logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ogrzewania mimo sprawnej nagrzewnicy Mazda 323f

Boss166 30 Lis 2011 15:32 9631 10
REKLAMA
  • #1 10201435
    Boss166
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Zima idzie a ja nadal jeżdżę bez ogrzewania...
    Płukałem wczoraj nagrzewnice, chociaż moim zdaniem nie było za bardzo co płukać, ponieważ woda swobodnie przepływała, tak że nagrzewnica raczej jest ok (jeśli się mylę proszę pisać).
    Spuściłem płyn od dołu chłodnicy wydawało mi się że ze zbiornika do uzupełniania też spłynie ale nie. Dalej co zrobiłem, to zamiast płynu nalałem wody odpaliłem silnik a woda w zbiorniku tylko bulgotała (po zagrzaniu się silnika nadal było tyle samo wody a temperatura zaczęła przekraczać połowę skali).
    Po wyłączeniu silnika woda zaczęła ze zbiornika w końcu spływać.
    Czy to tak właśnie powinno wyglądać?
    Wreszcie kiedy udało mi się wlać ponad 3 litry wody chciałem to wszystko wylać i wymienić na płyn ale kiedy odkręciłem korek u dołu chłodnicy nie chciało to wszystko tak jak wcześniej pod małym ciśnieniem wypłynąć...
    Co jest grane?
    Dzisiaj usłyszałem, że ktoś pompkę miał zepsutą i przez to nie miał ogrzewania, może ja też?
  • REKLAMA
  • #2 10201503
    irek924
    Poziom 14  
    Ocena: 93
    Po twoim opisie wygląda na to że masz układ chłodzenia do czyszczenia a nagrzewnice możesz płukać ona po prostu jest w środku zabrudzona i za to nie grzeje, ewentualnie sprawdź jeszcze pompę wodną. Jak wszystko wyczyścisz to dobrze go odpowietrz.
  • #3 10201683
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 10203614
    Boss166
    Poziom 10  
    Cytat:
    nagrzewnice możesz płukać ona po prostu jest w środku zabrudzona i za to nie grzeje

Nagrzewnice płukałem denaturatem, octem i kretem do udrażniania rur :D co prawda po max 10 min każdy ale nic nie wypłynęło...
  • REKLAMA
  • #5 10203654
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3647
    Jedno pytanie - czy podczas pracy silnika nagrzewnica robi się gorąca?
  • REKLAMA
  • #6 10204447
    Boss166
    Poziom 10  
    Cytat:
    Jedno pytanie - czy podczas pracy silnika nagrzewnica robi się gorąca?
    Tego nie wiem ale wiem ze wlot jest gorący a wylot raczej zimny...
  • #7 10205640
    kropek414
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Szukaj zaworka na przewodzie wlotowym do nagrzewnicy, moze on sie popsul. No i obserwoj na przewodzie w ktorym miejscu jest przejscie cieple/zimne. Moze po prostu masz jeszcze zapowietrzony uklad.
  • #8 10205759
    szumi81
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Odpowietrz układ. Czy wentylator działa? Żeberka nagrzewnicy są gorące?
  • #9 10209090
    Boss166
    Poziom 10  
    Cytat:
    Odpowietrz układ. Czy wentylator działa? Żeberka nagrzewnicy są gorące?

Wentylator jak najbardziej działa, po oczywiście nagrzaniu się silnika. Co do nagrzewnicy to nie mam pojęcia bo nie ma do niej dostępu..
  • #10 10210986
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Sprawdź zawór włączający obwód grzania, odpowietrz nagrzewnicę oraz zmień filtr pyłkowy (kabinowy), od którego zależy skuteczność grzania. W przypadku, gdy jest on mocno zanieczyszczony, to nawet dmuchawa włączona na ful nie pomoże. Jeśli masz klimatronik (nie znam tego samochodu), to mogą się nie otwierać klapy nadmuchu.
  • #11 10213993
    szumi81
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chodzi mi o wentylator nagrzewnicy nie chłodnicy. Wentylator włączasz włączając ogrzewanie. Dobierz się do nagrzewnicy i sprawdź żeberka jeśli są nagrzane i wentylator pracuje to może przepustnica regulacji nawiewu się zepsuła

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem ogrzewania w Mazdzie 323F, mimo że nagrzewnica wydaje się sprawna. Po płukaniu nagrzewnicy i spuszczeniu płynu chłodniczego, zauważył, że woda w zbiorniku bulgotała, a temperatura silnika wzrastała. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w zanieczyszczeniu układu chłodzenia, uszkodzeniu pompy wody, zaworu w obiegu grzania lub zapowietrzeniu układu. Rekomendacje obejmują odpowietrzenie układu, sprawdzenie zaworu oraz wymianę filtra pyłkowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA