logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego router VDSL Technicolor nie zwiększa prędkości powyżej 20,835 Mbit/s?

JacekBx 14 Gru 2011 00:43 424401 1848
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego router VDSL synchronizuje się tylko na 20,835 Mbit/s zamiast szybciej, mimo że usługa miała działać w VDSL?

Router nie podnosi prędkości, bo łącze nadal działa w ADSL2+ (ITU-T 992.5), a nie na aktywnym porcie VDSL2 w centrali/DSLAM; sam router VDSL nic nie zmieni, jeśli operator nie przełączy usługi po swojej stronie [#10260140][#10260689][#10261181] 20,835 Mbit/s to najpewniej normalny wynik dla tej linii przy obecnym profilu i parametrach, a skantarek daje tylko orientacyjne wyliczenie, nie gwarancję realnej synchronizacji [#10262708][#10271029] Jeśli Netia rzeczywiście włączy VDSL2, trzeba potwierdzić aktywację po stronie operatora, bo bez tego router będzie nadal zestawiał połączenie jak ADSL2+ [#10260140][#10338204] Nawet po przełączeniu na VDSL2 zysk zależy mocno od długości i jakości miedzi; największe korzyści są bardzo blisko szafy, a przy dłuższej pętli poprawa może być niewielka [#10262708][#10266749]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1021 11868107
    domek222
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    NS2 średnio co 1,5 dnia zapala czerwoną diodę.

Jestem z niego ogólnie zadowolony.

Wczoraj obudziłem się i patrzę dioda czerwona, poleżałem z 15 minut i dalej to samo. Wstałem wył/wł i już po 2 minutach biało.

Wydaje mi się, że to nie do końca gubienie synchro, ale jakieś wewnętrzne problemy Spota.

Liczę, że niedługo jakaś aktualizacja zawita.
  • #1022 11868372
    jocker_en
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    To jedna zaleta spota własnie jest aktualizacje są bo do technicolora to prędzej zawita VDSL3 niż pojawi się nowy soft.
  • #1023 11868775
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    Ocena: 158
    No to cierpliwie poczekam na wasze relacje z używania nowych Spotów i na opróżnienie półek magazynu z tych Technicolorów. Stan na dzisiaj:

Link Information

Uptime: 10 days, 15:26:40
    DSL Type: ITU-T G.993.2
    Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 14.335 / 53.485
    Data Transferred (Sent/Received) [B/B]: 0 / 0
    Output Power (Up/Down) [dBm]: 8,9 / 13,1
    Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 9,2 / 20,2
    SN Margin (Up/Down) [dB]: 6,7 / 5,5
  • #1024 11871195
    domek222
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Status: Podłączony
    Przedział czasu: 8:02:11
    Modulacja linii: G.993.2 Annex B
    Aktualny profil: 17a

Parametr Poniżej Powyżej
    Szybkość transmisji danych 50.28Mbps 16.2Mbps
    Maksymalna szybkość linii 53.93Mbps 16.29Mbps
    Tłumienie linii 24.7 dB 0.0 dB
    Tłumienie sygnału 22.1 dB 0.0 dB
    Margines zakłóceń 6.6 dB 7.0 dB

Parametr Blisko zakończenia Daleki koniec
    Sekundy z utratą ramek 0 0
    Sekundy z utratą sygnału 0 470
    Sekundy z niedostępnością 0 32
    Sekundy z błędami 239 5332
    Błędy FEC 2476273 10787792
    Błędy CRC 1644 0
    Błędy HEC 0 0

oprogramowanie jest z Nov 29 2012

Co zauważyłem to stopniowo spada mi Tłumienie linii, zaczynało od ponad 25 i tak stopniowo 24,9 i teraz 24,7
  • #1025 11872929
    niccowla
    Poziom 13  
    domek222 napisał:
    Status: Podłączony

Co zauważyłem to stopniowo spada mi Tłumienie linii, zaczynało od ponad 25 i tak stopniowo 24,9 i teraz 24,7

Witaj!

Ja szeroko w okolicach strony 13 i w dol, opisywalem moje boje z linia itp. Screen lacza z tamtego czasu to (8 luty 2012 - czyli rok temu):

na dzien dzisiejszy mam parametry:

Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 23.382 / 53.805

Output Power (Up/Down) [dBm]: 9,3 / 12,4

Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 9,6 / 19,5

SN Margin (Up/Down) [dB]: 6,6 / 6,1

czasem zdarza sie ze tlumienie lini rosnie powyzej 20dB, ale widocznie synchro na down spadlo i to sporo - pomimo braku zmian parametru lini.

Druga ciekawa sprawa - w mojej lokalizacji skantarek pokazuje:
    - 45mbit (slupek mam pod oknem, moze 5-7m kabla przylaczeniowego od slupka) - a synchro mam jakie mam (wyzsze)

na koncu ulicy - jakies 3 slupki dalej - okolo 20-30m
    - 51mbit

pod adresem gdzie jest glowna rozdzielnia neti
    - 57mbit

ja jestem na umowie NO LIMIT / MAX (nie max50), i zastanawiam sie czy wogole - i kiedy przestana ciac down do 50mbit pomimo umowy nielimitowanej.

Zastanawia mnie tez opcja przelaczenia sie na slupek z konca ulicy (bo ulica jest slepa i do mnie idzie od drugiej str kabel, ale mam wrazenie do ostatnie slupki z ulicy sa przekopane po posesji od slepej strony do nitki ktora idzie do mnie na okolo - dlatego taka roznica w skantarku pomimo 20-30m odemnie). Zakladajac ze wedle skantarka 45mbit u mnie daje ~55-53 synchro i rzeczywiste 50mbit down, to ile da skantarkowe 51mbit? moze walnie mi synchro 60+ ale i tak pewnie blokada bedzie na 50mbit - i tyle z umowy NOLIMIT....

w kestii uptime - technicolor potrafi nawet 7 dni sie nie resetowac, ale zdarzaja sie rowniez "czerwone" lampki, ktore wymagaja zresetowania routera wlacznikiem.

pozdr
  • #1026 11873231
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    Link Information

Uptime: 0 days, 0:07:38
    DSL Type: ITU-T G.993.2
    Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 14.313 / 54.226
    Output Power (Up/Down) [dBm]: 8,8 / 13,1
    Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 9,2 / 20,2
    SN Margin (Up/Down) [dB]: 6,7 / 6,6
    System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
    Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN

Zmiana parametrów na lepsze, samoczynna.
  • #1027 11875349
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Ta cala Netia to jest dziadostwo jakich mało. Poniewaz z dniem 02/02 rozpoczyna sie u mnie nowy okres rozliczeniowy z tym dniem mialem miec aktywowana uslugę VDSL .Juz nawet kilkanasci dni temu dostalem na e-mail nowa zawartą umowe i co ?
    Nie dosc ze prawie codziennie dzwonilem do BOA z pytaniem kiedy kurier dostarczy mi ruter VDSL to dzis tj.01/20 godz 21,22 czyli 3 godziny przed rozpoczeciem nowego okresu rozliczeniowego dowiaduje sie ze z powodow technicznych usluga nie bedzie uruchomiona , jakie są powody nie potrafil mi gosc z BOA wytlumaczyc. Tlumaczyl ze jest zapis na moim koncie o jakims ponagleniu sprawy ? Jakie ponaglenie sprawy jak ja codziennie dzwonilem i upominalem sie o kuriera !!! Normalnie ręce opadają. Jak tylko bede mial mozliwosc ( a bedzie taka ) to ale natychmiast nie chce miec juz nic do czynienia z NETIĄ i zerwie umowe. Wtedy ja bede lecial w kulki bo nie zaplace zadnej kary za zerwanie umowy. A jak mnie wkurzą zawiadomie Urzad Kontroli Elektronicznej http://www.uke.gov.pl/ a tego operatorzy boja sie jak ognia.
  • #1028 11875522
    niccowla
    Poziom 13  
    Andrzej Gdz napisał:
    Ta cala Netia to jest dziadostwo jakich mało.

powiem tylko tak, ja zamawialem vdsl na poczatku grudnia, a sprawna usluge mialem w lutym.

codziene dzwonienie na infolinie, tlumaczenie, proszenie, opowiadanie, straszenie, przelaczanie do kierownikow - nic wiele nie dawalo - zawsze obiecywali cos na odczepnego - a potem jak czlowiek sie lamal - to tego nie spelniali - taka gra na zwloke...

umowa jak przyszla to tez zupelnie na innych warunkach niz ustalone - znow telefony - odstapienia - proszenie - straszenie itp....

po ponad 2 mc walki mam dzialajaca usluge z ktorej jestem zadowolony - ale co siwe wlosy to moje....

jest pare spiskowych teorii ktore do dzis nie rozwiazalem - ale net chodzi super (po moich poprawkach) - i jestem finalnie zadowolony....

kiedys jak podpisywalem umowe na 8mbit - tez dali plame - bo konsultant zapewnil co innego - a bylo co innego... czeste praktyki ale wynikaja z niewiedzy - konsultant nie jest technikiem - i ma tylko ogolne formulki do opowiedznienia....

powodzenia i sily w walce - i odrazu pros o przelaczenie do dzialu lojalnosciowego - do kierownika w/w. - bo z plebsem sie nie dogadasz

pozdr
  • #1029 11875549
    jocker_en
    Poziom 21  
    A może stanowczo zażądaj wyjaśnień czemu się nie da raczej ostrym tonem muszą cię dać na zaawansowany techniczny i tak powody będą dwa. Albo za długa linia albo brak portów VDSL2. O ile braku portów nie przeskoczysz to długość linii już tak zażądaj umowy na własną odpowiedzialność każ wznowić wysyłkę i podyktuj reklamację. Powiedz że VDSL spokojnie chodzi nawet na 1300m i ludzie mają i nie ma problemów. Możesz uderzyć do Karola Wieczorka też. Fakt Netia zrobiła się ostatnio zdziadziała, ale samo odejście mało rozwiąże moim zdaniem ;) nie lepiej postawić na swoim ? ja tak zrobiłem i nie żałuję bo z UPC nie chciałem mieć nic wspólnego tak samo jak z orange. Moja rada czy telefonicznie czy emialowo muszą ci dokładnie powiedzieć czemu nie. A jak już się wykrztuszą to potem wiadomo już co robić. Jak ci się będzie jeszcze ciało to powodzenia :)
  • #1030 11875615
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Netia mówicie ? Lepiej spuścić zasłonę milczenia. Tego co ta firma uskutecznia nie da się brać na poważnie. Ocean indolencji. Stajnia Augiasza. Bardak. Zachodzę w głowę jak to możliwe, że Wieczorek w dalszym ciągu swoją osobą legitymizuje ten kur#idołek.
  • #1031 11875710
    jocker_en
    Poziom 21  
    Wiesz są całe rzesze zadowolonych klientów np ja. Inne firmy specjalnie lepsze nie są zawsze gdzieś jest coś nie tak. Koleżanka już pół roku dochodzi swoich należności w orange i końca sprawy nie widać. UPC ma tak durnych techników (górnicy na emeryturze ) że ręce opadają mniejsze firmy to już mała prędkość za większą kasę. Tych fajnych jest naprawdę mało. Osobiście uważam że Netia zła nie jest tylko konsultanci do chrzanu. A to tylko pracownicy a będziesz miał kierownicze stanowisko to zobaczysz co to znaczy pracownik ze świeca szukać dobrego.
  • #1032 11875984
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Cytat:
    powodzenia i sily w walce - i odrazu pros o przelaczenie do dzialu lojalnosciowego - do kierownika w/w. - bo z plebsem sie nie dogadasz

Dzwonilem a jak ?
    Pani dosc sympatyczna tylko zero pojecia o sprawach technicznych,ale po moim przedstawieniu sytuacji kazala czekac na linii i konsultowala z dzialem technicznym bo ja upieralem sie ze w BOA nikt nic nie wie,a ja chce wiedziec co to za problem, powod techniczny ze nie mam uslugi VDSL od 02/02/2012 czyli od godz 24 dzis.
    Odpowiedz jest taka,że najpozniej urzadzenie (ruter VDSL) otrzymam w poniedzialek 04/02/wtorek 05/02
    Jaka przyczyna ze Ruter nie wyslany hmmm zadna !!!, bo zlecenie na wysylke od kilkunastu dni jest na moim koncie. Bedzie to wyjasniala z kim nie wiem i nie interesuje mnie to.
    Dzis jeszcze jak bedzie mozliwe i bedzie ktos w magazynie to ma w trybie pilnym spakowac sprzet i przygotowac na jutro dla kuriera,ale nie zareczala czy ktos jeszcze bedzie na magazynie ( godz 22.30 ).Do jutra do godz 15 ma byc juz usluga VDSL na moim koncie wlaczona,ale wiedziala co mi po tym jak nie mam rutera VDSL.
    Caly czas optowalem i trułem jej ze zglosze sprawe do Urzedu Komunikacji Elektronicznej ale w drodze wyjatku nie bede robil żadnych ruchów do wtorku 5/02/2013 do godz 20.
    Czyli czekamy do wtorku 05/02 moze cos "nowego sie urodzi".
  • #1033 11877784
    niccowla
    Poziom 13  
    Andrzej Gdz napisał:
    Odpowiedz jest taka,że najpozniej urzadzenie (ruter VDSL) otrzymam w poniedzialek 04/02/wtorek 05/02

trzymam kciuki - ja mialem taki temat ze mialem miec usluge juz w grudniu aktywna - i dalem im termin do 24grudnia jesli nie otrzymam urzadzenia to dowidzenia odstepuje od umowy - zapewniali ze na 100% bedzie....

po swietach zapewniali ze do sylwestra bedzie na 100% ze ktos zle wypsal to tamto czy owamto w zleceniu... (gadka podobna do Twojej)

router tak jak mowilem dostalem jakos w styczniu - a usluge od lutego bo od nowego okresu <hahahaha> inaczej sie nie da a przelaczyc na vdsl nie moga bo nie bedziesz mial neta na adsl - takze przelaczaja DOPIERO jak podlaczysz technicolora i on odmelduje sie na ich tam centrali.

no ale ja tam sie nie znam :) pewnie bedzie dobrze.
  • #1035 11880469
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Ja napisze tak miałem internet z netii w przedziale jak mnie pamięć nie myli 2005 - 2007 odchodząc stwierdziłem nigdy więcej tej firmy itd ..., poszedłem do lokalnego dostawcy zaczynałem od wifi przez ETTH po FTTH w efekcie ostatecznym wróciłem ponad rok temu do netii co prawda tylko ADSL2+ bo VDSL2+ na mojej linii to nie realne (Tłumienie linii: Down: 22.6 dB Up: 12.3 dB dla ADSL2+).

Każdy bierze usługę pod siebie w mojej okolicy jakość usługi oceniam na bezkonkurencyjną, 16mcy w tym jedna awaria w godzinach nocnych niecałe 2h, i klika parominutowych przerw w godzinach nocnych (zazwyczaj w okolicy 1szej w nocy) czyli maksymalnie 3h przerwy w dostępnie do internetu. Internet działa, nic nie muli, nic się nie przycina, nie "zdycha" momentami. Tak czy siak osiągam przy dobrych wiatrach 19Mbit/s (realne pobieranie pliku), czasami jest słabiej ale nie ma to znaczenia bo porównania do lokalnych dostawców po prostu nie ma, żadnego. Infolinia techniczna jest pomocna i sprawy załatwia się od ręki.

Nie mam zamiaru tutaj specjalnie wychwalać czy bronić firmy, ale fakty są takie że coś za coś. Moge płacić tyle ile płace czyli 59,90 i mieć do 20Mbit/s z netii, lub do 50Mbit/s z firmy lokalnej (FTTH). Nie ma chyba firmy gdzie by było idealnie :)

Oczywiście usługa na linii netii (CU) :)
  • #1036 11880603
    jocker_en
    Poziom 21  
    seb235 napisał:
    bo VDSL2+ na mojej linii to nie realne (Tłumienie linii: Down: 22.6 dB Up: 12.3 dB dla ADSL2+).
    A i co z tego ? jakie masz synchro i ile do centrali ? jaki SNR ? ja też dochodziłem w porywach do 20 w ADSL2+ na linii 1300 m a teraz mam pomiędzy 42 a 45. Podaj dane z routera to zestawimy to z przypadkami z forum. Których jest tu już sporo i którym BOK wróżyło zero przyrostu albo minimalnie a mają ponad 40 meksów. I same parametry forumowiczów bywały bardzo różne. A tu jednak dzięki uporowi działa :)

Dodano po 3 [minuty]:

Andrzej Gdz mam nadzieję że już będzie ok szkoda tylko twoich nerwów i czasu. Ale w takim kraju żyjemy i tacy ludzie nas też obsługują. Ale nie ma się co dawać mamy odpowiednią wiedzę popartą własnymi przypadkami. Potem proponuję pisemko reklamacyjne do neti i zapytanie czemu się niby nie dało i na brak informacji o tym czemu nie ? Obyś dołączył do vdslowców :)
  • #1037 11881494
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    niccowla napisał:
    Andrzej Gdz napisał:

trzymam kciuki - ja mialem taki temat ze mialem miec usluge juz w grudniu aktywna - i dalem im termin do 24grudnia jesli nie otrzymam urzadzenia to dowidzenia odstepuje od umowy - zapewniali ze na 100% bedzie....

po swietach zapewniali ze do sylwestra bedzie na 100% ze ktos zle wypsal to tamto czy owamto w zleceniu... (gadka podobna do Twojej)

router tak jak mowilem dostalem jakos w styczniu - a usluge od lutego bo od nowego okresu <hahahaha> inaczej sie nie da a przelaczyc na vdsl nie moga bo nie bedziesz mial neta na adsl - takze przelaczaja DOPIERO jak podlaczysz technicolora i on odmelduje sie na ich tam centrali.

no ale ja tam sie nie znam :) pewnie bedzie dobrze.

Usługe ADSL pewnie mam juz wlaczona po ostatniej "akcji z BOA" ale co mi z tego jak nie mam Rutera ?
    Po czym poznalem ze mam usluge ADSL ?
    Mianowicie na e-mail przyszlo info ze mam aktywna usluge Wirtualny Dysk ,a Wirtualny dysk jest aktywowany tylko jak ma sie Internet 50.
    Dostalem tez kod do aktywacji Wirtualnego Dysku.
    Zainstalowalem i sprawdzilem ,i DZIAŁA !!!
    Szczerze to ja z tego nie bede korzystac i przy nastepnej "wizycie w BOA" deaktywuję i Wirtualny Dysk i Bezpieczny internet.
    Jednak rozmowa z Działem Lojalnosciowy NETII przyniosla jakis tam skutek, bo w BOA rozmowa z kimkolwiek to porażka.
    Cóż pozostaje czekac tak jak sie umówilem na pon/wtorek na Ruter.
    Ale swoja drogą i tak bedę składał reklamację (Polecony Priorytet) bo na dzien 02/02/2013 nie mialem usługi aktywnej.

EDIT EDIT EDIT

Burdel w tej NETII maja nieziemski, dzwonilem dzis tj. 03/12/2013 do BOA a pani twierdzi ze usluga VDSL nie jest aktywna,a jest owszem aktywna usluga Wirtualny Dysk !
    Ruter tez jeszcze nie "wyszedł" z magazynu czemu nie uzyskalem odpowiedzi czyli gadka jak zawsze ze strony kogos z BOA.
    Rozmowa z dzialem lojalnosciowym ktora odbylem 01/02 o godz 21,33 byla zwykłą ściemą że sprawa ruszy z kopyta i do godz 15 02/02/2013 bede mial uslugę aktywną , czyste kłamstwo bo jak to ująć.Zreszta dzis sie dowiedzialem ze takiego dzialu nie ma ??? Nie mam juz sił bedę reklamował w Urzedzie Komunikacji Elektornicznej, wlasnie zabieram sie do zlozenia tam reklamacji.

Wysłałem skarge na dzialalnosc BOA NETII do Urzedu Kontroli Elektronicznej do samego Prezesa UKE http://www.uke.gov.pl/kontakt
  • #1038 11881821
    jocker_en
    Poziom 21  
    Andrzej Gdz napisał:
    bedę reklamował w Urzedzie Komunikacji Elektornicznej, wlasnie zabieram sie do zlozenia tam reklamacji.
    Cóż takie jaja wymagają własnie takiej rekcji. Reklamację złóż w formie pdf tu info(_at_)netia.pl zawsze odpowiadali aż do teraz. W BOA poproś z przełożonym, często skutkuje. Ehhh co się z tą netią porobiło. Pisałeś do Karola Wieczorka ?

Dodano po 1 [minuty]:

Andrzej Gdz napisał:
    pani twierdzi ze usluga VDSL nie jest aktywna,a jest owszem aktywna usluga Wirtualny Dysk !
    coś to trochę dziwne nie masz netu a masz wirtualny dysk ?
  • #1039 11881904
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    jocker_en napisał:
    Andrzej Gdz napisał:
    bedę reklamował w Urzedzie Komunikacji Elektornicznej, wlasnie zabieram sie do zlozenia tam reklamacji.
    Cóż takie jaja wymagają własnie takiej rekcji. Reklamację złóż w formie pdf tu info(_at_)netia.pl zawsze odpowiadali aż do teraz. W BOA poproś z przełożonym, często skutkuje. Ehhh co się z tą netią porobiło. Pisałeś do Karola Wieczorka ?

Dodano po 1 [minuty]:

Andrzej Gdz napisał:
    pani twierdzi ze usluga VDSL nie jest aktywna,a jest owszem aktywna usluga Wirtualny Dysk !
    coś to trochę dziwne nie masz netu a masz wirtualny dysk ?

Pisalem priv do p.Wieczorka; interweniowal odpisal mi ze mam otrzymac ruter Netia Spot , pisalem inne e-maile wlasnie jak jestem traktowany zwodzony ale odpowiedzi procz tego ze otrzymam Netia spot 2 nie otrzymalem.
    Tez widocznie nie ma za duzej sily przebicia.
    Wyslalem juz skarge,opisalem wszystko do UKE zalaczylem tez plik nowej umowy gdzie wlasnie jest info ze bede mial przy usludze VDSL aktywowany Bezpieczny internet i Wirtualny dysk. http://www.uke.gov.pl/kontakt/

Odpowiedz z UKE
    Szanowni Państwo,

Dziękujemy za przesłanie wiadomości. Uprzejmie informujemy, iż każda sprawa jest przez nas wnikliwie analizowana. Dołożymy wszelkich starań, aby odpowiedzi na Państwa wiadomość udzielić możliwie szybko, aczkolwiek z uwagi na dużą liczbę spraw wpływających do Urzędu Komunikacji Elektronicznej każdego dnia, prosimy o wyrozumiałość.

Jednocześnie informujemy, że odpowiedź powinna być udzielona w następujących terminach:

w przypadku pytań i w innych kwestiach nie wymagających podejmowania dodatkowych wyjaśnień - w terminie nie dłuższym niż 14 dni;
    w sprawach wymagających przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego - w terminie do 30 dni od dnia wniesienia sprawy.

W przypadku dodatkowych pytań bądź wątpliwości zapraszamy do kontaktu telefonicznego z naszym Centrum Informacji Konsumenckiej UKE 801 900 853 (koszt polączenia zgodny z cennikiem operatora telekomunikacyjnego) lub 22 534-91-74 od poniedziałku do piątku w godzinach pracy Urzędu 08:15 - 16:15

Niniejsza wiadomość została wygenerowana automatycznie, w związku z czym prosimy na nią nie odpowiadać.
  • #1040 11882123
    jocker_en
    Poziom 21  
    Cóż popieram taką akcję jak najbardziej. Mam nadzieję że sprawę tak czy inaczej załatwisz w sposób cię satysfakcjonujący z należytym zadośćuczynieniem. Mimo to pojeździł bym jeszcze trochę po leniach z BOA i opisał sprawę dobitnie nie przebierając w słowach na blogu neti. Nie opublikują go ale z mojego przypadku wiem że kontakt był natychmiastowy.
  • #1041 11882193
    niccowla
    Poziom 13  
    Andrzej Gdz napisał:
    Po czym poznalem ze mam usluge ADSL ?

z tego co pamietam, jak juz mialem technicolora a nie mialem 100% przelazcenia na centrali to mialem zanizone synchro i takie cos:

teraz mam:
    DSL Type: ITU-T G.993.2 (wtedy tez juz bylo ale synch byl zablokowany na nizej)

ale pamietam ze jak bylo jeszcze adsl to "dsl type" bylo co innego.
  • #1042 11882250
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    jocker_en napisał:
    Cóż popieram taką akcję jak najbardziej. Mam nadzieję że sprawę tak czy inaczej załatwisz w sposób cię satysfakcjonujący z należytym zadośćuczynieniem. Mimo to pojeździł bym jeszcze trochę po leniach z BOA i opisał sprawę dobitnie nie przebierając w słowach na blogu neti. Nie opublikują go ale z mojego przypadku wiem że kontakt był natychmiastowy.

Spoko pisalem na Blogu Netii ale niestety jak tylko poszlo do moderowania to juz dalej sie nie pokazalo na blogu.
    I co to dalo ze opisywalem ?
    W moim przypadku procz tylko e-miala od p.K.Wieczorka ze postara sie abym otrzymal NetiaSpot żadnych innych kontaktow niestety nie mialem.Tym bardziej nikt nie pofatygowal sie zadzwonic.
    Oczywisce bede jeszcze reklamowal w NETII za to ze sie nie wywiazali z umowy,a umowe juz mam na nowych obowiazujacych od 02/02/2013 warunkach hehehe to jest smieszne prawda.
    Pomimo ze w umowie mam ze pierwsze 2 m-ce za 21 zl, bede ubiegał sie o zredukowanie do 0 zl przez co najmniej obowiazujace 2 m-ce.
    Ja juz nie wykonuje zadnego tel do BOA , czekam co na to UKE ?
    Pewnie w nastepnym tygodniu bede mial "urwanie głowy" z telefonami , cóż chcialem dobrze.
    Wyslalem info ze zlozylem skarge do UKE do p.Wieczorka (priv).
    Oraz powiadomilem info(_at_)netia.pl ze zlozylem skarge do UKE.
    Na tyle jestem fair ze ich powiadomilem aby nie było zdziwionka.
    Tak że mogą sie przygotowac co mają odpowiedziec do UKE na moj przypadek.
  • #1043 11882363
    jocker_en
    Poziom 21  
    Andrzej Gdz napisał:
    Wyslalem info ze zlozylem skarge do UKE do p.Wieczorka (priv).
    Oraz powiadomilem info(malpa)netia.pl ze zlozylem skage do UKE.
    Prawidłowo :) Mam nadzieje że będzie więcej takich skarg szczerze mówiąc. Bo to co konsultanci wyprawiają to jakaś pomyłka jest. Zdrowych nerwów ci życzę.
  • #1044 11887425
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    Chcę Wam zaprezentować programik mojego autorstwa do monitorowania parametrów linii ADSL/VDSL w routerze Technicolor TG589vn.

Pobrać, wypakować i przeczytać plik README.txt. I jak najlepszych odczytanych parametrów :)

Załączniki:
    • TLSM.zip (239.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1045 11889452
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    jocker_en napisał:

Odpowiedz z Netii;
    Cytat:
    Dzień dobry Panu,
    dziękuję za kontakt z Netią.

Odpowiadając na wiadomość dotyczącą uruchomienia usługi internetowej w technologii VDSL informuję, że modyfikacja jest w trakcie realizacji. W związku z zaistniałym opóźnieniem sprawie nadano najwyższy priorytet.
    Urządzenie obsługujące technologię VDSL zostanie niezwłocznie wysłane po zmianie technologii z ADSL na VDSL (przekrosowanie na dedykowane dla VDSL zasoby).
    Sprawa powinna zostać zakończona w tym tygodniu.
    Reklamację finansową przekazuję do Działu Obsługi Klienta.

Pozdrawiam serdecznie
    Centrum Obsługi Technicznej

Poczekam do konca tygodnia i zobacze co sie nowego "urodzi" zamiescilem to co dostalem na e-mail , bo oczywiscie dzisiaj dzwonilem do BOA i calkiem inną dostalem odpowiedź.
  • #1046 11889453
    jocker_en
    Poziom 21  
    zaraz testuje :)

Dodano po 1 [minuty]:

Andrzej Gdz napisał:
    Dzień dobry Panu,

Odpowiadając na wiadomość dotyczącą uruchomienia usługi internetowej w technologii VDSL informuję, że modyfikacja jest w trakcie realizacji. W związku z zaistniałym opóźnieniem sprawie nadano najwyższy priorytet.
    Urządzenie obsługujące technologię VDSL zostanie niezwłocznie wysłane po zmianie technologii z ADSL na VDSL (przekrosowanie na dedykowane dla VDSL zasoby).

Pozdrawiam serdecznie

Oby tak to wyszło szybko jak piszą.
  • #1047 11889518
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    jocker_en napisał:
    zaraz testuje :)

Dodano po 1 [minuty]:

Andrzej Gdz napisał:
    Dzień dobry Panu,

Pozdrawiam serdecznie

Oby tak to wyszło szybko jak piszą.

Tak mnie wkur.... że juz teraz nie popuszcze tym bardziej ze wysłalem skarge do UKE. Nikt nie bedzie ze mnie robil idioty gdzie ja zyję Kamerun, Albania, Mozambik ? z calym szacunkiem dla tych krajow,ale tam lepiej traktuje sie klienta niz w Polsce. Oczywiscie dzis rano okolo godz 10 dzwonilem do BOA i jak ma byc inaczej, info calkiem inne niz to co dostalem na e-mail.
    Normalnie szok.
  • #1048 11889560
    jocker_en
    Poziom 21  
    Andrzej Gdz napisał:
    info calkiem inne niz to co dostalem na e-mail.
    Normalnie szok.
    to znaczy ?
  • #1049 11889936
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    jocker_en napisał:
    Andrzej Gdz napisał:
    info calkiem inne niz to co dostalem na e-mail.
    Normalnie szok.
    to znaczy ?

No osoba w BOA mowi mi dziś ( poniedzialek )ze na 1000% usluge mam miec aktywna do 07/02/2013 ?
    Czyli czwartek ?
    Na czym to opierała nie mam pojęcia.
    Jak tu wierzyc jak dzis jest prawie wtorek a ja dalej nie mam rutera ?
    Aha a niby jak kurier ma dostarczyc to dostane info na tel komorkowy i na e-mail.
    Na razie cierpliwie czekam.
    Jak dalej bede robiony w "balona" i nic nie zdziała UKE to zaatakuje TUSKA i KOMOROWSKIEGO znaczy sie ich biura.
  • #1050 11890247
    niccowla
    Poziom 13  
    Andrzej Gdz napisał:
    Aha a niby jak kurier ma dostarczyc to dostane info na tel komorkowy

potwierdzam - tez dostalem radosny sms

Andrzej Gdz napisał:
    No osoba w BOA mowi mi dziś ( poniedzialek )ze na 1000% usluge mam miec aktywna do 07/02/2013

jesli to Cie cokolwiek pocieszy we wqr... - to mi tak samo czadzili.... dopiero jeden madry z dzialu lizania dupki zlatwil sprawe - ale zanim do niego trafilem o panie - ile mnie to kosztowalo nerwow...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemach z prędkością internetu VDSL2 oferowanego przez Netię, który nie przekracza 20,835 Mbit/s, mimo że linie teoretycznie mogą osiągnąć wyższe prędkości. Wiele osób zauważa, że ich routery, w tym Technicolor, synchronizują się na niskich wartościach, co może być spowodowane brakiem odpowiednich ustawień na DSLAMie lub problemami z jakością linii. Użytkownicy podnoszą kwestie związane z ograniczeniami prędkości, wpływem IPTV na transfery oraz różnicami w parametrach linii, które nie zawsze odzwierciedlają rzeczywistą jakość połączenia. Wiele osób planuje negocjacje z operatorem w celu uzyskania lepszych warunków, w tym możliwości przejścia na VDSL2 bez dodatkowych usług telewizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA