logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować zapieczony wkład zamka w Toyocie Corolli?

Zibid 19 Lis 2011 21:48 30173 7
REKLAMA
  • #1 10158285
    Zibid
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Sprawa może niezbyt poważna ale...
    Mam w Corollce zapieczony wkład zamka (bębenek), co objawia się tym, że nie można otworzyć drzwi kierowcy kluczykiem. Dotąd nie robiłem z tego jakiegoś wielkiego priorytetu, bo otwieramy z pilota ale zdarzyło się, że zdechł (kompletnie i bez ostrzeżenia) akumulator i zrobił się problem, bo auto parkuje pod murem - bliziutko i ledwo udało mi się do niego dostać drzwiami pasażera. Wolałbym więc na wszelki wypadek naprawić wkładkę.
    Oczywiście wiem, że należałoby rozebrać drzwi, wyjąć klamkę i dobrać się do wkładki jednak nie mam garażu, a pogoda i temperatura na zewnątrz niezbyt przyjazna. Próbowałem już nawet technologii kosmicznej :| - to znaczy X40 Ceramic w charakterze penetratora i rozruszania kluczykiem ale gu...zik to dało.
    Może znacie jakiś patent mogący zadziałać - chociażby doraźnie? Czym rozruszać blaszki po zalaniu penetratorem?
  • REKLAMA
  • #2 10158329
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3375
    Ratuje cie tylko wyjęcie wkladki i jej demontaż, czyszczenie i prawidłowy montaż (nie pomyl płytek).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10158424
    marekggg
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Zamek udało się mnie uruchomić z podobnym problemem w ten sposób :
    ze strzykawki razem z igłą wprowadziłem płyn do hamulców do zamka i po kilku chwilach
    /1 min/ wydmuchiwałem kilkakrotnie sprężonym powietrzem-kompresorem - używając szmatki do przetarcia można też pompką , powinno poskutkować .
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10158446
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3375
    marekggg napisał:
    Zamek udało się mnie uruchomić z podobnym problemem w ten sposób :
    ze strzykawki razem z igłą wprowadziłem płyn do hamulców do zamka i po kilku chwilach
    /1 min/ wydmuchiwałem kilkakrotnie sprężonym powietrzem-kompresorem - używając szmatki do przetarcia można też pompką , powinno poskutkować .
    Powodzenia

Metoda dobra, tylko co z lakierem.
  • #6 10161010
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Jężeli od nowości używany był tylko pilot to nic nie pomoze bez wyjęcia i rozebrania zamka lub wymiany.
  • REKLAMA
  • #7 10161022
    Wojtek 700
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    spróbuj strzykawka płyn hamulcowy i igła powinno dać jakiś efekt
  • #8 10166898
    Zibid
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Małe podsumowanie :)
    Użyłem X40 Ceramic (coś podobnego do WD-40 tyle, że mniej agresywnego i bardziej bezpiecznego). Dwie solidne aplikacje do wkładki zamka, 5 minut oczekiwania i do środka wędruje mała okrągła szczoteczka z twardym włosiem - coś jak wyciorek do wiatrówek 4,5 mm tylko mniejszy. Po szczotkowaniu, kolejna aplikacja X40 i dmuchanie sprężonym powietrzem (niestety słabe bo tylko z puszki - zdecydowanie lepszy efekt dałby kompresor).
    Efekt zgodny z oczekiwaniami - blaszki odpuściły - wkładka zadziałała. :)
    Zobaczymy na jak długo - pewnie za jakiś czas będzie trzeba ją rozebrać i solidnie wyczyścić ale na razie jest ok i o to chodziło.
    Dziękuję za zaangażowanie

(Zamykamy)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zapieczonym wkładem zamka w Toyocie Corolli, co uniemożliwia otwarcie drzwi kierowcy kluczykiem. W odpowiedzi na problem, zaproponowano kilka metod, w tym demontaż wkładki zamka oraz użycie płynu do hamulców wprowadzonego strzykawką, a następnie wydmuchanie sprężonym powietrzem. Użytkownik zastosował X40 Ceramic jako penetrator, co przyniosło pozytywny efekt, umożliwiając działanie wkładki zamka po szczotkowaniu i aplikacji środka. Zostało zasugerowane, że w przyszłości konieczne może być dokładne czyszczenie zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA