logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nowego podgrzewacza wody - Beretta IDRA 11bi czy inny model?

Daniel22 14 Gru 2011 21:28 6132 21
REKLAMA
  • #1 10260656
    Daniel22
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam w styczniu mam zamiar wymienić obecny podgrzewacz który niestety psuje się jest To słynna Beretta IDRA 11bi kupiona w 2005 równo po roku padł moduł zapłonowy na szczęście była gwarancja i było to naprawione. Potem zgnił ,zaśniedział (taki zielono biały natlot. Nie wiem cały zespól wodno gazowy. Niestety musiałem szukać używanego i udało się 300 zł teraz znowu prawdo podobnie siada moduł. Terma działa wyłącza się i unieruchamia się sprawdzałem owy bezpiecznik od cofania się czadu rysunek 9 nic to nie daje. Po jakimś czasie zaczyna działać normalnie lub jak podgrzeje moduł suszarką. teraz jak pytałem ile kosztuje moduł i usłyszałem 360 zł zdębiałem. ale będe musiał kupić bo nie ma nigdzie taniej.

Teraz prośba do serwisantów którzy zajmują się termami ewentualnie posiadaczy który z tych 3 modeli co mam na oku będzie najlepszym zakupem cena nie gra roli będzie to zakup ratalny więc nie ma znaczenia. Zależy mi przede wszystkim.
    Na w miarę bezawaryjnej pracy wiadomo każdy sprzęt kiedyś się psuje. Sprawdzałem w mojej okolicy są serwisanci tych 3 firm.
    I ewentualnie niskie koszty napraw pogwarancyjnych.

Na oku mam

1 TERMET TermaQ electronic G-19-02

2 JUNKERS WRDP11-2 B23 S5395

3 SAUNIER DUVAL Opalia C 11 E

W domu mam 3 miejsca poboru w łazience prysznic + umywalka

w kuchni zlewozmywak.

Proszę o doradzenie mi.

Jeśli oczywiście macie lepszy wybór niż te 3 w/w to proszę napisać rozważę każdą opcje.

Za wszelkie rady z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 10261367
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Jeśli chodzi o jakość i niski koszt napraw gwarancyjnych to tylko Termet. Przykładowo porównaj sobie ceny nagrzewnic (wymienników ciepła).
    Termet deklasuje inne firmy, a w żadnym wypadku nie odstaje.
  • #3 10270556
    tomski86
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    bro2004 napisał:
    Jeśli chodzi o jakość i niski koszt napraw gwarancyjnych to tylko Termet. Przykładowo porównaj sobie ceny nagrzewnic (wymienników ciepła).
    Termet deklasuje inne firmy, a w żadnym wypadku nie odstaje.

Termet najlepszy. Dostep do czesci a do tego o polowe tansze niz junkersa czy innych firm. Ja bym zakupil Termet 19-02 a i lepsze sa na baterie.
  • #4 10270597
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Czy aby nie przewiduje się JEDNOCZESNEGO poboru ciepłej wody w dwu punktach jednocześnie? Jeśli tak, to radziłbym większego Junkersa, konkretnie WRPD14-2B. Różnica ceny w stosunku do WRPD 11-2B jest MINIMALNA. Gabarytowo wcale nie większy niż Saunier Duval Opalia, a jednak daje większy wydatek ciepłej wody (notabene Junkers produkuje jeszcze większy, WRPD 18-2B, ale to już nie ma sensu, gdyż jest drogi).
  • REKLAMA
  • #5 10273318
    Moritouri
    Poziom 16  
    Ocena: 142
    Jeżeli cenisz sobie niską awaryjność urządzeń, to tylko termet G-19-02 electronic
  • #6 10324768
    dantoma
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam,
    Jaka jest różnica dla UŻYTKOWNIKA. pomiędzy Junkersami W 11. Jeden z 2E z płomykiem dyżurnym i suwakiem mocy, drugi WPRD z turbinką i pokrętłem mocy i wyświetlaczem. Oba jednakowej mocy 19,2 KW.
    Czy ta turbinka to coś praktycznego?? Jakaś korzyść dla użytkownika np. odnośnie modulacji mocy?
  • #7 10325586
    tomski86
    Poziom 11  
    dantoma napisał:
    Witam,
    Jaka jest różnica dla UŻYTKOWNIKA. pomiędzy Junkersami W 11. Jeden z 2E z płomykiem dyżurnym i suwakiem mocy, drugi WPRD z turbinką i pokrętłem mocy i wyświetlaczem. Oba jednakowej mocy 19,2 KW.
    Czy ta turbinka to coś praktycznego?? Jakaś korzyść dla użytkownika np. odnośnie modulacji mocy?

Nie radzil bym turbinki. Czesto sie psuja woda w naszych rurach nie jest zbyt czysta a do tego z duza zawartoscia kamienia. A wyswietlacz LCD wyswietla tylko temperature wody wyjsciowej. Lepszy prosty na bateria mniej zeczy do zepsucia sie .
  • #8 10325858
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Ja też nie radzę turbinki, gdyż one (zarówno w przypadku piecyków Junkers jak i Vaillant) się psują. Jeśli jest naprawdę duża wanna (lub przewiduje się jednoczesny pobór wody z dwóch miejsc), to warto skusić się na Junkersa o mocy 23,6kW, który jest NIEZNACZNIE droższy od tego o mocy 19,2kW. Korzyść z modulacji mocy to zapewnienie względnie stabilnej temperatury wody. Powtarzam WZGLĘDNIE stabilnej, gdyż ta modulacja zapewnia stabilizację PRZYROSTU temperatury wody a wiadomo, że zimna woda nie zawsze ma tę samą temperaturę (pory roku) a nawet w ciągu kilku minut potrafi być inna (np. gdy rano się zaczyna pobierać wodę, to jest ona wystana w ciepłym budynku, więc zimna woda wcale nie jest taka zimna, a gdy się tę wystaną już zleje, to z rur umieszczonych na zewnątrz budynku już idzie zimniejsza).
  • #9 10326116
    vitus3k
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Jeśli masz wannę to weź Junkersa ale o większej mocy, był już model wymieniony wcześniej, jeśli prysznic to starczy 19KW. Z turbiną nie bierz jak nie ma w okolicy miękkiej wody.
  • #10 10327240
    CYFRO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Widzę tu jakieś promowanie junkersa i valianta.Tak od siebie dodam że psują się wszystkie więc warto kupićtaki do którego częci są tanie i dostępne i tutaj wygrywa termet np.membrana do termeta (model obojętny to ok.25 pln-na alegro nawet taniej) a do pozostałych firm od 50 pln w zwyż pond to części do termeta kupisz w wielu sklepach instalacyjnych a za częściami do np.Opalia c11e (model z 2002r to ważne bo różni się od modelu po 2005r-a teraz wprowadzają kolejną zmiane w tym modelu oczywiście dla dobra klijenta)zjeżdziłem cały śląsk i kupiłem od jakiegoś gościa po kryjomu na targowisku -oczywiście nowe bo w sklepach instalacyjnych nie mają tych części dla przeciętnego użytkownika czyt. nie sprzedadzą mu ich.
    Pozdrawiam i do siego.
  • #11 10327471
    dantoma
    Poziom 11  
    Gorące podziękowania za rady. Potwierdza się prawda, że jeśli producent produkuje jednocześnie dwa modele wyrobu i jeden z nich jest jest technicznie bardziej zaawansowany i nowocześniejszej konstrukcji - to ta nowoczesność jest okupiona zwiększoną możliwością awarii lub droższego remontu i że ta nowoczesność jest dobra do zasady: dobre bo nowe.
    Dylemat miałem taki:
    - zwiększone wytwarzanie kamienia przy kotle ze świeczką
    - mniejsza zdolność do modulacji mocy (prawda czy mit??) przy kotle ze świeczką
    Teraz dylematów nie mam. Już przelałem pieniądze za model bez turbinki. Zwłaszcza, że poprzedni WR 275 pracował bez serwisowania 13 lat i zatarła się w nim iglica zaworu wodnego w pozycji "otwarty" i nie było możliwosci normalnego korzystania z kotła.
    Pytanie: Czy w 13 letnim kotle WR 275 opłaca się reanimować ten zespół wodny czy też wymontować z niego czujnik zaniku ciągu (lub ew coś jeszcze - tylko co??) a resztę oddać na złom.
    Podziękowania.
  • #12 10327985
    tomski86
    Poziom 11  
    Taki zawor to koszt ponad 200 zl o ile sie go dostanie. A po 13 latch zapewne nie wiele zostalo z wymienika ciepal. Jest on zapewnie zakamieniony i przepalony wiec radze wyciagna co sie da a reszte sprzedac na zlom. Warto wykrecic armature gazowa moze ktos kupi.
  • REKLAMA
  • #13 10328280
    dantoma
    Poziom 11  
    tomski86 napisał:
    Taki zawor to koszt ponad 200 zl o ile sie go dostanie. A po 13 latch zapewne nie wiele zostalo z wymienika ciepal. Jest on zapewnie zakamieniony i przepalony wiec radze wyciagna co sie da a reszte sprzedac na zlom. Warto wykrecic armature gazowa moze ktos kupi.

Ale przy zakamienionym wymienniku spaliny są gorące, bo wymiennik nie odbiera ciepła ze spalin do wody. Tymczasem do spalin była nieatestowana do tego celu rura spiro i swobodnie można było trzymać ją reką w czasie pracy kotła. Żadnego przyżółcenia w czasie 13 lat pracy. Tylko kto może to kupić, skoro 5 letnie kotły chodzą na Allegro po 300 zł, a na stronie Tablica.pl można kupić nawet taniej. Rozbiorę sobie dla nauki i zawiozę po tym na złom. Tak się najprawdopodobniej skończy. Bo jeśłi ten W11 2E będzie miała taką trwałość jak WR 275 to za 13-14 lat będą zupełnie inne modele i nie będzie sensu się starociami zajmować.
  • #14 10328343
    tomski86
    Poziom 11  
    W ta wytrzymalosc watpie. Bardzo watpie.
  • #15 10329199
    Daniel22
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    I tu jest właśnie to też kupiłem na allegro za 100 zł moduł bo serwis 360zł sklep internetowy 400zł nie wiem skąd oni biorą takie chore ceny a na te podzespoły i tak chińczyki to składają. I jest prawda psują się każde trzeba patrzeć do jakich są tanie części.
  • #16 11391294
    dc07
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Pozwolę sobie podłączyć się pod pytanie, aby nie mnożyć tego typu wątków, otóż muszę wymienić obecny podgrzewacz gazowy VAILLANT PREMIUM na inny. Interesują mnie 2 modele BERETTA FONTE 11 AE [Allegro 690 PLN] oraz FERROLI ZEFIRO C11 [Allegro 615 PLN] - prośba o wskazówki, który wybrać? bo wg mnie są takie same z drobną różnicą w parametrach oraz cenie (obie instrukcje dodaję do pytania). Jutro chciałbym dokonać zakupu :)
    Załączniki:
    • FERROLI ZEFIRO C11.pdf (4.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BERETTA FONTE 11AE.pdf (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #17 11391629
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 522
    Beretta Fonte. Made in Toruń
    Ferroli Zefiro. Made in China.

Z tych dwóch osobiście wybrałbym Neckar N19e. Jak nie to Beretta. Chociaż Zefiro wygląda w środku jak roboty przy drugiej linii metra w Warszawie to jest stosunkowo bezawaryjny.
  • #18 11391931
    dc07
    Poziom 11  
    doszedł kolejny zawodnik, no to teraz mam o czym myśleć, z opisów w sieci wynika że to idealny ogrzewacz przepływowy, czy on ma jakieś wady?

Dodano po 9 [minuty]:

dodatkowe pytanie bo macie to czego mi brakuje w tym temacie, mianowicie wiedzę ;)
    co najczęściej psuje się w tego typu ogrzewaczach oraz ile kosztują części zamienne dla Beretty vs Ferroli vs Neckara?
  • #20 11392029
    dc07
    Poziom 11  
    cenna rada, w Łodzi jest duża szansa na istnienie każdy ww serwis, nie wiem jak potwierdzić moja tezę ale może zaraz coś wygooglam

Dodano po 3 [minuty]:

Beretta i Junkers jest :)
  • #22 11393248
    dc07
    Poziom 11  
    Neckar N19e zamówiony, dzięki panowie ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje wymianę podgrzewacza wody Beretta IDRA 11bi, który ma problemy z modułem zapłonowym i korozją. W dyskusji pojawiają się rekomendacje dotyczące innych modeli, w tym Termet G-19-02, który jest chwalony za niską awaryjność i dostępność części zamiennych. Użytkownicy sugerują również modele Junkers WRPD 14-2B oraz WRPD 19-2B, zwracając uwagę na ich wydajność i możliwość jednoczesnego poboru ciepłej wody. Wskazują na problemy z turbinkami w niektórych modelach oraz na znaczenie dostępności serwisu. Pojawiają się także pytania o porównanie modeli Beretta Fonte 11 AE i Ferroli Zefiro C11, gdzie Beretta jest preferowana ze względu na jakość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA