domek222 napisał: Status: Podłączony
Co zauważyłem to stopniowo spada mi Tłumienie linii, zaczynało od ponad 25 i tak stopniowo 24,9 i teraz 24,7
Witaj!
Ja szeroko w okolicach strony 13 i w dol, opisywalem moje boje z linia itp. Screen lacza z tamtego czasu to (8 luty 2012 - czyli rok temu):
na dzien dzisiejszy mam parametry:
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 23.382 / 53.805
Data Transferred (Sent/Received) [B/B]: 0 / 0
Output Power (Up/Down) [dBm]: 9,3 / 12,4
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 9,6 / 19,5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 6,6 / 6,1
czasem zdarza sie ze tlumienie lini rosnie powyzej 20dB, ale widocznie synchro na down spadlo i to sporo - pomimo braku zmian parametru lini.
Druga ciekawa sprawa - w mojej lokalizacji skantarek pokazuje:
- 45mbit (slupek mam pod oknem, moze 5-7m kabla przylaczeniowego od slupka) - a synchro mam jakie mam (wyzsze)
na koncu ulicy - jakies 3 slupki dalej - okolo 20-30m
- 51mbit
pod adresem gdzie jest glowna rozdzielnia neti
- 57mbit
ja jestem na umowie NO LIMIT / MAX (nie max50), i zastanawiam sie czy wogole - i kiedy przestana ciac down do 50mbit pomimo umowy nielimitowanej.
Zastanawia mnie tez opcja przelaczenia sie na slupek z konca ulicy (bo ulica jest slepa i do mnie idzie od drugiej str kabel, ale mam wrazenie do ostatnie slupki z ulicy sa przekopane po posesji od slepej strony do nitki ktora idzie do mnie na okolo - dlatego taka roznica w skantarku pomimo 20-30m odemnie). Zakladajac ze wedle skantarka 45mbit u mnie daje ~55-53 synchro i rzeczywiste 50mbit down, to ile da skantarkowe 51mbit? moze walnie mi synchro 60+ ale i tak pewnie blokada bedzie na 50mbit - i tyle z umowy NOLIMIT....
w kestii uptime - technicolor potrafi nawet 7 dni sie nie resetowac, ale zdarzaja sie rowniez "czerwone" lampki, ktore wymagaja zresetowania routera wlacznikiem.
pozdr