logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać offset 0.5V do sygnału wejściowego przetwornika A/C?

my_kel 22 Lut 2003 16:47 2440 8
REKLAMA
  • #1 107064
    my_kel
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam duzy problem z wysterowaniem mojego uklady. Mam taki sobie
    przetwrnik A/C i jego wejscie zawiera sie w granicach od -2.5 do 4.1V.
    Aby moc w pelni wykorzystac jego mozliwosci przetwarzania, oczywistym
    jest zeby sygnal wejsciowy calkowicie pokryl zakres.
    Problem polega na ty, ze zakres sygnalu wejsciowego zawiera sie w
    granicach +-0.8V. O ile ze wzmacniaczem napieciowym nie powinno byc
    problemow, bo zamiast rezystora wepne potencjometr, zeby utrafic sie w
    wzmocnienie 3.8 do 3.9 V/V to problem polega na offsecie. Nie mam
    pojecia jak zrealizowac go, bo musze dodac jakies 0.5 V i jak mam w
    tym wypadku pracowac na czesciach ujemnych sygnalu. W ktorym miejscu
    najlepiej i jak dodawac te dodatkowe 0.5V?
    Pomozcie
    Pozdr.
    MS
  • REKLAMA
  • #2 107715
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    A co to za przetwornik? Podaj najlepiej typ układu scalonego przetwornika A/C. Wtedy będzie łatwiej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 107719
    my_kel
    Poziom 11  
    Coz skoro chcesz, ale to nie ma wiekszego znaczenia, zakres musi byc taki jaki podalem, ale skoro chcesz MAX1165.
    Pozdr.
    MS
  • #4 107750
    Nemo
    Poziom 31  
    A nie możesz zmienić napieć referencyjnych? To przecież pozwala zmienić zakres pomiarowy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 107777
    my_kel
    Poziom 11  
    W sumie to nie bardzo, bo korzystam z napiec ref wewnetznych a to ze wzgledu na potrzebe bardzo dokladnego pomiaru. Wew. nap nie waha sie wiecej niz 0.002V a takiego nie uzyskam zewnetrznego.
    Pozdr.
    MS
  • REKLAMA
  • #6 107780
    Nemo
    Poziom 31  
    Jeśli zalezy Ci na dokładnym pomiarze, to możesz zdecydowanie zapomnieć o wzmacniaczu. No, chyba że znajdziesz taki, który będzie wnosił zniekształcenia na poziomie 50ppm, wtedy nie będzie widać zbytnio różnicy na przebiegu. Ale musisz pamiętać, że i tak nie wykorzystasz całego zakresu przetwornika. Mimo wszystko sugerowałbym zmianę referencji do zakresu +-0,8V, jeśli będziesz pracował z sygnałem audio.
    Pozdrawiam.
  • #7 107787
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Zastosuj układ wg schematu:
    Wzmocnienieni jest równe A=Rf/R1 jeśli R1=R1` i Rf=Rf`
    Napięcie wyjściowe jest równe (U1-U2)*A
    wieć jedno napięcie to ofset przed wzmocnieniem a drugie to napięcie mierzone.
    Załączniki:
    • Jak dodać offset 0.5V do sygnału wejściowego przetwornika A/C? wzma.jpg (10.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 107813
    my_kel
    Poziom 11  
    Ciekawa koncepcja. Musze to sobie zasymulowac. A tak apropo to jaki wzmacniacz roznicowy polecasz ?. Najlepiej taki ogolniedostepny, lub taki ktory mozna zamowic i nie czeka sie na niego 3 miesiace.
    Pozdr.
    MS
  • #9 107818
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Tak koncepcja nazywa sie "wzmacniacz pomiarowy" Nie wiem do jakich układów potrzbujesz wzmacniacz. Do tamtego można domontować równolegle do sprzężenia kondesator żeby układ był nieco dolnoprzepustowy. Na pierwszy ogień dałbym LM358/324 nóźkologia wzmacniaczy operacyjnych jest standardowa wieć można wyciągnąć jednego z podstawki i wstawić inny typ.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dodania offsetu około 0,5 V do sygnału wejściowego przetwornika A/C o zakresie wejściowym od -2,5 V do 4,1 V, przy sygnale wejściowym ograniczonym do ±0,8 V. Celem jest pełne wykorzystanie zakresu przetwornika, co wymaga zarówno wzmocnienia sygnału (około 3,8–3,9 V/V), jak i dodania przesunięcia napięcia. Zastosowanie wzmacniacza napięciowego z potencjometrem do regulacji wzmocnienia jest możliwe, jednak problemem pozostaje dodanie offsetu. Proponowane rozwiązanie to użycie wzmacniacza różnicowego (wzmacniacza pomiarowego), gdzie napięcie offsetu jest dodawane przed wzmocnieniem, a sygnał mierzony jest drugim wejściem. Wzmacniacz różnicowy realizuje wyjście jako (U1 - U2) * A, gdzie A to stosunek rezystorów sprzężenia zwrotnego i wejściowych. Jako popularne i łatwo dostępne układy wzmacniaczy operacyjnych do takiego zastosowania polecane są LM358 lub LM324. Zmiana napięć referencyjnych przetwornika nie jest preferowana ze względu na konieczność bardzo dokładnych pomiarów i stabilność napięć referencyjnych wewnętrznych (odchylenie do 0,002 V). Wzmacniacz pomiarowy może być dodatkowo wyposażony w kondensator równolegle do sprzężenia zwrotnego, aby uzyskać charakterystykę dolnoprzepustową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA