logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nauka fizyki do matury i wybór kierunku na politechnice.

Sante 08 Gru 2011 19:54 4421 16
REKLAMA
  • #1 10234923
    Sante
    Poziom 10  
    Witam! Aspiruję na politechnikę poznańską i żeby się tam dostać potrzebuje do tego przedmiotu dodatkowego. Jako że fizyka zdecydowanie mi się przyda postanowiłem że nauczę się właśnie jej. I tu moje pytanie, czy dam radę nauczyć się fizyki chociaż na poziom podstawowy do matury (11 Maj) jeśli nie umiem kompletnie nic?

PS.Zastanawiam się nad kierunkami: Elektronika i telekomunikacja, mechanika i budowa maszyn i ewentualnie budownictwo. Jeszcze mam pytanie, który z tych kierunków byłby najlepszy dla mnie (zakładając że średnio umiem matematykę i fizykę)? Dodam jeszcze że interesuje się elektroniką. Pozdrawiam serdecznie i liczę na wsparcie :) .
  • REKLAMA
  • #2 10235002
    radek310
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Fizy ogólnie musisz sam się nauczyć i nie popełń mojego błędu który zaowocował 20% wynikiem z owej matury. Musisz się zmusić i do tych zadanek przysiąść w domu przynajmniej po 2-3 h co weekend i oczywiście fakultety które powinny być prowadzone w twojej szkole. Ja myślałem że jak będę chodził i uważał na fakultetach to to jakoś wyjdzie, zadanka w domu olałem a fakultety były w formie wykładu. Odpuściłem także miesiąc przed maturą bo to święta to już jakaś robota zawsze się znalazła, to imprezka w weekend i wyszło jak wyszło :-(
  • REKLAMA
  • #3 10235006
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Sante napisał:
    czy dam radę nauczyć się fizyki chociaż na poziom podstawowy do matury (11 Maj) jeśli nie umiem kompletnie nic?

zakładając że średnio umiem matematykę i fizykę

1. Zdecyduj się, jak jest z tą fizyką.
    2. Daj sobie spokój, po co masz się przemęczać. Naprawdę nie musisz być magistrem inżynierem a nawet inżynierem. Politechnika nie jest dobrym miejscem do nauczenia się przedmiotów ścisłych na poziomie nędznie podstawowym. Znajdź sobie inne zajęcie niż udawanie, że studiujesz.

Sante napisał:
    Dodam jeszcze że interesuje się elektroniką

A co to oznacza w praktyce?
  • REKLAMA
  • #4 10235014
    Konrad65
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jejku takich tematów już było setki a ludzie wraz to samo wybieraj studia ,które cię naprawdę interesują a nie dlatego ,że są dobrze płatne itp.
    I co to ma znaczyć ,że nic nie umiesz fizyki ? nie potrafisz podstawić jakiejś wartości do wzoru i tego obliczyć lub przekształcić czy jak ?
  • #5 10235052
    radek310
    Poziom 15  
    W sumie to zapraszam na Akademię Morską. Na wydział mechaniczny przyjmują wszystkich, a fiza jest w formie laboratorium czyli piszesz wejściówki, robisz ćwiczenie, piszesz sprawozdanie w domu, oddajesz, dostajesz ocenę i masz z bani, z ocen jest wyciągana średnia, jeśli ładnie zrobisz sprawozdanie dostajesz 4 jeśli na koniec z laborek dostaniesz 4 to zostaje ta ocena przepisana na wykłady i tym zajebistym sposobem masz fizę z bani. Z matmą jest niestety gorzej kochane kolokwia.

Moderowany przez jankolo:

• REKLAMA
  • #6 10235097
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    radek310: Twój post, opisujący poziom wydziału mechanicznego tej uczelni o jakże dumnej nazwie, zapewne otworzy szeroko drzwi szefów wszystkich firm poszukujących inżynierów o tejże specjalności. Super reklama.
    PS. Wspomagasz władze swojego wydziału w zdobywaniu najlepszych kandydatow na studentów?
  • #7 10235129
    Sante
    Poziom 10  
    @jankolo

Zakładając że nauczę się tej fizyki na poziom średni. Nie wiem czy taki był Twój cel ale jeszcze bardziej zmotywowałeś mnie do nauki. Chce być inżynierem a może mgr. inż. bo po prostu przebudziłem się i mam zamiar poświęcić najbliższe pół roku życia na naukę a później kolejne na studia i związać swoje z tym swoje życie w przyszłości bo porostu podoba mi się to. Co do elektroniki realizuje proste projekty z elektrody czy avt.

@ konrad65

Nie przerobiłem materiału w wyniku mojego lenistwa ale też przez nauczycieli olewających ten przedmiot w gimnazjum/liceum. Z podstawianiem do wzoru i przekształcaniem nie mam problemu :D

@radek310

Tylko że ja chce się nauczyć fizyki, żeby po studiach umieć dobrze wykonywać zawód którego się uczyłem.
  • #8 10235241
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    Sante napisał:
    PS.Zastanawiam się nad kierunkami: Elektronika i telekomunikacja

Nie trzeba zdawać fizyki an maturze, żeby dostać się na PP na EiT. :)
    Wystarczy dobrze znana matma na podstawie, to nie informatyka czy budownictwo gdzie dużo ludzi na miejsce. :)
  • #9 10235401
    radek310
    Poziom 15  
    Trochę się zagalopowałem. Nie robię antyreklamy ani nic w tym stylu bo w tej szkole jest dużo przedmiotów typowo zawodowych jest wysoki poziom i trzeba dużo zakuwać ale jeśli się podchodzi do tego z systematycznością to każdy powinien dać radę. Z fizyki również trzeba systematycznie się uczyć bo inaczej to można się pożegnać ze studiowaniem na tej uczelni.
  • #10 10235413
    Sante
    Poziom 10  
    Tylko nie wiem czy dam sobie radę na tym kierunku i jaki bedzie ze mnie później inżynier. Bo słyszałem że jest dosyć ciężko.
  • #11 10235484
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    Jest ciężko to prawda, ale jak uczysz się systematycznie i masz łeb na karku to dasz radę.
  • #12 11471581
    cezar73
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dobry dla mnie temat

Mój syn będzie zdawał w 2013 maturę z fizyki i to rozszerzoną
    Szukam dobrych kursów, książek - polecicie coś?
    A może ktoś korzystał z kursu maturalnego na http://www.fizykazadania.pl/
    On się na to uprał bo mu jakiś kolega polecił i nie wiem czy ten kurs czy jakieś korepetycje mu zafundować?
    Ktoś doradzi?
  • #13 11473594
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    cezar73 napisał:
    Dobry dla mnie temat

On się na to uprał bo mu jakiś kolega polecił i nie wiem czy ten kurs czy jakieś korepetycje mu zafundować?
    Ktoś doradzi?

Te wszystkie super książki, kursy i inne maturalne bzdety to pic na wodę, albo raczej na portfel rodzica. Jeśli przez trzy lub cztery lata szkoły średniej nie nauczył się fizyki, to nic go nie nauczy.

Jeśli nie ma poważnych problemów, to niech po prostu ćwiczy zadania. Pogadać z nauczycielem, poprosić o dodatkowy zestaw zadań i potem ich sprawdzanie. Fizyka, nawet rozszerzona, już na mojej maturze 5 lat temu była na poziomie, że małpa z tablicą wzorów by sobie poradziła, a poziom matur spada. Przykładowo całe zadanie to narysowanie wykresu, 5 punktów na 60 możliwych z całej matury. Albo zadania polegające na podstawieniu podanych danych pod wzór z zamianą jednej jednostki.

W skrócie trzeba ćwiczyć, matura to bzdura (każdy student to potwierdzi). Dobry nauczyciel dużo pomoże, mam nadzieję, że chłopak ma w szkole rozszerzoną fizykę i zaangażowanego nauczyciela. Nawet, jeśli nie, to można poprosić o dodatkową pomoc poza lekcjami. Moja nauczycielka fizyki cisnęła nas zadaniami na poziomie starego programu i starej matury i poświęcała sporo czasu poza lekcjami na pomoc, jak tylko się ją poprosiło i tak zareaguje każdy porządny nauczyciel.
  • #14 11579329
    Tadek7222
    Poziom 10  
    cezar73 napisał:
    Dobry dla mnie temat

Ktoś doradzi?

My korzystaliśmy, syn w tym roku zdawał rozszerzenie z fizyki na maturze. Powiem ci, że dużo dało, oczywiście musi to być poparte ogromem własnych ćwiczeń, ale wytłumaczone są na tej stronie różne zagadnienia fenomenalnie - wiem, bo sam z ciekawości zaglądnąłem, jak syn siedział przy laptopie. ;) Ostateczny wynik na maturze to 77%, a więc bardzo ok. :)
    A z książek - wiem, że Tomek uczył się z vademecum Operonowskiego, co do innych książek to musiałbym dopytać.
  • #15 11594810
    Bingo36
    Poziom 11  
    Tadek7222 - a mógłbyś dopytać o te książki? Bo u mnie w domu maturalny stres, córa się przygotowuje do matury, również rozszerzonej z fizyki. ;)
    I mam pytanie jeszcze o te zadania na stronie - w jaki sposób to wszystko jest wytłumaczone, są jakieś powtórki takie typowo do matury czy tylko do klasówek w liceum?
    Z góry dziękuję za odpowiedź!
  • #16 11594887
    Tadek7222
    Poziom 10  
    Zapytałem, uczył się jeszcze z vademecum PWN - owskiego i Grega (aczkolwiek tutaj czasami zdarzają się drobne błędy i nieścisłości). A co strony - powtórki są w formie video, zadania do rozwiązania, nagrania w postaci lekcji, wszystko prosto wytłumaczone. Z ciekawości z synem przysiadłem, chociaż za fizyką, muszę przyznać, nie przepadam.
  • #17 11594929
    Bingo36
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie, na pewno skorzystamy z tej strony i dokupimy książki, bo na razie mamy tylko Operon. ;) Pytałem córki, też nie zna tej strony, ale spodobało się jej, już wchodziła i patrzyła, co tam jest grane. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik aspiruje na Politechnikę Poznańską i planuje nauczyć się fizyki na poziomie podstawowym do matury, która odbędzie się 11 maja. Zastanawia się, czy jest w stanie opanować materiał, mimo braku wcześniejszej wiedzy. W dyskusji podkreślono, że kluczowe jest systematyczne uczenie się oraz aktywne uczestnictwo w zajęciach. Użytkownicy sugerują, aby wybierać kierunki studiów zgodne z zainteresowaniami, a nie tylko z perspektywami finansowymi. Wspomniano również o dostępnych kursach i materiałach edukacyjnych, które mogą pomóc w przygotowaniach do matury z fizyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA