logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć akumulator 12V do alarmu 220V jako zasilanie awaryjne?

Prymulka 12 Gru 2004 06:54 2651 7
  • #1 1053772
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Mój znajomy prosił mnie żebym przerobił jego alarm do sklepu. Jest on zasilany z 220V i nie ma zasilania awaryjnego. Chcę podłączyć do niego akumulator 12V. Jak to się robi żeby układ w przypadku praku napięcia w sieci działał na akumulatorze, a w przeciwnym wypadku żeby go ładował. Kiedyś widziałem, że łączy sięte napięcia przez dwie diody ale to chyba za proste ;).
  • #2 1053807
    Zbysław
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    A nie będzie lepiej zastosować najtańszy UPS ?
    Wszystko jest już w nim gotowe, tylko podłączyć.
  • #3 1053814
    RAFALN
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Są też w sprzedaży tanie zasilacze buforowe w obudowie i z miejscem na akumulator, napewno dłużej pochodzi niż UPS.
  • #5 1054196
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Nie zupełnie ale bardzo podobnie.

Nie mam pojęcia co to za alarm że nie ma backupu z akumulatora 12V.
    Trzeba by zobaczyć jak jest rozwiązane zasilanie - tzn. jakie napięcie po trafku, jaki stabilizator itp. Jeżeli to coś działa tylko z 220V to stabilizator musi być dość potężny aby zasilić wszystkie wyjce i lampy jak się włączy alarm.
    Jeżeli jest to zasilanie koło 13,2...14,5V to można zrobić tak, że podłączyć na nim równolegle aku przez rezystor powiedzmy 100Ω aby podczas pracy był doładowywany aku, a równolegle do tego rezystora dać diodę Schotky'ego anodą do plusa akumulatora. Po zaniku napięcia zapewni zasilanie alarmu.
  • #6 1054199
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Do Avatara:
    Jak dobrze rozumiem do akumulator ładuje się przez diodę LED a w przypadku braku napięcia przez ta drugą diodę. Będę teraz musiał zobaczyć tamten alarm bo on jest własnej roboty i chyba wykorzystuje 12V. Jak coś będę wiedział to się odezwę.
  • #7 1054358
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    Prymulka napisał:
    Do Avatara:
    Jak dobrze rozumiem do akumulator ładuje się przez diodę LED a w przypadku braku napięcia przez ta drugą diodę. Będę teraz musiał zobaczyć tamten alarm bo on jest własnej roboty i chyba wykorzystuje 12V. Jak coś będę wiedział to się odezwę.

dioda led to sygnalizator no i przez nia laduje sie akuu, ten schemat znalazlem w internecie dla twoich potrzeb trzba by go przerobic
  • #8 1055781
    bambo1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Co się stanie w układzie Avatar'a po kilkugodzinnym braku AC .
    Kiedy naładujesz akum 7Ah przez diodę LED z max. prądem = 20 mA ???
    Po tygodniu czy może szybciej? Układzik do poprawki !!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia akumulatora 12V jako zasilania awaryjnego do alarmu zasilanego z sieci 220V. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie gotowego UPS-a lub zasilacza buforowego z miejscem na akumulator, co zapewnia automatyczne przełączanie i ładowanie. W przypadku samodzielnej konstrukcji sugerowano podłączenie akumulatora równolegle do zasilania przez rezystor (np. 100 Ω) oraz diodę Schottky’ego, która zabezpiecza przed przepływem prądu wstecznego i umożliwia zasilanie alarmu po zaniku napięcia sieciowego. Wskazano, że ładowanie akumulatora przez diodę LED jest niewystarczające ze względu na ograniczony prąd ładowania (około 20 mA), co wymaga poprawy układu. Podkreślono konieczność sprawdzenia parametrów zasilania alarmu, takich jak napięcie po transformatorze i typ stabilizatora, aby dobrać odpowiedni sposób podłączenia akumulatora i zapewnić stabilne działanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA