logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brotje problem z naprawą zasobnika cwu na gwarancji

Deizi_1 15 Lis 2011 13:28 3156 5
REKLAMA
  • #1 10141089
    Deizi_1
    Poziom 2  
    Witam
    Jestem użytkownikiem kotła gazowego+zasobnik firmy Brotje. W czasie okresu gwarancyjnego uszkodeniu uległ zasobnik (wężownica). Serwis odmawia naprawy w ramach gwarancji - czy ktoś miał podobny problem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10144072
    Deizi_1
    Poziom 2  
    Chodzi o twardość wody obecnie wynosi 15 (w czasie użytkowania zasobnika była wyższa np przy uruchamianiu serwisant wpisał 23 - wymagana mniejsza niż 14 (nie wiem jakie jednostki). Wodę mam z AQANETU a tam norma może wynosić nawet 24. Zrobiłam analizę wody w laboratorium i wynik to 15. Anoda w zasobniku prawie jak nowa a więc nie skorodowana... Do tego mam książeczkę serwisową co roku podbijaną przez serwis (4 lata) - jednak nie otrzymywałam protokołów z tych przeglądów. Szczerze to nikt mi nie powiedział przy uruchamianiu, że praktycznie gwarancji nie mam gdyż woda nie spełnia wymogów.
  • REKLAMA
  • #4 10145468
    thug10
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    niestety podejrzewam brak stacji uzdatniania wody, jeśli to kocioł kondensacyjny to możesz podziękować instalatorowi, że takowej nie zamontował i serwisantowi od uruchomień, że na to nie zwrócił uwagi, że brakuje jej w instalacji.

Możliwe, że wężownica miała wadę fabryczną natomiast producent napewno gwarancji nie uzna jeśli nie ma stacji uzdatniania wody :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 10146158
    Deizi_1
    Poziom 2  
    Piec nie jest kondensacyjny ale fakt stacji uzdatniania wody nie mam. Wogóle nie wiedziałam, że to jest wymóg aby gwarancja była wazna. Szczerze to np w Poznaniu nie ma wody o wartości ponizej 14`n - obawiam się że na rynku Polskim nie ma nigdzie takich wartości. W moim przypadku decyduje 1 jednostka bo woda ma 15`n na 14`n wymagane. Jestem ciekawa gdybym napisała bezposrednio do firmy BROTJE GmbH do Niemiec czy to by coś dało? Wiem , że tego rodzaju awaria po 4 latach użytkowania to naprawdę wyjątek.
REKLAMA