logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWG 650 – pralka nie odcina wody, co sprawdzić: programator, czujnik?

przemeku6 22 Lut 2003 22:17 9388 9
REKLAMA
  • #1 107306
    przemeku6
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Potrzebuję pomocy. Moja pralka po włączeniu, na początku programu pobiera wodę w nieskończoność. Nie odcina dopływu wody. Tam jest na pewno jakiś czujnik od poziomu wody. Jestem początkujący w tych sprawach.
    Od czego mam zacząć?
    Czy to elektrozawór ale gdy przekręcę programator odcina dopływ wody.
    Może to programator.
    Co sprawdzać a czego nie?
    Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 107430
    Damian22
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    sprawdz na poczatku elektrozawór czy jest dobry mogl sie tez zagiac gdzies wezyk od niego i nie rozlacza stykow
  • REKLAMA
  • #3 107446
    Bogdano
    Poziom 2  
    Wymień chidrostat---okrągła puszka z przewodami i wężykiem podlączonym do zbiornika.
  • REKLAMA
  • #4 107482
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Obydwie sugestie kolegów są słuszne.
    Aby sprawdzić czy to jest elektrozawór to
    należy odkręcic wodę i włączyć pralkę
    do sieci (początek programu tak aby nabierała wodę).Nastepnie wyłączć z sieci
    w czasie nabierania wody.Jeżeli woda będzie nadal płynęła to 100% że masz uszkodzony elektrozawor.Natomiast jeżel nastąpi odcięcie wody(przestanie płynąć) to sprawa hydrostatu.
    Prawdopodobnie odszczelniony jest wężyk doprowadzjący powietrze (cienka rurka z PCV).Zdejmij ją z króćca hydrostatu dmuchnij w nią i sam koniec skróć 10mm i naciągnij ponownie.
    Powinno pomóc.
    Powodzenia.
  • #5 107754
    przemeku6
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    dzieki bede probowal. jak cos sie uda dam znac
  • REKLAMA
  • #6 1688028
    jasiekxxx
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witaj, mam uzywac taka pralke a nie mam instrukcji co do programów, wolałbym troche poczytac zanim wlacze ta pralke, z góry dzięki
  • #7 1689024
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    zanim cokolwiek wymienisz sprawdź jeszcze drożność wężyka zbiornik-hydrostat, lubią sie zapychać a wtedy nie zostanie podany impuls do hdrostatu. zdejmij wężyk z hydrostatu i dmuchnij w niego, bedziesz słyszał czy powietrze przedostaje sie do zbiornika. Uszkodzenia hydrostatów w tych pralkach to rzadkość. Elektrozawór z tego co piszesz powinien być sprawny jesli po przestawieniu programatora dalej wody juz nie pobiera. Na wężyku hydrostatu od strony zbiornika bedziesz miał komorę impulsową (taki sobie trochę większy plastyk) sprawdź ją dokładnie czy nie ma z niej jakiegoś szlamu itp. Prawdopodobnie na czyszczeniu komory impulsowej powinno się skończyć.
  • #8 1689034
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1803778
    Gryman
    Poziom 1  
    Mam ten sam model pralki i takie same problemy, jak kolega z pierwszego posta, dodatkowo, jednak u mnie pralka nie chce odwirowywać prania, czy może mi ktoś powiedzieć, co moze być przyczyną niewirowania??
    Wiem, że silnik jest dobry, czy brak wirowania oznacza, uszkodezenie Np. Programatora?
    oraz, ile mniej iwecej kosztowała by jego wymiana.
    PS>Jeszcze pytanko, czy jesli w sprawie hydrostatu odnośnie ciągłego nabierania wody, czy hydrostat może mieć coś wspólnego z wirówką??
  • #10 1804127
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    hydrostat ma coś wspólnego z wirowaniem, jak nie odpuści ( przy braku wody ) to nie zostanie załączone wirowanie, bedą tylko ruchy rewersyjne
    hydrostat ma kilka poziomów (przeważnie 2 , czasem 3,4 ) przy zapchanym układzie hydrostatu, może pobierać wodę ciągle bo hydro nie wszedł na 2 poziom i brak wirówki bo nie zszedł z 1-go,
    jak czegoś nie pokręciłem to tak jest :D:D:D

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku pralki Whirlpool AWG 650, która nie odcina dopływu wody i pobiera ją w nieskończoność, należy przede wszystkim sprawdzić elektrozawór oraz hydrostat (czujnik poziomu wody). Elektrozawór można przetestować poprzez odkręcenie wody i włączenie pralki – jeśli woda nadal płynie po wyłączeniu pralki z sieci, elektrozawór jest uszkodzony. Hydrostat to okrągła puszka z przewodami i cienkim wężykiem podłączonym do zbiornika; często problemem jest zapchany lub nieszczelny wężyk doprowadzający powietrze do hydrostatu. Zaleca się sprawdzenie drożności tego wężyka, oczyszczenie komory impulsowej oraz ewentualne skrócenie i ponowne założenie rurki PCV. Hydrostat ma kilka poziomów sygnalizujących poziom wody i może wpływać na funkcję wirowania – jeśli hydrostat nie odczytuje prawidłowo poziomu wody, pralka może nie przejść do wirowania. Uszkodzenie programatora jest mniej prawdopodobne, zwłaszcza jeśli po jego przekręceniu dopływ wody zostaje odcięty. Warto zacząć diagnostykę od elektrozaworu i hydrostatu, zwracając uwagę na drożność i szczelność wężyka oraz stan komory impulsowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA