logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rysunek techniczny-Pówidok i półprzekruj bryły obrotowej

Sleazq 28 Lis 2011 10:38 3323 14
REKLAMA
  • #1 10192078
    Sleazq
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Półwidok – półprzekrój bryły obrotowej.
    Dla jednego, przydzielonego numeru modelu (wydrukować i wyciąć
    nożyczkami) dorysować ołówkiem brakujące krawędzie na półwidoku
    i półprzekroju bryły obrotowej. Zachować odpowiednie grubości linii.
    Podpisać się na dole pismem technicznym.

Może mi ktos pomoc z tym? nie wiem co mam zrobic..myslalem ze poprostu trzeba lustrzane odbicie dorysowac i tyle.. ale jak przynioslem prace profesorowi powiedzial ze to za proste i nie o to mu chodzilo..moze mi ktos pomoc z tym ? jakos olowkiem odrecznie narysowac?nie musi byc dokladnie..chodzi mi o to zebym zrozumial polecenie..
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10192090
    Sleazq
    Poziom 10  
    nie rozumiem polecenia..narysowalem lustrzane odbicie i to nie o to mu chodzio.Domyslam sie miejwiecej ze poprostu to musi byc rysunek z boku i od srodka jakby..ale gdzie ja to zmieszcze na tej karteczce wszystko ?nie ogarniam ;s

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

jezeli mi ktos pomoze bede dawac codziennie punkty na elektrodzie
  • #4 10192394
    analfabet
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Dla widoku na sfazowaniach i zmianach średnicy narysować promieniowe linie. Podobnie dla przekroju (z tym, że sfazowań już tu nie widać, więc nawet mniej roboty).

Poza tym- półprzekrój :P
  • #5 10192419
    Sleazq
    Poziom 10  
    tak tylko prosilbym zeby mi ktos miejwiecej..narysowal to.Chcialbym wizualnie to widziec..bo trudno mi sobie wyobrazic to co teraz mi wytlumaczyles;p moglbys mi strzelic na kartce miejwiecej zdjecie zrobic i wrzucic tutaj ?Bedzie Ci to wynagrodzone ;d nikt mi z tym nie moze pomoc..

Dodano po 5 [minuty]:

no ale polprzekroju juz na tej lewej stronie nie zmieszcze..bede musial na oddzielnej kartce tak?dobrze mysle?
  • #6 10192434
    Przepraszamy, ale ta nazw
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #7 10192438
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 471
    Kolego ja też nie ogarniam czarno twoja przyszłość widzę bo ani czytania ze zrozumieniem ani znajomości rysunku technicznego że jeszcze Dobrzańskiego nie masz w rękach to też nie rozumiem.

Mam nadzieję że nadrobisz barki

Rzuty zrób sobie sam nieco ułatwiłem Ci sprawę :)

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 10192456
    Przepraszamy, ale ta nazw
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    blue_17 - od kiedy to widok bryły rysuje się cienkimi liniami ?
  • REKLAMA
  • #10 10192548
    Sleazq
    Poziom 10  
    dzieki wielkie ;) dopiero zaczynam..a facet nam troche lipnie tlumaczy.. mam skila w lapie ale dopiero rozwijam umiejetnosci wyobrazania sobie tego w 3d.Przyznam wam chlopaki punkty ;d
  • #12 10254107
    Sleazq
    Poziom 10  
    Miałbym prośbe..mam jeszcze jeden model podobny ktory tak samo trzeba zrobic moglby ktos pomoc mi w tym ? chcialbym porównac czy dobrze to zrobilem.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #14 10254455
    Sleazq
    Poziom 10  
    dzieki Blue ;)
  • #15 10254742
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.13, p.3.1.17 orazAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Forum nie zastępuje zajęć/wykładów, podręcznika lub innej, podobnej tematycznie literatury.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące rysunku technicznego, w szczególności półwidoku i półprzekroju bryły obrotowej. Zastanawiał się, jak poprawnie narysować brakujące krawędzie, ponieważ jego pierwsza próba, polegająca na lustrzanym odbiciu, została odrzucona przez profesora jako zbyt prosta. Użytkownicy forum sugerowali, aby narysować promieniowe linie dla widoku na sfazowaniach i zmianach średnicy oraz podkreślili, że półprzekrój powinien być wykonany na osobnej kartce. W odpowiedziach pojawiły się również przykłady rysunków, które miały pomóc w zrozumieniu zadania. Użytkownik wyraził chęć dalszej pomocy w przypadku kolejnych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA