logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększony pobór prądu Audi A4 B5 1,9 TDI AJM 2000r

piter 19 Lis 2011 17:31 9138 10
REKLAMA
  • #1 10157056
    piter
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Witam.W stanie czuwania z akumulatora "pociaga" 300mA. Po wyciągnięciu na chwilę bezpiecznika nr.15 po czasie ok.30 sekund prad stabilizuje sie do około 60 mA.Ten stan trwa do momentu przekrecenia stacyjki.Wraca z powrotem 300 mA.Zlokalizowałem przyczynę podwyższonego prądu-trzyma przekaźnik 382.Umiejscowiony głebiej w drugim rzędzie,pierwszy od prawej,pod kierownicą.W książce Sam naprawiam nie znalazlem tego przekażnika.Albo schematy starsze.Pozostałe obwody:radio,wyłączniki drzwiowe,oświetleniowe itp.-sprawdzone.
    Prosze o wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 10157163
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4207
    A jak go wyciągniesz (przekaźnik) to czego nie ma?
  • REKLAMA
  • #4 10157204
    janusz2008
    Poziom 33  
    Ocena: 515
    Urządzenie alarmowe,lub zawieszenie elektroniczne.
  • REKLAMA
  • #5 10157266
    piter
    Poziom 15  
    Dziekuję za informacje.Nie sprawdzałem czego brakuje po wyjęciu przekaźnika.Utrapieniem było rozładowywanie akumulatora,po trzech czterech dniach
    postoju.Wyjęcie bezpiecznika nr.15 resetuje kilometry bieżące oraz datę i godzine.Na obecną chwilę po zakończeniu jazdy rozłaczam na chwilę ten bezpiecznik.

Dodano po 18 [minuty]:

Jeśli przekaźnik 382 jest sterowany z "zegarów" to większy problem,ale samo oświetlenie kabiny i bagażnika nie stanowi wiekszej przeszkody w elektryce auta.Chodzi mi o to jaki moduł w aucie steruje tym przekaźnikiem.Opóźnione wyłączanie światła działa.Tak samo bagażnik.
  • #6 10159616
    piter
    Poziom 15  
    Witam.Analizuję połączenia do przekaźnika 382 (j452) z książki Sam Naprawiam.W marcu tego roku założyłem w warsztacie specjalistycznym alarm samochodowy z obsługą centralnego zamka,Legendford F-14D.Po dwóch dniach okazało się,że auto można było otworzyć i zamknąć tylko z pilota.Próba otwarcia z klucza w zamku nie dawała efektu.Na reklamacji naprawiono mi to.Teraz próbuję połączyć założenie alarmu z ciągłym wysterowaniem przekaźnika 382.Nie jestem pewny,czy w momencie kupna auta(luty 2011) ta usterka występowała.Stary alarm został usunięty.Jeszcze mam pytanie:czy w aucie moim występuje krańcówka zamknięcia klapy silnika,czy jest to sygnalizowane na FIS-ie.Pozostałe wyłączniki mają sygnał.
    Podziękowania dla kidu22 i janusz2008.
  • #7 10169883
    piter
    Poziom 15  
    Witam.Przetestowałem działanie przekaźnika 382.Każde drzwi oddzielnie,oraz klapę bagażnika pozostawiałem otwarte do momentu wyłączenia żarówek.Zrobiłem to również ze światłem wewnątrz auta.Przekażnik 382 za każdym razem po czasie wyłączał oświetlenie.Takie spostrzeżenie:w momencie zgaśniecia żarówek drzwiowych zapalały się na parę sekund wyświetlacze daty i bieżących km.Po zamknieciu auta przez pilota,również przez kilka sekund działa podświetlenie przycisków opuszczania szyb.Reszta,tzn.prąd 300 mA z akumulatora(w uśpieniu) po przekręceniu stacyjki do zapłonu.Po tym aż do wiwatu przekaźnik 382 trzyma.Przekaźnika na wymianę nie mam,jeśli ktoś z kolegów ma "zdjęty" schemat tego przekażnika to proszę o niego.Ułatwi mi to dalsze prace.
  • Pomocny post
    #8 10172351
    badyl666
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    Przy zamkniętych drzwiach na gnieździe przekaźnika 382 nóżka 4 (brązowo biały) nie powinno być masy. Masa jest podawana z zacisku B/6 pompki centralnego przy otwieraniu i otwartych drzwiach. Na stronie 375 masz krańcówki i kabel b/b tam też jest podpięty kabel od alarm przez "warsztat specjalistyczny" . Sam przekaźnik ma zadanie opóźniać i łagodnie gasić światło.
  • REKLAMA
  • #9 10172520
    piter
    Poziom 15  
    Dziękuję badyl666.W tygodniu jeżdżę,dopiero w sobotę zrobię pomiary.Krótki dzień, garaż bez prądu.Jak napisałem wyżej,problem pojawia się po przekręceniu kluczyka w stacyjce w pierwsze położenie.Bez odpalania auta.Twoja sugestia wyjątkowo cenna.Odpowiem po sobocie.
  • #10 10187532
    piter
    Poziom 15  
    Witam .Wyjąłem moduł "pompki",stan płytki czysty,bez nalotów .Piny złącz także czyste.W dwóch miejscach między ścieżkami druku były dwa włosowe fragmenty cyny.Oczyścilem,wyprowadziłem na zewnątrz przewodem pin B/6 do kontroli stanu tego wyjścia.Napiecia na B/6 to 14V lub 0V.Bez połączenia z masą w stanie 0V.Prąd z akumulatora w stanie czuwania nie przekracza 60mA.Prawdopodobnie,szkoda że nie pewność,oczyszczenie płytki drukowanej wpłynęło na wyłączanie się przekażnika nr.382.Wypięcie i włożenie wtyczek modułu pompki mogło mieć wpływ na uzyskanie właściwego prądu "czuwania".Jutro sprawdzę powtórnie i dam znać na forum.Dołączam zdjecie modułu pompki.Zwiększony pobór prądu Audi A4 B5 1,9 TDI AJM 2000r

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A4 B5 1,9 TDI AJM z 2000 roku zgłosił problem z podwyższonym poborem prądu z akumulatora, wynoszącym 300 mA w stanie czuwania. Po wyjęciu bezpiecznika nr 15 prąd stabilizuje się do 60 mA, co trwa do momentu przekręcenia stacyjki. Zidentyfikowano, że przyczyną problemu jest przekaźnik 382, odpowiedzialny za oświetlenie wnętrza i bagażnika. Użytkownik przeprowadził testy, które wykazały, że przekaźnik działa prawidłowo, a po oczyszczeniu modułu pompki prąd w stanie spoczynku wynosi 60 mA. Problem został rozwiązany, a użytkownik zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA