logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka Polar TS246C (jedzenie zamarza)

tkoza 07 Lis 2011 22:31 6100 7
REKLAMA
  • #1 10114721
    tkoza
    Poziom 2  
    Witam
    Wynająłem mieszkanie i mam problem z chłodziarko-zamrażarką.
    Regulator jet nastawiony na minimum (już mniej się nie da) a prawie wszystko co włożę do środka to przymarza. A o zamrażalniku to lepiej nie mówić, miałem jakiś termometr wcześniej, to w zamrażalniku jest coś ponad 20stopni Celcjusza na minusie. Po prostu żywność wymarza i jest nie smaczna :( .
    Dodatkowo dodam, że dość szybko zbiera się lód na płycie zamontowanej na tylnej ściance w środku lodówki (nie pamiętam jak to się nazywa, parownik czy skraplacz, brakuje mi słowa).
    Nie jestem pewny ale wydaje mi się że urządzenie non stop pracuje (nie głośno), ale nie wyłącza się chyba sprężarka.
    Z tego co wiem to czynnik chłodniczy był uzupełniany raczej nie dawno.

Czy kto może mi coś poradzić? W czym może być problem? Jaki może być koszt naprawy?

Mam nadzieję, że nie powtórzyłem się z tematem. Widziałem temat związany z tym lodem w środku, ale nie wiem czy to jest taki sam problem jak u mnie.

Starałem się jasno przedstawić mój problem, oby mi się udało :)

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

Fotki:
  • REKLAMA
  • #2 10114771
    ecc803
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Termostat do wymiany.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10117715
    tkoza
    Poziom 2  
    termostat do wymiany to rzecz pewna??
    Czy to duży problem czy elektrotechnik z nie wielką praktyką instalacji elektrycznych mógłby się sobie wymienić? Najbardziej mnie interesuje jak postępowować z tą kapilarą (wiem że trzeba ostrożnie, nie można załamać itp), jak ją tam się montuje w lodówce? Czy trzeba ją jakoś dokładnie przytwierdzić? Prosiłbym o opis dokładniejszy.
  • REKLAMA
  • #6 10147860
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Jeżeli problem jeszcze aktualny, to trzeba rozmrozić i sprawdzić, czy kapilara termostatu jest przymocowana (za pomocą specjalnej blaszki) do płyty chłodzącej. Jeżeli nie, to chłodziarka nie będzie się wyłączać.
  • #7 10998229
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    zhudomel napisał:
    ...jest przymocowana (za pomocą specjalnej blaszki) do płyty chłodzącej. Jeżeli nie, to chłodziarka nie będzie się wyłączać.

Coś więcej na temat tej blaszki bym prosił . Moim zdaniem wystarczy dowolna najlepiej nierdzewna która dociśnie do płyty .
  • #8 13832147
    tkoza
    Poziom 2  
    Sprawa została rozwiązana.
    poszukałem w internecie termostatu, kosztował mnie około 50zł z przesyłką chyba.
    Popatrzyłem na podłączenie jak tam wygląda to w starym. No i zabrałem się za wymianę. Trudne to raczej to nie było, chociaż robiłem to pierwszy raz.
    Lodówka chłodzi teraz bardzo dobrze, wyłącza się i w zasadzie mogę powiedzieć że lód w niej nie namarza, tylko lekki szron się zbiera.
    Sprawa załatwiona, koszt około 50zł - specjalista wziąłby 300zł bo się dowiadywałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z chłodziarko-zamrażarką Polar TS246C, w której jedzenie przymarza, a temperatura w zamrażalniku wynosi około -20°C. Zauważono, że regulator jest ustawiony na minimum, a urządzenie wydaje się nie wyłączać. Użytkownik podejrzewa, że problem może dotyczyć termostatu oraz kapilary, która powinna być przymocowana do płyty chłodzącej. W odpowiedziach zasugerowano wymianę termostatu, a także sprawdzenie przymocowania kapilary. Użytkownik samodzielnie wymienił termostat, co rozwiązało problem, a koszt naprawy wyniósł około 50 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA