logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Stratus 2,5 LX wyciek z układu wspomagania.

hagen 17 Lis 2011 06:46 2687 4
REKLAMA
  • #1 10147947
    hagen
    Poziom 10  
    Wyciek pojawił się po lewej stronie,czyli po stronie przekładni kierowniczej.Jest na tyle duży,że po kilku skrętach kierownicą płynu nie ma i pompa wydaje dźwięk bardzo żałosny.Mam prośbę do forumowiczów o radę,czy można dokonać naprawy samodzielnie,a jeśli tak to jaki może być wariant tego wycieku:
    a)uszkodzone przewodu ciśnieniowe
    b)uszkodzona maglownica
    Kierownica nie blokuje po wycieku,ale pompa "wyje",nie chcę jej popsuć,bo trudno ją zdobyć i nie jest tania,a przy tym wymaga sporo pracy.
    Czy do maglownicy dochodzą przewody ciśnieniowe gumowe,czy rurki miedziane?
    Nie mam dojścia by się temu przyjrzeć.[/i]

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

Sprawdzałem jeszcze raz ipo odpaleniu wyciek jest bardzo poważny.Nie mogę go jednak dokładnie zlokalizować,ale chyba jest pęknięta rurka.Muszę na warsztat.Nie dam rady sam,bo nie mam gdzie stanąć na kanał i wszystko dokładnie sprawdzić.Szkoda...nie jest to za ciekawe...finansowo.
  • REKLAMA
  • #2 10149090
    Marcin_1981
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Miałem okazje wyciągać silnik w Stratusie 2.5 V6 i jeśli chodzi o przewody ciśnieniowe to od pompy idą giętkie (gumowe) później przechodzą w metalowe przykręcone do głowicy a następnie znów w giętkie idące do maglownicy. Aby się dostać do przewodów metalowych musisz zdemontować kolektor ssący. A i po tym zabiegu dostęp do wspomnianych przewodów jest nie łatwy. Trzeba mieć gumowe ręce :)
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 10149513
    hagen
    Poziom 10  
    Dziękuję serdecznie...nie mam zamiaru zabierać się za to samemu.Niech mechanik zarobi sobie na chleb,ja sobie jakoś poradzę.Mam jednak problem ze znalezieniem warsztatu w swoim rejonie (Gorzów Wlkp.) a naprawa musi być wykonana na wczoraj...albo stracę pracę,albo uruchomię to...
    Pozdrawiam
    Waldemar
  • REKLAMA
  • #4 10152752
    smyku22
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Zobacz jeszcze czy maglownica (przekładnia kierownicza) nie jest wilgotna. Ja miałem tak u siebie w mondku. Z dania na dzień dosłownie cały płyn uciekł a magiel pompa wyła niemiłosiernie. Dolewania płynu pomogło na chwile. Widać było ewidentny wyciek z osłony gumowej maglownicy.
    Zdecydowałem się wówczas na regeneracje jej co było błędem prawie że w rocznice tej regeneracji na przeglądzie okazało się że maglownica zaczyna się znowu "pocić". Po kilku dniach płynu już nie było. Regeneracja kosztowała mnie 650zł a wymienili tylko zestaw uszczelek za niecałe 50zł.
    Ostatecznie kupiłem używkę suchą (od znajomego) i sam ją zmieniłem i jak do tej pory jest ok.
    Jak by się okazało że jednak magiel Ci padł to nie baw się w żadne regeneracje bo szkoda kasy. Najlepiej używkę kup, tylko żeby wcześniej nie była myta (bo mogła mieć wycieki).
  • #5 10152843
    hagen
    Poziom 10  
    Dzięki serdeczne.Jutro mam dopiero kanał i zaraz wszystko się okaże co i jak.Zrobię jak mówisz,bo regeneracja nie pomoże.
    Pozdrawiam serdecznie
    Waldemar
REKLAMA