Witam. Jako posiadacz poczciwych kolumienek tonsil ZG-15C zapragnąłem je ulepszyć i zakupić do nich zwrotnice. Jakiś dłuższy czas nadarzyła się na allegro okazja i zakupiłem okazyjnie zwrotnice pokazane na załączonym obrazku. Potem czekały na półce na odrobię wolego czasu. Niestety gdy zacząłem szukać informacji w sieci jak je podłączyć okazało się iż wersja którą posiadam przeznaczona jest dla głośników 4 Ohm (co notabene dziwne bo nie widziałem jeszcze GDNów 16/15 4 Ohm ;d ale widać za młody jestem). Po drodze natrafiłem też a ten wątek Unitra Tonsil ZG 15 C - zwrotnica który wskazuje że zwrotnicą dla wersji 8 Ohm jest tylko kondensator do gwizdka. Jednak na allegro(archiwum) widziałem zwrotnice do ZG15c 8Ohm (posiadały tylko jedną cewkę.)
Tu robi się zasadnicze pytanie: Czy da się przerobić tą zwrotnice a wersje 8 Ohm? Kondensator 2,2 µF mógłbym wziąć z oryginalnych kolumn. Cewki ewentualnie przewinąć. Da się ?
Tu robi się zasadnicze pytanie: Czy da się przerobić tą zwrotnice a wersje 8 Ohm? Kondensator 2,2 µF mógłbym wziąć z oryginalnych kolumn. Cewki ewentualnie przewinąć. Da się ?