logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuję porady: jak połączyć ze soba dekoder+kino domowe+tv

klosek1984 17 Lis 2011 16:56 6403 14
  • #1 10149380
    klosek1984
    Poziom 9  
    Witam serdecznie. Mam problem jak w temacie. Posiadam następujący sprzęt:
    1. Dekoder:
    http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/telewizja-cyfrowa/dekoder-hd-5000.cp
    2. Kino domowe:
    http://www.lg.com/pl/tv-audio-video/kino-domowe/LG-kino-domowe-dvd-HT306PD.jsp
    3. TV:
    http://www.lg.com/pl/tv-audio-video/telewizory/LG-lcd-tv-42LD420.jsp

Nie mam zielonego pojęcia jak to ze sobą połączyć, żeby dźwięk szedł z kina.
    I ewentualnie co trzeba jeszcze poprzestawiać w menu danego sprzętu.
    Z góry dzięki.
  • #2 10149487
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    Kino posiada niestety tylko wejście analogowe stereo oznaczone jako AUX

Tam trzeba by podać sygnał audio z dekodera gdyż TV nie ma analogowego wyjścia (no chyba ze słuchawkowe)
  • #3 10150838
    klosek1984
    Poziom 9  
    Ok. Tylko za pomocą jakich kabli to zrobić???
  • #4 10150871
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Czincz.

Wystarczy spojrzeć na wyprowadzenia dekodera jak i kina domowego.
  • #5 10151006
    Markus
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Dekoder Polsatu - Z Gniazda RCA sygnału audio (białe i czerwone) do podłączenia wzmacniacza audio

podłącz do kina domowego za pomocą kabli RCA tzw"Czincz" do AUX

Być może będzie potrzebna też zabawa w menu ale nie koniecznie.
  • #6 10151403
    klosek1984
    Poziom 9  
    Podłączałem już w ten sposób i udało mi uzyskać tylko dźwięk bez obrazu. pogrzebie jeszcze w menu. Mam też kable czincz (biały, żółty, czerwony), może one byłyby lepsze. Ale jak na razie zrobię ja napisałeś:)

No i jest dalej tak jak pisałem: dźwięk jest ale coś jakby cicho, a obrazu nie ma. W menu kina domowego nie zbyt wielu opcji konfiguracji:
    Tryb wyświetlania - Letterbox
    Panscan
    Wyjście TV - RGB
    YPbPr
    DRC - Wł.
    Wył.
    Wokal - Wł.
    Wył.
    HD AV Synch - od 0 do 30

Scaliłem [forestx]
  • #7 10153340
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    O jaki obraz Ci chodzi?
    Dekoder Polsatu łączysz z telewizorem kablem HDMI i dodatkowo dekoder łączysz ze wzmacniaczem kina domowego kablem CHINCH-CHINCH...
  • #8 10153517
    klosek1984
    Poziom 9  
    Chodzi mi o obraz na TV. Dźwięk jest z telewizora na kinie domowym, a obrazu nie ma:(
  • #9 10153854
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Jak miałeś podłączony dekoder ?

Przez Scart (euro) ? czy HDMI.

To ma zostać jak było i na tym samym wejściu w TV, i taka tez funkcja wybrana w TV.

Do tego wcześniej omawiany kabel czincz.

Wejścia w TV nie przełączasz na kino tylko tak jak kiedyś to robiłeś na dekoder, a na kinie po prostu włączasz AUX.
  • #10 10153874
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Jeszcze raz wyjaśnij o co Ci chodzi.
    Napisz też co, jak i z czym masz teraz połączone.

Jeśli chcesz oglądać programy z dekodera satelitarnego to w menu telewizora wybierasz to wejście, do którego masz podłączony dekoder, a w kinie domowym ustawiasz to wejście, na które podajesz sygnał audio z dekodera...
  • #11 10154271
    klosek1984
    Poziom 9  
    A więc: TV z kinem domowym mam połączony za pomocą kabla HDMI, a kino z dekoderem za pomocą kabla cincz. Na dekoderze ustawiam AUX i mam tylko głos z kina a na TV nie ma obrazu.
  • #12 10154288
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    klosek1984 napisał:
    A więc: TV z kinem domowym mam połączony za pomocą kabla HDMI, a kino z dekoderem za pomocą kabla cincz. Na dekoderze ustawiam AUX i mam tylko głos z kina a na TV nie ma obrazu.

Ustaw na TV wejście z dekodera Polsatu...
  • #13 10154688
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Do TV powinien iść kabel z dekodera HDMI lub euro, to samo tyczy sie kina (kablem HDMI do TV)

Dodatkowo dekoder powinien być połączony kablem czincz z kinem.

Na TV wybierasz źródło do którego podłączyłeś kabel z dekodera (HDMI lub euro).

Już nie wiem jak koledze to dokładniej wyjaśnić, następną odpowiedzią będzie chyba rysunek.

Aby mieć obraz z dekodera na TV niech kolega podłączy dekoder tak jak kiedyś przed pytaniem na forum, i tak samo wybiera funkcje na TV.

Kabel czincz i włączenie kina na AUX jest tylko dodatkiem.
  • #14 10157318
    klosek1984
    Poziom 9  
    Wszystko gra:) Dzięki wszystkim za pomoc:)
    Pozostała tylko kwestia głośników. Jak włączę płytkę DVD to graja wszystkie głośniki. A jak oglądam TV to nie mam głosu w tylnych głośnikach. Może to jest wina kabla Euro(kosztował 30 zeta) którym połączony jest TV z kinem. Może trzeb jakiś lepszy który rozdzieli dźwięk na wszystkie głośniki.

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

A jakby kabel czincz wymienił na lepszy, bo ten co mam kosztował 10 zeta, to wtedy dźwięk byłby rozdzielony na wszystkie głośniki.
  • #15 10160486
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Gdy masz wybrany AUX na kinie poszukaj opcji na pilocie surround lub coś w tym stylu.

Graja tylko przednie bo to w końcu sygnał stereo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu dekodera Cyfrowego Polsatu, kina domowego LG oraz telewizora LG. Wskazano, że kino domowe ma tylko analogowe wejście AUX, co wymaga podłączenia dekodera do kina za pomocą kabli RCA (czincz). Użytkownik miał problemy z uzyskaniem obrazu na telewizorze, mimo że dźwięk był odtwarzany przez kino. Ostatecznie zasugerowano, aby dekoder był podłączony do telewizora kablem HDMI, a dźwięk przesyłany do kina domowego przez kabel czincz. Użytkownik zauważył, że dźwięk z telewizora nie jest odtwarzany na tylnych głośnikach kina, co może być spowodowane użyciem niskiej jakości kabli. W końcu udało się uzyskać poprawne połączenie, ale użytkownik nadal poszukuje lepszych kabli, aby poprawić jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA