Fabia F1 2005 1.9 tdi
pompa elektryczna ze wspomaganiem hydraulicznym SMI KOYO 6Q0423162X
FILMIK
witam padło mi dziś wspomaganie... objawy podczas jazdy rozgrzanym autem lub po odpaleniu rozgrzanego silnika po ok 1 minucie jak na powyższym filmiku
sprawdziłem płyn, jest pod korek czyli full, kabelki ruszałem we wszystkie strony i nic to nie daje.
Ponowny rozruch i odczekanie jakieś 60sek i wspomaganie znika i pala się kontrolki jak na filmiku i fotce
podpiąłem vaga i wychodzą takie kwiatki:
Establishment diagnostic session with selected unit ....
Diagnostic protocol: KWP1281
============================================
Device identification: 6Q0423156AA LenkhilfeKYO V957
Coding: 160 Supplier number : 65535
Extra id: 6Q0423156AA LenkhilfeKYO V957
01317 Control Module in Instrument Cluster (J285)
Status : Sporadic error
upper limit exceeded
upper limit exceeded
01314 Engine Control Module
upper limit exceeded
upper limit exceeded
01312 Powertrain Data Bus
missing data or wrong setting/adaptation
missing data or wrong setting/adaptation
z ABS:
Extra id: 6Q0423156AA LenkhilfeKYO V957
6Q0907379T <- VAG number
SW version: 0002
PROGRAMMABLE
Coding :365
Part number : 0
Importeur's number :0
Supplier number : 13765
System description : ESP 8.0 front H03
00778 Steering Angle Sensor (G85)
missing signal / communication
missing signal / communication
Priority : 2
* Immediate need from workshop visit!
Frequency of the error : 1
Status of the error-counter : 52
wycieku żadnego nie mam, poczytałem forum, i nie wiem czy to juz czas aby pompa siadła, czy tylko czujnik skrętu, pompa jest koyo, poradźcie jakie testy zrobić aby postawić dokładniejsza diagnozę? i czy nie dziwne ,ze ma to wpływ na inne błędy jak w abs ecu i migają inne kontrolki?
za porada mechanika,ze często system wariuje jak nie ma sprawnej masy,
poczyściłem wszystkie punkty połączenia z karoseria, ba nawet pociągnąłem extra przewody, bezpośrednio z minusa baterii, i nawet pomyślałem,ze to pomogło, bo jazda testowa parę minut i nic się nie działo... na drugi dzien zimnym autkiem do pracy 30km w 25min i nic się nie zaświeciło, tym bardziej uwierzyłem,ze wszystko OK... powrót do domu i tuz przed nim problem powrócił, dosłownie wjazd przed posesje znów taniec kontrolek itd i brak wspomagania ewidentnie auto traci komunikacje, jakieś zwarcie?
ale jedno jest ciekawe spostrzeżenie:
zimne auto po nocy pochodzi bezbłędnie 30min, jak sie rozgrzeje błąd wyskoczy,
jak zgaszę rozgrzane auto i odczekam 5min to pochodzi 10min do błędu,
jak zgaszę na minute to pochodzi 5 , jak zgaszę na 10sek to pochodzi 1minute,
jak zgaszę na ułamek sek i przekręcę z powrotem to pochodzi 5sek... i błąd. Jak jadę w mieście w korkach to wspomaganie się traci i kontrolki wariują, jak tylko więcej przestrzeni, autostrada, wspomaganie samo wraca i przestają migać kontrolki... czyli jakby coś pod wpływem prędkości się schładza?
Bylem w na warsztacie w skodzie, powiedzieli,ze jest gdzieś zwarcie w elektronice w całym systemie wspomagania i trzeba go wymienić... ze jest to system koyo i trzeba wymieniać cały system a nie poszczególne elementy... hm cena naprawy ok 5tys zl ... ups... dlatego jeszcze staram się zrozumieć ta usterkę i może z wasza pomocą bardziej ja sprecyzować i postarać się to naprawić, ale żeby tez ślepo nie wymieniać na chybił trafił... dzięki za pomoc i pozdr.