logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić pendrive SONY USB FLASH DISK 2.0 z fałszywą pojemnością 500 GB?

hugo1415 20 Lis 2011 19:39 2819 4
REKLAMA
  • #1 10162249
    hugo1415
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam pendrive-fake z ładną obudową SONY. Zasadniczo nic więcej o nim nie wiem bo po rozebraniu go nic się nie da odczytać z podzespołów. Urządzenie przedstawia się w systemie jako USB FLASH DISK 2.0 o pojemności 500 GB. (nie. nie nabrałem się na nic...dostałem za free na jakiejś imprezie). Kiedyś działał jak każdy FAKE czyli nagrywał wszystko co mu się dało nadpisując wcześniejsze dane. Aż do teraz -.-. DYSK NIE JEST SFORMATOWANY.....SYSTEM WINDOWS NIE MÓGŁ DOKOŃCZYĆ FORMATOWANIA....itp itd. Próbowałem kilku programów ale żaden nie jest wstanie go sformatować prócz programów formatujących nisko poziomowo (a przy tej pojemności to trwa pół dnia ;/ ) . Ale i tak po takim formacie pen ma 500 GB i nie można załozyć na nim w żaden sposób partycji ani nic. Zależy mi nie tyle na sformatowaniu go co na przeprogramowaniu tak żeby zachowywał się jak normalny pendrive np 512 mb (czy ile on tam może mieć) a nie jak FAKE.

Oto informacje z chipgenius.

Device Name: +[L:]+Urządzenie pamięci masowej USB(Generic Flash Disk 2.0 USB Device)

PnP Device ID: VID = 5136 PID = 4678
    Serial Number: 5&&38723E1C&&0&&8
    Revision: 2.50

Device Type: Standard USB device - USB2.0 High-Speed

Chip Vendor: (No match record)
    Chip Part-Number: (No match record)

Product Vendor: Generic
    Product Model: Flash Disk 2.0

Tools on Web: (N/A)

Oraz na dokładke z CheckUdisk:

Name: USB2.0 FlashDisk (USB2.0)

Logic Driver: L:\

VID&PID: Vid_5136&Pid_4678
    Speed: high speed

Total Space: 0.00 MB
    Free Space: 0.00 MB
    VendorID: Generic
    ProductID: Flash Disk 2.0
    Product Revision: 2.50

Vendor Description: Generic
    Product Description: USB2.0 FlashDisk
    Serial Number:
  • REKLAMA
  • #2 10163068
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Poszukaj jakiegoś utility pod kontroler MW6208E (bo prawdopodobnie taki tam siedzi) i spróbuj coś podziałać. Mi na pena "256GB" pomógł program kolegi pik22 .
  • REKLAMA
  • #3 10164307
    hugo1415
    Poziom 10  
    Hmm... a mógłbyś mi powiedzieć w skrócie jak go używać ? Pod windows 7 gdy próbuje otworzyć jakikolwiek plik .exe z folderu BOOTFILES wyskakuje błąd o złej wersji systemu. Natomiast pod XP MODE (emulowany windows XP) pojawiają się na ułamek sekundy czarne okna DOS i tyle. A po autoexec.bat mam komunikat o nieznanym poleceniu "lh". ;/
  • REKLAMA
  • #4 10165952
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Ymmm...czy myśmy ściągnęli to samo...? :) Po otwarciu ZIP-a odpalasz UdTools.exe...i działa ;)
  • #5 10166293
    hugo1415
    Poziom 10  
    True true.... antywirus widocznie mi wywalił .exe zanim zdążyłem cokolwiek rozpakować ;] pierwszy program który WYKRYŁ tego pena... jestem w szoku xD programik nazwał go jako 512 mb a potem sformatował (wszystko na AUTO) jako 250 Mb. Ale cóż, dobre i to. Dzięki wielkie za pomoc. ;],
REKLAMA