logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microsoft będzie mógł zdalnie kasować aplikacje i zawartość z Windows Store

exti 09 Gru 2011 21:00 3477 19
REKLAMA
  • Microsoft będzie mógł zdalnie kasować aplikacje i zawartość z Windows StoreMicrosoft potwierdził, że w aplikacjach udostępnianych na mającym się pojawić serwisie z oprogramowaniem na Windows 8, Windows Store, znajdzie się funkcja umożliwiająca firmie zdalne usuwanie danych oraz aplikacji.

W warunkach umowy Windows Store znalazł się zapis, zgodnie z którym aplikacje zainstalowane poprzez serwis będą dostępne do użytku tak długo, jak to określi Microsoft.

"Możemy zmienić lub wycofać pewne aplikacje lub zawartość oferowaną w Windows Store w dowolnym momencie i z dowolnego powodu (...) W przypadkach, kiedy twoje bezpieczeństwo jest zagrożone lub kiedy jesteśmy zmuszeni do zrobienia tego z przyczyn prawnych, możesz nie być w stanie uruchamiać aplikacji lub uzyskiwać dostępu do zawartości, którą wcześniej pobrałeś lub do której nabyłeś licencję", pisze Microsoft, lecz deklaruje, że w przypadku usunięcia aplikacji, za które użytkownik wcześniej zapłacił, pieniądze zostaną zwrócone.

Ponadto, jak można przeczytać w warunkach umowy, użytkownik jest odpowiedzialny za wykonywanie kopii zapasowych danych zapisywanych w aplikacjach z Windows Store, ponieważ gdy aplikacja zostanie zdalnie zmieniona lub usunięta, dane mogą zostać utracone i Microsoft nie poniesie za to żadnej odpowiedzialności.

Firma z Redmond poszła więc w ślady Apple i Google, które w regulaminie swoich App Store`ów mają podobne zapisy.

Źródło:
    http://www.itproportal.com/2011/12/09/microsoft-adds-kill-switch-windows-store-terms-and-conditions/

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    exti
    Poziom 32  
    exti napisał 2419 postów o ocenie 171, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #3 10240642
    gbd.reg
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Gdyby miało to by używane tak jak w androidzie, w krytycznych sytuacjach gdzie np. do aplikacji w sklepie wkradł się niebezpieczny wirus, albo aplikacja sama w sobie łamie prawo to jeszcze rozumiem. Ale spodziewam się, że producenci będą wykorzystywać to w sposób brutalny: będą usuwać starsze wersje aplikacji, gdzie nowsza wersja wymaga kupna nowej licencji. Co prawda kasę nam zwrócą, ale nowsza wersja jest już droższa.

I w ten sposób na komputerach będzie wyłącznie słuszne oprogramowanie. Jeszcze niech zablokują możliwość instalacji z innych źródeł niż store... Przynajmniej jest szansa, że linux w końcu nabierze popularności ;)
  • REKLAMA
  • #4 10240909
    exti
    Poziom 32  
    Ocena: 171
    gbd.reg napisał:
    Jeszcze niech zablokują możliwość instalacji z innych źródeł niż store...

Z tego, co wyczytałem użytkownicy tabletowej wersji Windows 8 będą mogli pobierać aplikacje tylko stamtąd.
  • #5 10240915
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Przez jakiś czas pewnie tak będzie na szczęście są na świecie hakerzy którzy się tym zajmą :)
  • #6 10240919
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    No i Windows pozostanie mi tylko ze względu na klientów i gry - nic poza tym. Praca na tym systemie dla użytkownika zaawansowanego będzie wręcz udręką.
  • #7 10241042
    KJ
    Poziom 31  
    Praca w viście i 7mce dla zaawansowanego usera już jest udręką a z tego co widzę w win8 będzie katorgą. No ale cóż taki jest kierunek rozwoju oprogramowania - użytkownik ma być idiotą bezmyślnie klikającym w ikonki i nie zastanawiającym się jak to wszystko działa i kupującym co pół roku nową wersję pomimo tego że mu ona do niczego nie potrzebna.
  • REKLAMA
  • #8 10241057
    Siles
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Jak kolega powyżej "daavid117" ja również nie korzystam z przepięknych i kolorowych okienek w normalnym czasie. Jedynie zachowany WinXP aby korzystać z niektórych aplikacji monopolu WINDOWS, a tak aż miło siedzieć na linux-ie bez problemów z wirusami ;) i świadomością o częstej aktualizacja pociesza człowieka, że całą społeczność udziela się innym w postępie tego Systemu.

KJ napisał:
    Praca w viście i 7mce dla zaawansowanego usera już jest udręką a z tego co widzę w win8 będzie katorgą. No ale cóż taki jest kierunek rozwoju oprogramowania - użytkownik ma być idiotą bezmyślnie klikającym w ikonki i nie zastanawiającym się jak to wszystko działa i kupującym co pół roku nową wersję pomimo tego że mu ona do niczego nie potrzebna.

Nie zapominajmy drogi kolego co należy stanowczo podkreślić iż WINDOWS 7 to nic innego jak stare i stabilne XP z nowym i pięknym okienkiem ;) oraz zapewne niezbyt wielkimi zmianami.... co wie tylko twórca Windows-a.
    Więc nie ma się co okłamywać stary produkt w nowym opakowaniu i ponowny zarobek. Gratuluję fanom Windows-a, żart w istocie się sprzedał i to za grube pieniądze ^^

Co do W8 zapewne zmienią futrynę i dodadzą piękny odcień Błękitu z oprawą metaliku, tak aby nowe okno wyglądało jeszcze lepiej niż poprzednie, jednak chociaż iż połysk będzie olśniewający, to i tak okno otwiera się i funkcjonuje tak samo jak poprzednie poza doświetlaniem led w komplecie :) które po zakupie
    producent może bez wahania usunąć twierdząc iż bajer ten nie spełnia norm lub stanowi zagrożenie dla użytkownika....
    Czuję iż może z tego powstać podobna sytuacja co z usunięciem przez aktualizację możliwości użytkowania systemu OS po zakupie PS3.

Pozdrawiam Pingwiniarzy z całego świata
  • #9 10241468
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    No i będzie płać i płacz :P . Szara masa jest i tak ogłupiona mediami że będzie się zachwycać wszystkim tak jak teraz widzę te i-wyświetlacz , i-telefon , i-telewizor, i-garnek , i-latarka i-... i.i.i.i.i. :d
  • #10 10241871
    Ruzby
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    elektryku5 napisał:
    Ehh, na szczęście używam Debiana i nie muszę martwić się o coś takiego.

I prawidłowo, jednak nie mam cierpliwości do Linuxa. Czyli jak to będzie działać - kupuje aplikację, a oni mi ją kasują? Ciekawe kiedy pojawić się wirusy, które to zrobią za Microsoft
  • #11 10242196
    kinortkele
    Poziom 12  
    gbd.reg napisał:
    Przynajmniej jest szansa, że linux w końcu nabierze popularności

I im bardziej bedzie popularny, tym bardziej bedzie upodabnial sie do windowsa :)
  • #12 10242304
    daavid117
    Poziom 42  
    kinortkele napisał:
    I im bardziej bedzie popularny, tym bardziej bedzie upodabnial sie do windowsa :)
    Tylko, że linuksów jest tyle, że pewne dystrybucje zawsze będą mniej popularne i przez to bardziej funkcjonalne. Chociaż nawet komercyjnej Mandrive Extreme nie brak niczego. Ma trochę ładnych efektów wizualnych, ale zachowała pełną funkcjonalność systemów linuksowych.
  • #13 10242453
    KJ
    Poziom 31  
    Cytat:
    Nie zapominajmy drogi kolego co należy stanowczo podkreślić iż WINDOWS 7 to nic innego jak stare i stabilne XP z nowym i pięknym okienkiem Wink oraz zapewne niezbyt wielkimi zmianami.... co wie tylko twórca Windows-a.

Skoro to wie tylko twórca to skąd ty masz takie informacje ? Ja bym raczej powiedział że win7 to nieco przerobiona vista - żre trochę mniej zasobów ale dziedziczy po niej wszystkie patologie dyskwalifikujące ten system.
  • REKLAMA
  • #14 10242529
    Siles
    Poziom 17  
    kinortkele napisał:
    gbd.reg napisał:
    Przynajmniej jest szansa, że linux w końcu nabierze popularności

Popularność produktu MS na pewno jest zależna od marketingu oraz monopolu na runku Systemów operacyjnych i tu chyba każdy się ze mną zgodzi.
    Oferowane produkty np. Laptop, netbook itd... w większości w cenę zestawu wchodzi od razu Wgrany system Windows 7 czy jaki kolwiek nowszy i jest to stara polityka MS, dlatego nie ma co się oszukiwać iż człowiek się nie głowi nad wyborem systemu i jego instalacją, a Microsoft ma zapewniony powiedzmy na oko tzw. Stały dochód z tego sektora.

Natomiast 2 problemem co do popularności drodzy koledzy jest jak zawsze brak kompatybilności ze sterownikami oraz ( gry, które produkują ogromny dochód, jak i popularne w różnych gałęziach przemysłu programy dla Inżynierów i Projektantów wszelakiej maści).
    Jak wiadomo lub nie AMD ogłosił chyba pomiędzy 2008-2010 (w razie proszę poprawić) iż widzi duży potencjał w sektorze systemów Linux i chcę się przyczynić do wzmocnienia ilości klientów w tym sektorze z tego co pamiętam były też chyba 2 inne firmy zainteresowane tym właśnie sektorem.

Natomiast co do wypowiedzi kolegi "gbd.reg" wydaję mi się, że wygląd jest jedynie symbolicznym elementem wizualnym jaki ma zachęcić nowych użytkowników, którzy boją się przejścia na platformę NOT-MS.
    W końcu ten sam trik, czyli oprawa graficzna MS Windows jest określany jako jeden z wymienionych atutów dołączanej w postaci książeczki wraz z systemem Windows oraz instrukcja jako: "Bardziej przejrzysty/przyjazdny interface"(lub coś w podobnym stylu).

KJ napisał:
    Cytat:
    Nie zapominajmy drogi kolego co należy stanowczo podkreślić iż WINDOWS 7 to nic innego jak stare i stabilne XP z nowym i pięknym okienkiem Wink oraz zapewne niezbyt wielkimi zmianami.... co wie tylko twórca Windows-a.

Skoro to wie tylko twórca to skąd ty masz takie informacje ? Ja bym raczej powiedział że win7 to nieco przerobiona vista - żre trochę mniej zasobów ale dziedziczy po niej wszystkie patologie dyskwalifikujące ten system.

Kolega wybaczy, z szacunkiem do kolegi opini zgadzam się bo każdy odnosi podobne lub inne wrażenie, ja natomiast opieram się jedynie na ogólnych opiniach (w dużym uogólnieniu) oraz włąsnym, gdyż przed wyjściem Windows Vista (Co było porażką, przynajmniej z mojego doświadczenia opierając się na - tzw. błędach systemowych podczas działania i zawieszania różnych aplikacji, brak stabilności samego systemu oraz wiele wiele innych...)
    Wydaje mi się iż Vista był takim turbo photoszopowym przerobionym na błysk jakimś cudem, który nie był dokończonym projektem co okazało się fiaskiem. A starszy brat XP był bardziej kanciaty i ponury system ale za to Stabilnie jak do dziś nawet działającym w moim przypadku.
    Teraz mi się zdaje jak by przenieśli XP i dopracowali uroki kolorów z Visty, a na końcu dodali tzw. Features... w postaci :

**Stabilniejszy system
    **wiadomo interface
    **jakieś gadżety
    **itd...

Jednak W7 miał być rewolucją jak to głosili na lata i lata...
    A tu akuku ..... (do użytkownika - MS)
    Kto tam.... ?? (Pyta się użytkownik)
    Nowy W8..... !!!! ... Jeszcze lepszy niż W7 ... !!!!
    TO BE CONTINUED..
    <THE END>
    :)

Pozdrawiam
  • #15 10243590
    Morpheusss
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Ja tam używam win7 i nie mam na co narzekać. w ciągu pół roku ani razu mi się nie zawiesił (podobnie jak i XP), wszystko działa szybko i sprawnie. Nie zaobserwowałem gigantycznego zużycia ramu jak to niektórzy piszą. GUI po zainstalowaniu ClassicShell wygląda jak w XP. Przy komputerach x64 win7 wydaje się najrozsądniejszą opcją (bo chyba nie znajdzie się nikt kto powie że wXPx64 jest bardziej stabilny)...
  • #16 10243823
    daavid117
    Poziom 42  
    Morpheusss napisał:
    Przy komputerach x64 win7 wydaje się najrozsądniejszą opcją
    Komputery zgodne z X64 mamy od wielu już lat... Nie we wszystkich W7 będzie najlepszym wyborem. W7 (na to wygląda) jest tak jak ktoś wyżej wspomniał poprawionym XP z nakładką graficzną Vista. W8? Osobiście myślę, że będzie to ponownie poprawiony system z następną nakładką graficzną. Żadnych rewolucji, żadnych rewelacji.
  • #17 10246178
    elektryk101
    Poziom 23  
    Ocena: 15
    daavid117 napisał:
    W7 (na to wygląda) jest tak jak ktoś wyżej wspomniał poprawionym XP z nakładką graficzną Vista.

Gdyby tak było, to na win7 działały by bez problemu wszystkie programy działające na XP, a tak nie jest. U mnie na 7 działa tylko internet i odtwarzacze multimedialne typu media player. Na xp bez żadnego problemu działał mi np Bascom, karta TV winfast, audacity i kilka innych programów. Na win7 te programy nie działają w cale, wiec nie zgodzę się z tym co napisałeś.
  • #18 10246260
    daavid117
    Poziom 42  
    elektryk101 napisał:
    Na xp bez żadnego problemu działał mi np Bascom, karta TV winfast, audacity i kilka innych programów. Na win7 te programy nie działają w cale, wiec nie zgodzę się z tym co napisałeś.
    Sprawdzałeś czy działały w 100% dobrze na WinXP X64? Tutaj może być pies pogrzebany.
  • #19 10867319
    szy_mat
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Ah... OpenSUSE, Debian, Gentoo (systemy których używam) to najlepsze systemy. Nikt nie może mi rządzić moim systemem. Chcę, mam konsolę, jak chcę mam Gnome a jak chcę jeszcze coś innego to mam KDE. Moge kompilować aplikację z każdego źródła, mogę instalować pakiety binarne. Mogę robić dosłownie wszystko. Żaden system nie jest taki poza innymi systemami OpenSource(FreeBSD itd). To są najlepsze systemy.
  • #20 10867478
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1054
    No a ja w Debianie i Ubuntu mogę sobie zmieniać co mi się spodoba (na tyle ile potrafię, choć możliwości jest od groma i system pasuje do mnie).
    Najlepsze jest to, że Linux wydaję się przejrzysty i "ustawienie" czegoś nie jest ogromnym wysiłkiem, a w ostatnim systemie znanej firmy trzeba się czasem naszukać czegoś wręcz oczywistego...

No i nie trzeba kupować kompa ze względu na wymagania, bo można sobie jakieś lekkie środowisko zainstalować i nawet kilkuletni "złom" sobie poradzi.

Komputer ma "słuchać" i dostosować się do człowieka, a nie odwrotnie...

Podsumowanie tematu

✨ Microsoft potwierdził, że w Windows Store, nowym serwisie z oprogramowaniem dla Windows 8, będzie możliwość zdalnego usuwania aplikacji i danych. Użytkownicy będą mieli dostęp do aplikacji tak długo, jak to określi Microsoft, co budzi obawy o możliwość usuwania starszych wersji aplikacji w celu wymuszenia zakupu nowszych, droższych wersji. Użytkownicy wyrażają frustrację związaną z ograniczeniami systemu Windows, preferując alternatywy takie jak Linux, które oferują większą kontrolę i elastyczność. Wiele osób zauważa, że Microsoft korzysta z monopolistycznej pozycji na rynku, co wpływa na popularność jego produktów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA