS byście doradzili ? max do 500 zł ? Musiałby utrzymać piec, pompki, dmuchawę max na ok 5-6 godzin. Na allegro jest za duży wybór i nie mam pojęcia, który można by kupić.

Za 500 zł takiego na 5-6 godzin nie znajdziesz wg mojej wiedzy.
REKLAMA