logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy filtr ADSL może powodować problemy z Neostradą i telefonem?

smylla 13 Gru 2004 16:59 1529 13
REKLAMA
  • #1 1057203
    smylla
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Zalozylem w mieszkaniu neostrade i musze powiedziec, ze sie nie spodziewalem, ale jestem bardzo zadowolony. Mam jednak problem. Aby troche zaoszczedzic kupilem modem ADSL z routerem i switchem poza TP s.a. (399zl w TP, ja placilem 230) jest to planette, ale filterki zalozylem te, ktore dostalem w zestawie za 1zl. Zdazylo sie ju dwa razy tak, ze nie bylo w domu internetu, przy czym raz przy tym bylem i pare sekund wczesniej skonczylem rozmawiac przez telefon(dosyc dlugo). A czasami jak rozmawiam przez telefon i klikam, to slysze troche z tego kliku w sluchawce.Mam wiec pytanie, czy moze to byc wina tego filtra?? moze powinienem kupic jakis inny?? a jesli tak to jaki i gdzie? Dodam, ze to nie byla podobno wina TP, powiedzieli mi, ze synchronizacja jest, wiec niby ok. Odlaczylismy go wtedy z zasilania na pol godzinki i juz chula dalej, ale chcialbym jakos zminiejszyc ryzyko w przyszlosci. Dziki i pozdrawiam
    (?) - ozdobnik? [h]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1057278
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1057362
    smylla
    Poziom 13  
    tak. przyznaje sie bez bicia:) Audioline 702. czy to moze byc powod?
  • #4 1057497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1057529
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    To jak jest z tym homologowaniem sprzętu?
    Niby sprzęt od Neo ma homologację, aparat tel. też ma homologację.
  • #6 1057567
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1057591
    JAFO
    Poziom 25  
    Ok.
    Dla innych zainteresowanych.
    Mam Panasonica KX-A332CE-B (bezprzewodowy)
    Od półtora roku mam NEO+ i żadnych konfliktów.
    Wcześniej był Lucent, teraz router USRobotics i żadnych konfliktów.
  • #8 1057629
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1057787
    spoli
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Używam Gigaset2000 Siemensa i Neostrady ze standardowymi filtrami. Do instalacji telefonicznej jest też podpięty faks zintegrowany z drukarką HP. Wszystko razem śmiga z modemem USB i jest OK. Niezależnie od odległości od modemu i aparatu.
  • REKLAMA
  • #10 1057836
    JAFO
    Poziom 25  
    Skoro jest to popularny problem, to może moje stwierdzenie bedzie nie na miejscu, ale mimo to.
    Czy linie abonenckie -te z wadliwie pracującą co jakiś czas usługą Neo+ są naprawdę sprawdzane? Czy jest 5GΩ/km? (chociaż 1GΩ/km)
    Przecież jest to usługa szerokopasmowa i parametry linii powinny być prawidłowe. A parametry, które były wymagane dziesiątkami lat odpowiadają tylko połączeniom telefonicznym. Jeśli transmisja odbywa się na wyższych częstotliwościach to nie bez znaczenia jest właściwa izolacja i tłumienność linii abonenckiej.
    Z drugiej strony filtry powinny załatwiać sprawę. Od tego one są, by rozdzielać sygnały.
    A może w takich sytuacjach powinny być używane splittery?
    Czy były czynione takie próby?
    Swoją drogą ciekawi mnie poprawność wykonania filtrów. Przecież są to urządzenia LC.
  • REKLAMA
  • #11 1058152
    smylla
    Poziom 13  
    ok dziekuje bardzo, jutro odlacze to cudo i podlacze starego poczciwego czerwonego z tarcza:) dziwne wydaje sie tylko to ze konsultant ze specjalnej lini dla abonentow neo, mi tego nie zasugerowal, a szukal przyczyny w konfiguracji routera... no nic. jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
  • #12 1058269
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 1058818
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z działaniem Neostrady i telefonów mogą być spowodowane używaniem filtrów ADSL niskiej jakości lub nieodpowiednim sprzętem telefonicznym, zwłaszcza aparatami bezprzewodowymi. W dyskusji wskazano, że telefony bezprzewodowe, takie jak Audioline 702 czy Uniden, mogą powodować zakłócenia i problemy z synchronizacją internetu. Rozwiązaniem jest odłączenie takiego telefonu lub użycie tradycyjnego aparatu przewodowego, co często eliminuje zakłócenia. Homologacja sprzętu nie gwarantuje braku problemów, gdyż Neostrada jako łącze szerokopasmowe może kolidować z niektórymi urządzeniami telefonicznymi. Przykłady urządzeń bezproblemowych to Siemens Gigaset 2000 oraz Panasonic KX-A332CE-B. Filtry ADSL mają za zadanie rozdzielać sygnały telefoniczne i internetowe, jednak ich jakość i poprawność wykonania (elementy LC) ma znaczenie. Warto również rozważyć użycie splitterów. Pod jeden filtr można podłączyć dwa aparaty telefoniczne bez problemów. Problemy z Neostradą nie zawsze wynikają z linii abonenckiej, a konsultanci czasem nie sugerują sprawdzenia sprzętu telefonicznego, skupiając się na konfiguracji routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA