logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik różnicowy wyłącza przy dużym obciążeniu

michalk83 19 Lis 2011 23:33 7887 8
REKLAMA
  • #1 10158817
    michalk83
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam poważny problem w instalacji w mieszkaniu z wyłącznikiem różnicowym.
    Teoretycznie wiem do czego służy różnicówka, jednak nie zgadza mi się to z praktyką.
    Gdy włączę wszystko naraz tj.:zmywarkę, odkurzacz i pralkę (+ reszta standardowych urządzeń domowych jak TV, lodówka itp.) po chwili wywala wyłącznik - zdaje mi się że wtedy kiedy pralka zaczyna grzać
    Jednak wystarczy że wyłączę jedną z rzeczy jak zmywarkę czy odkurzacz i już wszystko ok.
    Podobna sytuacja jest jak np. zamiast odkurzacza czy pralki włączę np. żelazko - też wywala

Podsumowując, jeżeli pracują dwa urządzenia wszystko jest OK, jak podłączam trzecie - na pewno wywali różnicówkę.

Praktycznymi ćwiczeniami wykluczyłem zwarcie na każdym z tych przedmiotów - bo zakładam że gdy by było zwarcie za każdym razem wywalało by przy podłączeniu konkretnego urządzenia a nie dopiero gdy podłączę kilka.

Czy możliwe że mam za słaby wyłącznik i wystarczy wymienić na inny? Jeżeli tak to na jaki?

Obecnie różnicówka jest:FEAL, B16, P 312, 30mA
    Dodam że zwykły bezpiecznik do gniazdek się nie wyłącza - B16, S 191.
    Instalacja w mieszkaniu wymieniana była około 7 lat temu, instalacja jest jedno fazowa.

Proszę podpowiedzcie mi co może być nie tak i czy jest szansa na jakieś rozwiązanie, czy pozostaje mi nic nie włączać dodatkowego jak działa odkurzacz i np. zmywarka?
  • REKLAMA
  • #2 10158861
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4299
    Upływy na poszczególnych urządzeniach są niewielkie ale przy włączeniu kilku, sumaryczny prąd upływu jest na tyle duży że różnicówka zadziała.
    Instalacja też może mieć niewielki upływ.
    Może też być skoro wyłączenie następuje po chwili (jaka długa ta chwila?) że przekraczasz dopuszczalny prąd i pierwszy wyrzuca bezpiecznik w różnicówce.
  • #3 10159005
    relisys-js
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Różnicówka z członem nadmiarowo-prądowym. Nie uruchamiać tylu urządzeń, w końcu to ma na celu zabezpieczać instalacje właśnie przed takimi "nadwerężeniami".
  • REKLAMA
  • #4 10159036
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Witam.
    michalk83 napisał:
    Dodam że zwykły bezpiecznik do gniazdek się nie wyłącza - B16, S 191.

Jeżeli dobrze zrozumiałem - po co P 312 i S 191 na tym samym obwodzie ?
  • REKLAMA
  • #5 10159092
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    michalk83 napisał:
    Gdy włączę wszystko naraz tj.:zmywarkę, odkurzacz i pralkę (+ reszta standardowych urządzeń domowych jak TV, lodówka itp.) po chwili wywala wyłącznik - zdaje mi się że wtedy kiedy pralka zaczyna grzać
    michalk83 napisał:

To teraz policz sumaryczną moc urządzeń podłaczonych pod to zabezpieczenie i wszystko będzie jasne.
  • #6 10160488
    michalk83
    Poziom 2  
    relisys-js napisał:
    Różnicówka z członem nadmiarowo-prądowym

Ok czyli nie ma zwarcia, tylko za duże obciążenie, tak jak myślałem.

ele_pp napisał:
    Jeżeli dobrze zrozumiałem - po co P 312 i S 191 na tym samym obwodzie ?

Niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, nie ja robiłem tą instalację :) i szczerze przyznaje się że nie za bardzo rozumiem oznaczenia na bezpiecznikach.
    Ale jak rozumiem najpierw powinno wyłączyć zwykły bezpiecznik, zatem jaki powinien tam być? (zamiast S 191)

Arturo2005 napisał:
    To teraz policz sumaryczną moc urządzeń podłaczonych pod to zabezpieczenie i wszystko będzie jasne.

OK, czyli z tego co rozumiem, różnicówka wyłącza się przy obciążeniu powyżej 30mA ~ 6 600WAT? - dobrze? Myślałem że w różnicówce oznaczenie 30mA określa czułość zwarcia czy coś takiego...
    Wydaje mi się że to nie jest zbyt duże obciążenie?
    Rodzice w mieszkaniu gdzie jest o wiele starsza instalacja nie mają takich problemów, dla tego trochę tego nie rozumiem - ale nie jestem elektrykiem.

Rozumiem że ze względów bezpieczeństwa nie mogę nic zrobić z tym - jak np. kupić mocniejszą różnicówkę?
    To mam prośbę podpowiedzcie mi na jaki mam wymienić bezpiecznik zwykły (ten B16 S191, rozumiem że na słabszy) żeby on mi wyłączał się pierwszy, tak żeby wywaliło gniazdka a żebym miał przynajmniej światło ;-) a nie jak jest w tym momencie różnicówka odcina mi całkiem prąd.
  • #7 10160664
    slawo12311
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    W różnicówce masz bezpiecznik automatyczny 16A więc maksymalna moc odbiorników do niej przyłączonej to około 3500-4000 W (zależnie od rodzaju obciążenia). Wezwij porządnego elektryka, on powinien rozeznać się w instalacji i podjąć odpowiednie działania. Jaką masz moc umowną?
  • REKLAMA
  • #8 10160770
    relisys-js
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Najpierw musisz zasięgnąć teoretycznych informacji na temat zasady działanie wyłączników różnicowo-prądowych, bo z tego co widzę to nie zawiele wiesz. Tego typu tematów jest wiele. Poczytaj, a z porad fachowca napewno musisz skorzystać jeżeli chcesz ingerować w wymianę aparatów w TM.
  • #9 10160783
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Tak czy inaczej, należy zastosować odpowiedni wyłącznik różnicowoprądowy- bez człony nadmiarowego, bo w obwodzie już istnieje wyłącznik nadmiarowy B16. Gdy znowu wyłączy, wszystko będziesz wiedział...

Temat bez wartości dydaktycznej- przenoszę do kosza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyłącznikiem różnicowym, który wyłącza się przy dużym obciążeniu, gdy jednocześnie włączone są urządzenia takie jak zmywarka, odkurzacz i pralka. Po wyłączeniu jednego z urządzeń problem znika. Użytkownik wykluczył zwarcie, sugerując, że przyczyną może być zbyt duże obciążenie. Odpowiedzi wskazują, że sumaryczny prąd upływu może przekraczać dopuszczalne wartości, co powoduje wyłączenie różnicówki. Zaleca się skonsultowanie z elektrykiem oraz sprawdzenie mocy urządzeń podłączonych do obwodu. Użytkownik pyta o możliwość wymiany wyłącznika na mocniejszy, co nie jest zalecane bez odpowiedniej analizy instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA