logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alarm z masowymi wyjściami do centralnego zamka Peugeot 205?

pavlak 06 Gru 2004 22:37 2261 12
  • #1 1041957
    pavlak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam alarm z masowymi wyjsciami na sterownie centralnego zamka, lecz nie potrafiłem rozgryść sterownia centralnego zamka w peugeocie 205, zamek jest oryginalny, siłownik w dzwiach kierowcy jest wyposażony w 4 przewody, dla mnie dziwne.Liczę na pomoc...pozdrawiam
  • #2 1044712
    monteros
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    witaj to że siłownik w drzwiach kierowcy ma więcej przewodów niż dwa to jest prawidłowe to jest master czyli siłownik który steruje otwieraniem i zamykaniem wszystkich drzwi otwierając samochód kluczykiem od strony kierowcy automatycznie otwierasz i zamykasz wszystkie drzwi. Na początek to potrzebna będzie ci probówka na 12V z przewodem jeden koniec probówki podłączasz do masy a drugim będziesz szukał na przewodach od siłownika które przewody odpowiadają za zamykanie i otwieranie (w niektórych samochodach brązowy to otwierani a biały zamykanie ) gdy będziesz miał przewód od zamykania to po dotknięciu go drugim końcem probówki wszystkie siłowniki powiny zamknąć sie a odwrotnie co do otwierania czyli powiny otworzyć drzwi dzieje się tak że po przez probówke podajesz impuls masy do centralki pózniej pod te przewody które już znajdziesz podłączas dwa przewody od alarmu gdzie jeden to otwieranie a drugi to zamykanie powodzenia napisz czy udało ci się to zrobić
  • #3 1044732
    bobbik
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    chyba że sterowanie nie jest masami
  • #4 1045003
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    prawdopodobnie masz sterowanioe jedna masa jest tez na to sposob
  • #5 1046071
    pavlak
    Poziom 11  
    Wiem doskonale, że master jest 5przewodowy, ale w tym peugeocie jest siłownik 4 przewodowy.Na jednym przewodzie jest stała masa, na drugim stały plus, na dwa pozostałe podawałem masy, ale nic nie wyzwoliłem,nie podawałem plusa (bałem się ,zę coś spale).Mam pytanie jak z alarmu wysterować sygnał, który by sterował siłownikiem (wiem, że za pomocą przekaźników), mam przekaźniki . Może być tak, że w obudowie siłownika nie ma silniczka tylko sam przełacznik?
  • #6 1046187
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    W siłowniku musi być silnik bądź jakiś mechanizm poruszający. Wyobraź sobie jak to się dzieje że wkładasz klucz do drzwi pasażera i zamykają Ci się drzwi kierowcy i odwrotnie.
  • #7 1046296
    staszekk7
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Wydaje mi się że to nie jest siłownik tylko przełącznik biegunów zasilania i te dwa przewody o których piszesz mają raz plus a raz minus i w ten sposób sterują pozostałymi silnikami drzwi a od strony kierowcy kluczykiem sterujesz tym przełącznikiem
  • #8 1046373
    monteros
    Poziom 18  
    witam no i dlatego proponowałem ci probówke że nawet gdy podasz plus przez nią to nic nie uszkodzisz. Mam pytanie czy od strony pasażera jest taki sam siłownik z czterema przewodami czy ma dwa . Nie sądze żeby ten siłownik był tylko przełącznikiem ze względów ekonomicznych wystarczyłby wtakim przypadku mały przełącznik koło wkładki jak to mają nie które nissany może się myle co do tego przełącznika należy to sprawdzić .Zrób tak znajdź przewody te które idą do pozostałych siłowników i na tych przewodach sprawdzisz co się pojawia przekręcając kluczykiem w zamku czy jest tam plus czy masa .pozdrawiam
  • #9 1046448
    pavlak
    Poziom 11  
    po stronie pasażera są 2 przewody, następny siłownik jest w bagazniku.Moje pytanie jak zrealizowac sterownie siłownika za pomoca przekażników?
  • #10 1046807
    monteros
    Poziom 18  
    poco chcesz robić sterowanie na przekaźnikach. Czy jak zamykasz samochód kluczykiem od strony kierowcy to wszystkie drzwi ci się zamykają ? Jeśli się zamykają to spróbuj podłączyć się do siłownika od strony pasażera do tych dwóch przewodów od siłownika centralnego zamka podłącz tam te przewody od alarmu od zamykania i otwierania[/i][/u]
  • #11 1046944
    Wojtek_b21
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Zamknij zamek centralny i przez kontrolkę podaj masę na jeden z dwóch przewodów jeżeli się otworzy to przetnij ten przewód i podaj masę na drugi powinien się zamknąć (może być odwrotnie tzn. otwórz zamek itd...). Jeżeli to zadziała to wystarczy jeden przekaźnik . ( na pewno działa w nowszych wersjach peugeotów niestety nie pamiętam jak to było sterowane w tym modelu , ale zawsze możesz spróbować czy zadziała )
  • #12 1048636
    staszekk7
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Wepnij się miernikiem cyfrowym w te dwa przewody z czterech na których nie ma napięcia sprawdz podczas zamykania i otwierania co się pokazuje na mierniku czy raz 12V + a raz 12V- jeśl to jest siłownik to jak jest zrealizowane na 4 przewodach sterowanie pozostałymi siłownikami a jeśli nie jest to siłownik tylko przełącznik jak przypuszczam to sterowanie alarmem będzie niemożliwe dzwiami kierowcy
  • #13 1048688
    pavlak
    Poziom 11  
    Witam
    Jednak po stronie kierowcy była tylko sama obudowa siłownika, wiec włożyłem tam siłownik,dokupiłem centralke centralnego zamka i wykorzystałem przewody bedace juz w dzwiach kierowcy. Wszystko działa poprawnie tylko koszty sie troszke zwiekszyły.Mam tylko jedno pytanie czy ktos mogłby mi zaprezentować jak podłączyc przekaźniki, aby symulowały centralke centralnego zamka?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia alarmu z masowymi wyjściami do oryginalnego centralnego zamka w Peugeot 205, gdzie siłownik drzwi kierowcy ma nietypowo cztery przewody. Uczestnicy wyjaśniają, że siłownik master steruje wszystkimi drzwiami i może mieć przewody zasilania stałego (masa, plus) oraz przewody sterujące podające impulsy masy do otwierania i zamykania. Zalecane jest użycie próbnika 12V do identyfikacji przewodów odpowiedzialnych za otwieranie i zamykanie. Wskazano, że w niektórych przypadkach siłownik może być przełącznikiem biegunów zasilania, a nie silnikiem, co komplikuje sterowanie alarmem. Autor potwierdził, że w jego przypadku siłownik kierowcy był pustą obudową, więc dokupił nowy siłownik i centralkę centralnego zamka, co rozwiązało problem. Pojawiło się pytanie o sposób podłączenia przekaźników do symulacji działania centralnego zamka, z sugestiami, że wystarczy podać masę na odpowiednie przewody, a sterowanie może być realizowane przez przekaźniki przełączające biegunowość zasilania. Zalecane jest pomiar napięć na przewodach podczas działania zamka, aby określić charakter sygnałów sterujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA