logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

s7-1200 brak komunikacji PC-PLC. Proszę o wskazówki.

pcichomski 03 Gru 2011 21:18 6140 7
  • #1 10214795
    pcichomski
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    Witam,
    Przymierzam się do 1-go projektu na s7-1200 i na samym początku mam problem z ustanowieniem komunikacji PC-PLC. Przy próbie wykonania polecenia "go online" pojawia się ekran jak na obrazku.

s7-1200 brak komunikacji PC-PLC. Proszę o wskazówki.

NA dole w prawym rogu w windowsach mam status "Ograniczenie lub brak łączności". Co ciekawe przy wykonaniu polecenia "online/accessible devices..." sterownik jest wykrywany i nawet mogę "pomigać" diodami statusowymi za pomocą testowego przycisku "Flash LED".
    Ponieważ projekt jest oczywiści "nagły i pilny", a jest to mój pierwszy kontakt z tym sterownikiem i jakoś nie udaje mi się przenieść doświadczenia z 200-tkami i s7-300, a podejrzewam że jest to jakaś trywialna sprawa ustawieniowa, bardzo proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam
  • #3 10216185
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 147
    Czyli jak w drzewie projektu (z lewej strony, tak jak jest pokazane na rysunku) klikasz na Online & Diagnostics to Ci się otwiera takie okno jak zamieściłeś?
    W zasadzie sterownik powinien po prostu przejść do trybu diagnostycznego, i pozwolić Ci wpisać nowy adres IP (lub skasować wszystko). Jak nie ma wpisanego IP to żaden "ping" nie przejdzie (chyba że już ten adres wpisałeś - to może trzeba zrobić globalne kasowanie i "od początku"). A jeżeli przypadkiem już kiedyś wpisałeś adres to jaką maskę ustawiłeś.
  • #4 10217104
    pcichomski
    Poziom 16  
    Komunikacja do PLC jest, do OP jest. Dziękuję za wskazówki.
    Mam jeszcze pytanie: Jak uploadować program z PLC do PC. W każdej pozycji online/offlline mam nieaktywny przycisk "upload".

Pozdrawiam.
  • #5 10217442
    kemot55
    Poziom 31  
    Rozwiń sobie zakładkę Online Access aż do poziomu gdzie widać blok programowy a następnie można go przeciągnąć do zakładki (u Ciebie) PLC_1 (tylko też chyba muszą być widoczne bloki programu). Całego projektu (np. razem z konfiguracją) ze sterownika raczej ściągnąć się nie da (w każdym razie ja tego ni potrafię). Ogólnie to może być bardzo fajny sterownik tylko jak go wreszcie dopracują do końca.
  • #6 10218065
    pcichomski
    Poziom 16  
    Czyli polecenie "online/upload_from_device" czy "online/upload device to PG/PC" jest wstawione do menu na wyrost i nie działa?

Sterownik może i fajny, ale soft - jak dla mnie - przekombinowany i "zabawkowy" w wyglądzie. Otwiera się cała masa okienek, a tam gdzie to najpotrzebniejsze, widać 2-3 linie programu,...a może jeszcze go nie oswoiłem :).
  • #7 10219650
    kemot55
    Poziom 31  
    Długo się zastanawiałem jak użyć tego magicznego przycisku "UPLOAD", ale dałem sobie spokój. Jak byś przypadkiem doszedł do tego jak użyć to daj znać :-). Ja rzadko kiedy odczytuje programy z PLC a tu tak czy inaczej jakaś możliwość jest. Kiedyś dorobią a na tą chwilę mam projekt Template (z konfiguracją moich maszyn).
    Niestety kierunek rozwoju jest dyktowany przez konkurencję. Siemens zaspał i teraz goni. Rozwiązania, gdyby nie były robione pospiesznie byłyby nie do pobicia (moim zdaniem na dzień dzisiejszy to nikt jeszcze nie pokonał jakości sterowników S5 oczywiście w funkcji czasów w jakich żyły).
    Nie mniej jednak biorąc pod uwagę np. autostrojenie regulatora PID to algorytm w S71200 jest na prawdę skuteczny (oczywiście w odniesieniu do konkurencji np. do sterowników podobnej klasy np. od Mitsubishi). Ale to, że SIEMNS chce być "trendy" i pisze soft na platformie .NET to już koszmar. Mnie się to cudo "wywala" na niektórych komputerach. A podobno całe programowanie chcą przenieść na TIA.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z ustanowieniem komunikacji między komputerem a sterownikiem S7-1200. Po próbie połączenia pojawia się komunikat o ograniczonej łączności, mimo że sterownik jest wykrywany. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień adresu IP komputera oraz sterownika, a także możliwość kasowania ustawień IP w trybie diagnostycznym. Pojawia się również pytanie o możliwość przesyłania programu z PLC do PC, na co odpowiadają, że funkcja ta może być ograniczona w oprogramowaniu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i uwagami na temat oprogramowania, wskazując na jego niedoskonałości i porównując z innymi modelami sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA