logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar różnicy ciśnień w gazie na poziomie 30 mbar. Czujniki.

Wilku 06 Gru 2004 23:35 3976 12
REKLAMA
  • #1 1042142
    Wilku
    Poziom 17  
    Witam. Chcę się nieco przygotować do ewntualnego zlecenia pomiaru różnicy ciśnień w gazie na poziomie 30mbar. Zebrałem już nieco pdf-ów z różnych firm, ale chciałem zapytać, bo może ktoś robił coś podobnego i może mi polecić jakiś czujnik? Pozdrawiam.

PS. Nie piszcie o google i przycisku szukaj bo to znam :).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1045997
    filu
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Tak trochę się wtrącam bo mam w pracy kilka urządzeń do pomiaru różnicy ciśnień w gazach,cieczach. Jednak są to przemysłowe wykonania w cenach liczonych w tysiącach, a takie chyba Ciebie nie interesują. Za ich pomocą mierząc ciśnienie przed i za kryzą pomiarową mierzymy przepływ medium. Samo urządzenie posiada dwa króćce , jeden wysokiego ciśnienia H, drugi niskiego L. Za pomocą HART-a ustawiamy przetwornik na z pierwiastkowanie(wynika to z zależności matematycznej przepływu od ciśnienia). I na wyjściu przetwornika otrzymujemy wynik. Opisałem to dla tych mniej wtajemniczonych . Może komuś się przyda. Pozdrowienia.
  • #6 1049426
    Wilku
    Poziom 17  
    Takie drogie to raczej nie wchodzą w grę. Znalazłem kilka czujników, tylko chciałem się kogoś poradzić, bo może ktoś już coś podobnego robił i coś doradzi. Ale widzę że temat niezbyt popularny. Kolegom dziękuję za link i info.
  • REKLAMA
  • #7 1050163
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Nie popularny? Bo wiesz, pytanie jakoś mało konkretne. No bo co można poradzić? a jaki to gaz? a o jakiej temperaturze? a co pokazuje wynik pomiaru? a jak powinno to być połączone? gdzie to jest (może w strefie wybuchowej)? co nas ogranicza?
  • #8 1053800
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Należy jeszcze dopowiedzieć ,że jak pomiar przepływu za pomocą różnicy ciśnień to musi być kryza pomiarowa i to na odpowiednie spiętrzenie na podstawie którego przetwornik różnicy ciśnień przetworzy wynik na jakiś sygnał po uprzednim zpierwiastkowaniu czyli przerobieniu z funkcji kwadratowej na liniową .Obecnie są nowsze metody za pomocą turbin .
  • #10 1061739
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Wchodzimy na zakładzie w ten temat i jest to w toku
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 1067860
    strusx
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Najprostszym i najtańszym urządzeniem do pomiaru różnicy ciśnień jest U rurka i sprawne oko .Jeśli coś bardziej skomplikowanego , taniego i polskiego to polecam: http://www.automatyka.pl/
  • #12 15731383
    zkpassenger
    Poziom 2  
    W przeszłości spośród wielu na rynku wybrałem Freescale i Honeywell. Niezła precyzja i rozsądna cena. Ne pamiętam już wad przetworników pochodzących od innych producentów. Albo była to kwestia podłączenia i uszczelnienia, albo wyprowadzeń elektrycznych albo braku dobrej dokładności i stosownych kompensacji. Jeszcze jedno - wybrałem Freescale bo zależało mi zarówno na wersji czujnika z wyjściem analogowym, jak i SPI i I2C. Mnie potrzebne były takie wersje, które pasowały pod podstawki dla scalaków. Mają też multum innych. Zerknij też do oferty Honeywell. Innych grzechów chwilowo nie pamiętam.

Odnośnie Ururki... Jeśli wynik ma potem zostać przetworzony na wielkość elektryczną, polecam przyjrzeć się metodzie pojemnościowej. Koniecznie w układzie różnicowym. Wiele rzeczy się wtedy ładnie wzajemnie kompensuje. Nawet ubytek wody, denaturatu, czy innej cieczy w Ururce. Przerabiałem to wiele lat temu, ale z tego co wyłania sie mgliście z pamięci to jest mniej więcej to, że jesteś w stanie otrzymać przyzwoitą liniową charakterystykę (poziom cieczy/sygnał analogowy) - nie musisz wprowadzań linearyzacji.

Niebawem wracam do tematu (za kilka miesięcy) - napisz, co wybrałeś. :-) Ja polecam Ferescale i Honeywell.
  • #13 15732695
    rollinstone
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 30
    Gratuluję zapłonu ;)

ostatni post 17 Gru 2004 16:47

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiaru różnicy ciśnień w gazie na poziomie około 30 mbar oraz doboru odpowiednich czujników. Większość standardowych przetworników różnicy ciśnień mierzy od około 10 kPa wzwyż, co może być zbyt wysokim zakresem dla wymaganego pomiaru. Wskazano na istnienie czujników o niższym zakresie, np. dostępnych w ofercie TME (model MPX12DP) oraz firm takich jak Aplisens i Automatyka.pl. Wskazano, że przemysłowe przetworniki różnicy ciśnień są często drogie i stosowane do pomiaru przepływu medium za pomocą kryzy pomiarowej, gdzie sygnał jest przetwarzany z pierwiastkowaniem w celu liniaryzacji. Poruszono też alternatywne metody pomiaru przepływu, np. za pomocą turbin. Wspomniano o prostych metodach, takich jak pomiar różnicy ciśnień za pomocą U-rurki. Wśród producentów czujników wymieniono Freescale i Honeywell, które oferują czujniki o dobrej precyzji, różnych wyjściach analogowych i cyfrowych (SPI, I2C) oraz możliwość montażu na podstawkach scalaków. Zwrócono uwagę na metodę pojemnościową w układzie różnicowym jako alternatywę dla pomiaru różnicy ciśnień w U-rurce, co pozwala na kompensację różnych czynników zakłócających pomiar.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA