logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Premium 370 Dci 2004 r - ciśnienie powietrza wychodzące na naczepę

Rzexxnik 10 Gru 2011 01:44 5070 6
REKLAMA
  • #1 10240504
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Ocena: 176
    Witam. Mam kolejny problem z samochodem Renault Premium 370 DCi z 2004 roku . Gdy jadę autem z załadowaną naczepą, to naczepa bardzo słabo hamuje, natomiast gdy jest pusta hamuje poprawnie. Pomyslalem ze sprawdze tą naczepę pod innym autem. Pod innym autem czy jest pusta czy pełna hamuje super. Kolejną rzeczą jaka zrobiłem w tej sprawie, to było sprawdzenie ciśnienia jakie daje samochód na naczepę. Pokazało mi na manometrze 7.5 bar, co jest mało. I moje pytanie brzmi , jak zwiekszyć ciśnienie powietrza wychodzące na naczepę?
  • REKLAMA
  • #2 10240635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10241250
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Gdybym wymienił zawór czteroobwodowy, zakładając że zawór sterowania przyczepą jest dobry, to ciśnienie na tym czteroobwodowym jakoś się reguluje?
  • #4 10241261
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 10242703
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Ok , zobacze jak to tam jest , spróbuje to naprawić. O rezultacie poinfomuje. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 10248036
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 313
    7,5 to nie jest mało. Norma to 8,5 ale i tak większość hamowań to ciśnienie na poziomie 3-4 bar. Na zaworze czteroobwodowym w premium raczej nie nie reguluje się redukcji tylko ciśnienia otwarcia i odcięcia obwodów. Reduktor jest obok akumulatorów. Ja skupiłbym się na zgraniu ciągnika z naczepą bo tu chyba jest problem .Jeśli naczepa jest z EBS i kabel łączący jest siedmioprzewodowy to brak odpowiedniego ciśnienia hamowania zapisałby się jako błąd w EBS naczepy.
  • #7 10813481
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Witam. Troche czasu minęło od rozwiazania problemu. A więc wystarczyło ze pobawiłem sie srubką przy czteroobwodowym i pomogło. Dziękuję za podpowiedz. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z hamowaniem naczepy przyczepionej do Renault Premium 370 DCi z 2004 roku, która hamuje słabo, gdy jest załadowana, a poprawnie, gdy jest pusta. Po sprawdzeniu ciśnienia powietrza na naczepie, które wyniosło 7,5 bar, użytkownik poszukiwał sposobu na jego zwiększenie. Odpowiedzi sugerowały regenerację zaworu czteroobwodowego lub modułu kontroli naczepy oraz regulację ciśnienia za pomocą śrubki. Użytkownik potwierdził, że po dostosowaniu śrubki przy zaworze czteroobwodowym problem został rozwiązany.
REKLAMA