logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

0,5 litra oleju za dużo. Zimmering nie jest szczelny.

KAR26 11 Gru 2004 00:44 5176 8
REKLAMA
  • #1 1051170
    KAR26
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Wymieniłem nowy uszczelniacz wału od skrzyni biegów , nacieszyłem sie aż 2-tygodnie bo przedawkowałem z olejem około 0,5 literka .No i wywaliło mi zimering(jest nie szczelny) , i nie wiem czy to było spowodowanym cisnieniem oleju czy powietrzem ze skrzyni korwobodowej . Mam silnik 2,4 omega A benzyna . Proszę o wypowiedz co mogło to spowodowac .
  • REKLAMA
  • #2 1051359
    totem
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    przedawkowanie oleju nie uszkadza uszczelniacza musi byc wadliwy uszczelniacz
  • REKLAMA
  • #3 1051475
    KAR26
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam - ja kupiłem podobno dobry uszczelniacz jest niemiecki
    , a nie ma nic po między uszczelnisczam a panewką? morze tam cos brakuje, bo jak znowu wymienia no tym razem dokładniej doleje oleju czy nawet faktyczny stam mi nie wywali uszczelniacza?
  • REKLAMA
  • #4 1051628
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    totem napisał:
    przedawkowanie oleju nie uszkadza uszczelniacza musi byc wadliwy uszczelniacz

No to coś nowego. Zwiększenie poziomu oleju powoduje zmniejszenie ilości powietrza w skrzyni korbowej, co pociąga za sobą zwiększenie pulsacji ciśnienia pochodzącego od poruszających się elementów układu korbowo-tłokowego, a stąd już prosta droga do "wyciśnięcia" uszczelniacza.
    Cytat z korka oleju Mercedesa: "Przekroczenie max. poziomu oleju prowadzi do uszkodzenia silnika"
    Pzdr. Gerri
  • REKLAMA
  • #5 1052115
    dakus
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    tak tomogło być przyczyną,ale mógł być też symering podruba bardzo słabej jakości
  • #6 1294113
    belus
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,
    Ja mam wyciek oleju miedzy skrzynią a silniekiem. Powiedzcie proszę z jakimi kosztami trzaba się liczyć żeby usunąć tę usterkę.

dzięki
  • #7 1294314
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Z uwagi na pogodę jaką mamy za oknami polecam sprawdzić drożność odmy. Zatkana powoduje wzrost ciśnienia w skrzyni korbowej i wyrzucanie oleju gdzie sie da. Sam wymieniłem simering w araracie zapłonowym niepotrzebnie bo miałem zatkaną odmę. Simering był na pewno dobry a olej i tak wywalało. Przy robocie zdjełem dla zasady wąż odmy i okazało się, że jest tam lód i wszystko się wyjaśniło.
  • #8 1294363
    belus
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    A powiesz mi jeszcze co to jest i gdzie tego szukać? Nie jestem niestety mechanikiem.
    Dzięki za info.
  • #9 1294559
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Odma to z reguły dość gruby wąż lub rurka, często z jakąś puszką prowadzący od bloku silnika do albo filtra powietrza albo zaraz przed przepustnicę. W środku zbierają sie różne syfy w postaci emulsji wodno olejowej i wody co przy minusowych temperaturach zamarza i zatyka przelot.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana uszczelniacza wału korbowego w silniku 2,4 Omega A benzyna zakończyła się problemem nieszczelności i wyrzuceniem simeringu. Przyczyną mogło być przedawkowanie oleju o około 0,5 litra, co zwiększyło ciśnienie pulsacyjne w skrzyni korbowej i spowodowało "wyciśnięcie" uszczelniacza. Zbyt wysoki poziom oleju zmniejsza ilość powietrza w skrzyni korbowej, co prowadzi do wzrostu ciśnienia i uszkodzeń uszczelniacza. Alternatywnie, problem mógł wynikać z niskiej jakości lub wadliwego simeringu. Dodatkowo, zatkana odpowietrzająca rura (odma) może powodować wzrost ciśnienia w skrzyni korbowej i wycieki oleju, szczególnie w niskich temperaturach, gdy zamarza w niej woda i emulsja olejowa. Zaleca się sprawdzenie drożności odmy oraz dokładne dobranie i montaż uszczelniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA