logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerobienie słuchawki z mikrofonem Jack na mini Jack

Dyju 28 Lis 2011 23:01 12315 12
REKLAMA
  • #1 10195459
    Dyju
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Kilka dni temu zakupilem zestaw krotkofalowek MaxCom WT 206. Przed zakupem nie wiedziałem jaki wtyk posiadają. Myślałem ze będzie to Kenwood lub Icom. Niestety okazało sie ze maja one jedynie wyjście/ wejście mini Jack. Potrzebuję do nich dokupić słuchawki z mikrofonem, będę ich używał głownie podczas jazdy rowerem. Czy jest możliwość przerobienia słuchawek z "dużym jackiem" na mały, czy wystarczy użyć przejsciowki? Maja one działać w funkcji vox !
    Proszę o pomoc lub podanie linka do słuchawek;)
    Z góry dziękuje !
  • REKLAMA
  • #2 10195789
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    A w tym MaxCom WT 206 jest jedno gniazdo do mikrofonosłuchawki, czy osobne gniazdo do mikrofonu i osobne do słuchawki?
    Andrzej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10197935
    andy127
    Poziom 30  
    Jeśli to taka:
    słuchawka, to nie ma co przerabiać. Jest ona dedykowana do PMR i powinna pasować. Zawiera słuchawkę, mikrofon i wtyczkę 3,5 mm. Zapewne jest tam też przycisk PTT (włączenie nadawania) i może być też przełącznik do włączenia mikrofonu na stałe (dla funkcji VOX).
    Jeśli masz pojedyncze gniazdo 3,5 mm to powinno działać. W niektórych modelach radia PMR zdarza się, że jest podłączony odwrotnie mikrofon ze słuchawką. Wtedy może nie pasować i musiała by być przejściówka. Ale prawdopodobieństwo, że na coś takiego trafisz jest niewielkie.
    Andrzej
  • #5 10198068
    Dyju
    Poziom 9  
    Jeżeli tak to świetnie.
    Dziękuje bardzo za pomoc.
    Kamil

Dodano po 8 [minuty]:

Przepraszam bardzo, pomyliłem rodzaje wtyczki Jack.
    W radiu mam wtyczkę mikrojack, a wię czy wystarczy do tej słuchawki przejsciowka mini-mikro, czy będę musiał sie bawić kabelkami (o ile to pomoże) ?
  • REKLAMA
  • #6 10198754
    andy127
    Poziom 30  
    Wtyki Jack są: 6,3 mm, 3,5 mm i 2,5 mm (duży, mini, mikro).
    Patrz:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Jack_(wtyczka)
    W radiach PMR najczęściej jest wykorzystane pojedyncze 3,5 mm lub zestaw 3,5 mm + 2,5 mm.
    Skoro masz pojedyncze gniazdo, to zapewne jest 3,5 mm.
    Możesz to sprawdzić (przy wyłączonym radiu) zwykłą wtyczką od słuchawek do komputera. Słuchawki od komputera są inaczej połączone, ale sprawdzisz, czy wtyk wchodzi bez przeszkód.
    Andrzej
  • #7 10198893
    Dyju
    Poziom 9  
    Zwykle słuchawki nie wchodzą. W starej Noki mam słuchawki z wtyczkę mniejszą od wtyczki słuchawek komputerowych. Czyli jest to wtyczka 2,5. Zdziwilem się że jest tylko jedno gniazdo i to w dodatku mikro.
  • #8 10199561
    andy127
    Poziom 30  
    Przejrzałem instrukcję:
    http://www.cbradio.cz/doc/MaxCom/WT206/manualpl.pdf
    od góry do dołu i od dołu do góry i nie znalazłem żadnej wzmianki o możliwości podłączenia słuchawek.
    Jest tam tylko o jednym gnieździe (od góry) do podłączenia ładowarki.
    Czy aby na pewno to gniazdo do którego próbujesz podłączyć słuchawki jest gniazdem do tego przeznaczonym?
    Jaki tam jest opis (symbol)?
    Ewentualnie zrób zdjęcie.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #9 10199949
    Dyju
    Poziom 9  
    Na zdjęciu widać symbol słuchawek i pod nimi napis CHG:
    Tak jak wcześniej wspominałem próbowałem funkcji vox podłączając do radia słuchawki z noki, dzwięk było słychać ale radia ciągle nadawały (nawet w zupełnej ciszy). Przestawały po kilkukrotnym nacisnięciu przycisku na kablu słuchawek, co nie zawsze dawało jakikolwiek efekt.
    Funkcja vox bez słuchawek działa poprawnie.
  • #10 10200049
    andy127
    Poziom 30  
    Wygląda na to, że to gniazdo jest wspólne dla podłączenia ładowarki oraz zestawu słuchawkowo-mikrofonowego. Szkoda, że takich rzeczy nie piszą w instrukcji obsługi.
    Jaka wtyczka jest przy ładowarce?
    Andrzej
  • #11 10200133
    Dyju
    Poziom 9  
    Wtyczka przy ladowarce wyglada jak mikro Jack.
    Od lewej:wtyczka od słuchawek komputerowych, wtyczka od słuchawek z noki, wtyczka od ładowarki.
  • Pomocny post
    #12 10209835
    andy127
    Poziom 30  
    Przekopałem trochę internet, ale nic to nie wyjaśniło. Schematu tego radia nie znalazłem. Napisałem do MaxCom e-mail z zapytaniem o gniazdo i odpowiedzi nie otrzymałem. Zadzwoniłem do ich serwisu i pan powiedział, że niestety WT 206 nie ma możliwości współpracy z zastawem słuchawkowym i dla tego w instrukcji obsługi nie ma żadnej wzmianki na temat słuchawek. Gniazdo jest tak połączone, że można przez nie tylko ładować. Nie potrafił wytłumaczyć dla czego na zaślepce gniazda jest też symbol słuchawek.
    Tak więc nie wykombinujemy. Chciałem Ci pomóc ale niestety.
    Ma upartego można dorobić gniazdo (dodatkowe) do podłączenia zestawu, ewentualnie jeśli to wbudowane posiada odpowiednią liczbę styków i możliwość odłączania (potrzebna aby odłączyć głośnik wewnętrzny po włożeniu wtyku) wykorzystać to gniazdo. Wymaga to jednak ingerencji w układ radia. Potrzebny byłby schemat (którego nie ma) albo odrysowanie kawałeczka układu wewnętrznego. Powinno się dać to zrobić, ale zdalna pomoc w takiej sprawie jest kłopotliwa.
    Andrzej
  • #13 10210075
    Dyju
    Poziom 9  
    No cóż, dziękuje bardzo za pomoc. Będę musiał radzić sobie bez słuchawek, dobrze że radio jest małe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił zestaw krótkofalówek MaxCom WT 206, który posiada jedno gniazdo mini Jack do podłączenia słuchawek z mikrofonem. Zastanawia się nad możliwością przerobienia słuchawek z dużym Jackiem na mini Jack lub użycia przejściówki. W dyskusji wyjaśniono, że gniazdo w radiu jest wspólne dla ładowarki i zestawu słuchawkowego, co może uniemożliwiać prawidłowe działanie funkcji VOX. Użytkownik dowiedział się, że radio nie obsługuje zestawów słuchawkowych, a jedynie ładowanie, co potwierdził serwis MaxCom. Ostatecznie użytkownik postanowił zrezygnować z użycia słuchawek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA