logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu

utoll 16 Gru 2011 01:51 12355 38
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić BenQ Joybook P52, w którym luźne gniazdo zasilania powoduje przerywanie zasilania, migotanie obrazu i nagrzewanie płyty?

Uszkodzone gniazdo zasilania w tym BenQ można obejść, lutując zasilanie bezpośrednio na płytę: usuń PL7 i PL17, a środkowy pin gniazda połącz linką 1–1,5 mm² bezpośrednio z wejściem PF1, przycinając pin tak, by nie dotykał płyty [#10341029] Jeśli pad lutowniczy jest spalony, można też całkiem wylutować gniazdo i wyprowadzić przewody bezpośrednio do płyty, ale najpierw trzeba usunąć zwarcie między warstwami i sprawdzić omomierzem, czy problem jest przed czy za PD2 [#10316234][#10495831] Gdy po naprawie laptop tylko zapala niebieską diodę albo zasilacz zaczyna piszczeć, trzeba sprawdzić okolice gniazda pod kątem zwarcia oraz elementy PC84 i PC85, bo w kilku przypadkach to one były przepalone lub robiły zwarcie [#10442063][#10518854][#10670935] W jednym z opisanych przypadków usunięcie PC84/PC85 rozwiązało objaw świecenia tylko niebieskiej diody i komputer zaczął działać [#10518854][#10670935]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 10265377
    utoll
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

Jestem posiadaczem 5-cio letniego laptopa BENQ Joybook P52.
    Jego konfiguracja to:
    Procesor AMD TL-60 (2,0GHz) zmieniony z oryginalnego TL-52 (1,6GH)
    2GB Ramu
    Dysk twardy 250GB (oryginalny był 100GB).
    Karta graficzna ATI X1600M.

Parametry przy WIN XP bardzo dobre tylko jak wiadomo laptop był przegrzewany często i gęsto.
    Zwłaszcza przy grach lub plikach graficznych.

I pewnego dnia zasilacz zaczął przerywać zasilanie i laptop miał takie to objawy:
    a. Migotanie podświetlenia monitora - jakby prąd z zasilacza zanikał i brakowało go na podświetlenie
    b. przy próbie włączenia komputera bez baterii okazuje się że zasilacz tak często przerywa dostawę prądu że laptop musi się posiłkować resztkami prądu z baterii (Bateria też jest tak zuzyta że nie wystarcza nawet na 15 minut pracy).
    c. żeby laptop chodził muszę kręcić wtyczką zasilacza przy gnieździe zasilającym.
    d. przez kombinowanie z gniazdem zasilającym miejsce to bardzo się rozgrzewa.

Postanowiłem rozebrać laptopa i sprawdzić co tam się dzieje.

Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu

Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu

Przewody na karcie WiFi. Ostrożnie. Styki są bardzo delikatne. Sam uszkodziłem jeden z nich.

Cała płyta w dużej rozdzielczości.

Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu

Rozkręciłem laptopa i okazało się że gniazdo zasilania ma luźny styk i nie styka się z płytą główną.

Gniazdo zasilania z góry.

Gniazdo zasilania od spodu.

TUTAJ POJAWIŁ SIĘ PROBLEM

Jak widać na zaznaczonym lucie nie styka się on z płytą główną.

Połączenie to wyczyściłem i zalutowałem ponownie, ale jak widać nie było za bardzo do czego tego przylutować.

Przez jakieś 2 tygodnie było spokojnie ale po tym znów to samo.
    Zasilacz sprawdziłem - napięcie jest stabilne i działa prawidłowo. Dałem go do małego serwisu i powiedzieli że za 160zł wymienią gniazdo zasilania i będzie ok. ale nie do końca ten serwis jest przekonany czy to gniazdo zasilania.

Styk ten nie ma żadnego podłoża do lutowania i wszystko wisi w powietrzu.

Więc czy ktoś może mi powiedzieć jak to można naprawić, od czego ten styk uszkodzony jest? Albo czy można przylutować jakiś przewód żeby przepuścić prąd z tej wystającej nóżki gniazda zasilania do miejsca gdzie powinno to zasilanie trafić?

Czy lepiej zanim zabiorę się za 3 godzinne rozbieranie laptopa zamówić gniazdo zasilania i je zamienić. i które gniazdo kupić.

Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

W razie potrzeby mogę też podesłać fotki w lepszej rozdzielczości.

Przy okazji rozbierania sprzętu napotkałem się na to urządzenie

Małe złącze antenowe które standardowo jest zakryte przez obudowę laptopa.

Ten laptop ma możliwość wbudowania tunera DVB-T. na kartach rozszerzeń nie widziałem go wiec pytanie: Czy ma ktoś taki tuner do sprzedania ?

Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu To pewnie Bluetooth.

Zależy mi na tym laptopie ponieważ chciałem go wykorzystać jako Media Center do TV.
    Planuje zakup nowego TV i chciałbym laptopa podpiąć na stałe do TV a sterowanie całym sprzętem zrobić za pomocą elementów bezprzewodowych.

Dlatego też dopuszczam wlutowanie nawet kabla bezpośrednio do płyty głównej bez wtyczki zasilacza i pomijając gniazdo zasilające.

O tym Media center jak mi się uda to napisze osobny temat.

Ale do rzeczy.

Wiecie czy można zamontować w tym laptopie jakiś wydajnieszy układ chłodzenia? Np. Cooler z radiatorem na Procesor graficzny i osobny układ chłodzący na procesor. Całość nie powinna być za duża żeby się zmieściło między ścianą a TV (chociaż myślę że to nie będzie problemem).
    Jeśli macie podobne pomysły i w dodatku zrealizowane to proszę o pomoc.
  • #2 10316234
    barteksz7
    Poziom 10  
    Witam. Miałem podobny problem z gniazdem zasilania. Niestety u mnie skończyło się to przepaleniem płyty w miejscu nóżki gniazda zasilającego zaznaczonej na jednym z foto. Niestety dwóch "fachowców" po kilku próbach ratowania kompa stwierdziło, że płyta jest tak spalona, że się nie da. O tym jednak postanowiłem się przekonać osobiście i okazało się, że się da. Musiałem tylko wylutować gniazdo zasilania i dokładnie oczyścić miejsce nadpalone i oddzielić od siebie poszczególne warstwy miedzi (3-4 warstwy w tym miejscu). gniazda już nie wlutowałem. Zamiast tego przylutowałem bezpośrednio przewody do płyty. W Twoim przypadku nie jest jeszcze tak źle. Moim zdaniem wystarczy w jakiś sposób usztywnić gniazdo zasilania i od góry przylutować obluzowaną nóżkę do jakiegoś miejsca "+" (np. bezpośrednio za gniazdem zasilania są dwie kosteczki, chyba jakieś rezystorki i przez nie płynie "+"). U mnie to działa. Lepiej nie czekać z naprawą bo jak wspomniałeś mocno się grzeje gniazdo zasilania. Miałem dokładnie takie same objawy. Tydzień temu naprawiłem kompa i jeszcze działa:) Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Pozdrawiam
  • #3 10316359
    marcon13
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dokładnie tak jak kolega barteksz7 napisal. U mnie pad lutowniczy był poprostu przepalony przez jakiegoś fachmana tak że nie dało się już przylutować nic w to miejsce. Kawałek przewodu odizolowanego z dwóch stron. Jeden koniec do gniazda, drugi do pierwszej po drodze "kosteczki" ;). Defacto chyba faktycznie wchodziły 2 rezystory po drodze równolegle ze sobą. A od czego jest ten pin? Miernik do ręki i jazda
  • #4 10340876
    utoll
    Poziom 12  
    Witam
    Kupiłem gniazdo zasilania ale podejrzewam że też mam płytę przepaloną na zaznaczonym przeze mnie miejscu. bo już raz tam próbowałem to podlutowywać.

Proszę narysujcie jak podłączyć tą przepaloną nóżkę ? gdzie podłączyć kabel bezpośrednio z tej nóżki?

Z góry dziękuje za pomoc.
    Ps. Zdjęcia z remontu jak wrócę z wyjazdu służbowego.
  • #5 10341029
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    utoll napisał:
    Proszę narysujcie jak podłączyć tą przepaloną nóżkę ? gdzie podłączyć kabel bezpośrednio z tej nóżki?
    Usunąć PL7 i PL17, zaś środkowy pin połączyć linką 1-1,5mm² bezpośrednio z "wejściem" PF1 (przyciąć pin tak, aby nie dotykał płyty).
    Rozwiązanie bardzo nieeleganckie (zwiększa się nieco poziom zakłóceń, przedostających się z zasilacza), ale skuteczne.

• #6 10370612
    utoll
    Poziom 12  
    Dzięki za schemat.

Będzie ciężko....
    Dam znać po weekendzie co i jak.
    Pozdrawiam
  • #7 10370628
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    utoll napisał:
    Będzie ciężko....
    Jeśli Kolega nie czuje się na siłach wykonać to samodzielnie, każdy porządny elektronik (umiejący lutować na płytach wielowarstwowych) poradzi sobie z tym zadaniem.
  • #8 10428129
    utoll
    Poziom 12  
    I koniec.
    Zdjecia z przelutowanego gniazda przesle pozniejna forum.
    Ale nie zrobilem tak jak pisze Vogelek23.
    Nie zrobilem tak bo prad jest na pinie zgniazda zasilania jest tez na rezystorach z tylu z dniazdem i za tym rezystorem pod spodem przy lutach.
    Ale laptop po wlaczeniu odpowiada tylko wlaczajaca sie niebieska dioda przy ikonce zasilania. Bez bateri po chwili gasnie.

Komputer nie jest uszkodzony bo doslownie na 5 sekund wlavzyl sie na koncowce baterii.
    Teraz nie laduje a tylko swieci sie niebieska dioda zasilania.

Czy to oznacza ze powinienem zrobic dokladnie tak jak Vogelek23?

Z gory dziekuje za pomoc.
  • #9 10430375
    utoll
    Poziom 12  
    Witam
    Serdecznie dziękuje Ci za podpowiedź. Widać że jesteś specjalistą w tych sprawach.
    Na stronie gdzie mi odpisałeś wrzuciłem kilka nowych zdjęć z montażu gniazda zasilania ale nie według twojego schematu tylko po prostu tak go wlutowałem.
    Ale chyba źle zrobiłem bo laptop nie startuje.
    Przy podłączonym zasilaczu tylko niebieska dioda przy ikonie zasilania sie zapala.
    Laptop nie startuje.
    O dziwo sprawdziłem na kilku elementach przy gnieździe zasilania czy prąd dochodzi do płyty i napięcie jest.
    Czy to oznacza że dobrze wlutowałem a problem jest w czymś innym czy to oznacza że gniazdo zasilania jest źle wlutowane.
    Napisałeś mi że PL7 i PL17 powienienem wylutować ale napięcie na tych elementach jest.
    Dlatego proszę Cię zaznacz na zdjęciu które jest poniżej gdzie mam przylutować ten przewód 1mm2?
    Z góry dziękuje i przepraszam za takie prośby ale jestem naprawde laikiem w takich sprawach.

Jeszcze chciałbym tylko dodać że nie zależy mi na gnieździe zasilania tylko na sprawnym laptopie.
    Czy można przewody bezpośrednio wlutować w płytę główną? Jeśli tak to gdzie.

Poniżej zdjęcie wyczyszczonego miejsca przed wstawieniem nowego gniazda

Z pod spodu.

Napięcie jest na nóżkach ale nie tylko. Jest też na płycie głównej.

Napięcie jest nie tylko na nóżkach ale i przy niektórych elementach zraz przy gnieździe zasilania, co może oznaczać że prąd dochodzi.

<hr>

MUSZE SIĘ JESZCZE PRZYZNAĆ ŻE PRZEZ PRZYPADEK ZROBIŁEM KRÓTKIE SPIĘCIE GDY PRZYŁOŻYŁEM MIERNIK DO NÓŻKI ZWARŁ W ZAZNACZONYM MIEJSCU I POSZŁA MOCNA ISKRA!! (kurw..........aaaaaa).

ALE LAPTOP JAK PISAŁEM JUŻ WCZEŚNIEJ ODPALIŁ NA BATERII NORMALNIE.
    TYLE ŻE BATERIA ROZŁADOWANA I PODZIAŁAŁ 0,5 MINUTY.

Dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam
    Łukasz
  • #10 10439637
    barteksz7
    Poziom 10  
    Witam utoll ponownie. W temacie założonym przeze mnie ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2112216.html#10439432 ) napisałem ci odpowiedź na zadane przez ciebie pytanie ale nie do końca wiedziałem o co ci chodziło. Przypomniało mi się, że miałem podobny problem. U mnie też na baterii odpalał, a jak podłączyłem zasilanie to nie chciał się uruchomić tylko paliła się na niebiesko dioda. Ta nieszczęsna kosteczka, o której pisałem w swoim temacie robiła zwarcie, które nie objawiało się żadnym iskrzeniem, ale miernik wykazywał przejście z tej kosteczki na minus (na mojej fotce zaznaczona na czerwono). Dlatego usunąłem ją całkowicie. Tej drugiej i tak już nie było bo się spaliła. Przepraszam za niefachowy język ale też nie znam się na tych "kosteczkach" ;)
  • #11 10440340
    utoll
    Poziom 12  
    Witam
    Serdecznie dziękuje za odpowiedź.

Ty zrobiłeś tak jak pisał Vogelek23. Aby usunąć PL7 i PL17.
    oraz żeby podłączyć "linką 1-1,5mm² bezpośrednio z "wejściem" PF1"
    Tylko nie bardzo widzę na płycie gdzie jest wejście PF1.

Poniżej wrzucam 2 zdjęcia, wiesz może Ty lub może Vogelek23. Zaznaczone elementy mam wyrzucić (PF7 i PF17) i gdzie się wpiąć w "wejście PF1" tym kabelkiem?
    Do wyrzucenia.

Z której strony się podpiąć?

Te dwie diody wyrzucić.
    Ale jak się podpiąć do "wejścia PF1 " przycinając jednocześnie pin od gniazda by nie dotykał płyty?

jak to zrobić?

U mnie na PF1 z prawej i lewej strony pokazuje napięcie takie jak na zasilaczu.

Ty też miałeś barteksz7 miałeś napięcie w tym miejscu a mimo to laptop nie startował?

Co dalej ? i co oznacza ten prąd, jeśli dochodzi do płyty a laptop nie startuje?

Pozdrawiam
  • #12 10442063
    barteksz7
    Poziom 10  
    Witam. U mnie całkowicie stopił się PC84 a zwarcie robił nadpalony PC85, więc go wyrzuciłem całkiem. Nie usuwałem PL17 i PL7. Wylutowałem całkiem gniazdo zasilania i wyczyściłem otwory tak żeby nigdzie nie było zwarcia. Kabelek plusowy lutnąłem do nóżki PL7, a ujemny do PJ1, ale to już chyba obojętnie gdzie się wepniesz byle był to minius. Mam nadzieję, że w miarę sensownie to opisałem:)
    Aha i wydaję mi się, że PF1 jest ujemny.
    No tak, miałem rację. Na nóżce PF1, która na zdjęciu z miernikiem jest po prawej stronie, czyli bliżej krawędzi płyty powinien być potencjał ujemny. Czyli wygląda, że jest dobrze przylutowane. Ale może problem leży właśnie z PC84 i PC85 tak jak to było u mnie.
  • #13 10448525
    utoll
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź.

Z tego co pamiętam PF1 właśnie był dodatni na jednej i drugiej nóżce.
    Zresztą to też wynika z schematu przesłanego przez Vogelek23.
    Na PF1 jest dodatni.
    :(
    Boje się że jak zacznę przerabiać to uwale płytę na amen :(.
    A to kultowy BENQ :(.

Jeszcze czekam na plecionkę i kalafonię a całą robotę zostawię sobie na weekend.
    Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły będę naprawdę wdzięczny i postawię piwko.

Z góry dziękuje.
  • #14 10453363
    barteksz7
    Poziom 10  
    Kurcze. Ale walnąłem babola. Miałeś rację. PF1 jest zdecydowanie "+". Na "-" jest nóżka od gniazda zasilania znajdująca się obok PF1. Bardzo przepraszam za zamieszanie. Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że jestem kompletnym laikiem w tych sprawach. Wiem, że zaraz ktoś pomyśli "to po co się udziela" ;) Próbuję pomóc, ale moje podpowiedzi lepiej konsultować z kimś bardziej kompetentnym. Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam;)
  • #15 10495316
    utoll
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Zrobiłem tak jak polecił Vogelek23.
    Użyłem starego gniazda zasilania, ale niestety po podłączeniu i wyrzuceniu PL7 i PL17 i wpięciu się w wejście PF1 jedynie co to zrobiło się zwarcie bo zasilacz piszczał.
    Wlutowałem z powrotem PL7 i PL17 (nie było łatwo)
    i wstawiłem z powrotem gniazdo zasilania.
    Efekt ten sam. Przy włączeniu dioda się zapala niebieska i nic poza tym.

Bardzo proszę o dalsze wskazówki.
    W Poniedziałek jeszcze sprawdzę (o ile barteksz7 mi potwierdzi) czy jak wyrzuce te same kondensatory ceramiczne czy nie pomoże mi to.

Mam zasilacz 11V (taki jak bateria do mojego laptopa).
    Czy możecie mi powiedzieć jak podłaczyć ten zasilacz do gniazda (wpustków) w płycie głównej.
    Dziękuje

Ps. Później wrzucę fotki z próby uruchomienia.
  • #16 10495831
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441

Ten fragment schematu wystarczy do zdiagnozowania gdzie jest zwarcie, bo o tym chyba tu mowa.

Generalnie na widocznym fragmencie schematu większość elementów jest na potencjale 19v, wiec jeżeli jest zwarcie to łatwo ustalić czy jest przed PD2 czy za nią, wówczas można obrać jakiś fragment płyty za uszkodzony i w nim szukać usterki. Np plusowy otwór pod gniazdem dc może zwierać pomiędzy warstwami, demontując bezpiecznik i używając omomierza można szybko ten fragment płyty sprawdzić. Kolega Vogelek napisał żeby nie przetykać plusowego bolca gniazda DC prze otwór w płycie tylko odgiąć go i zdemontować dwa dławiki, natomiast odizolowany plus gniazda połączyć przewodem za wymontowanymi dławikami jak zaznaczył na płycie.
  • #17 10496648
    barteksz7
    Poziom 10  
    No właśnie. U mnie na początku przede wszystkim było zwarcie między warstwami i zasilacz też piszczał. Później się okazało, że zwarcie było na PC85 i paliła się tylko dioda na niebiesko, a komp nie startował. U mnie próba wpięcia się bezpośrednio w gniazdo baterii niestety nie powiodła się, ale nie wiem czy w wyniku mojej nieudolności, czy po prostu technicznie z góry jest to skazane na niepowodzenie.
  • #18 10502334
    utoll
    Poziom 12  
    Witam
    Dzięki za wyjaśnienie.
    Ale właśnie zrobiłem tak jak pisał Vogelek23.
    Poniżej zdjęcia z serwisu.

Dalej czekam na propozycje.
    Może powonieniem wywalić te dwa kondensatory ceramiczne (lub wstawić w nie nowe?) PC 84 i PC85?

Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu Benq Joybook P52 - gniazdo zasilania, przegrzana płyta, migotanie obrazu

Dodano po 2 [minuty]:

Niestety nie pomogło.
    Zwarcie zlikwidowałem ustawiając tak jak było wcześniej.
    Dalej sprzęt tylko mruga niebieską diodą.

A może wiecie czy ktoś w zachodniopomorskim by to dał radę naprawić?
    Może jakiś serwis w Szczecinie?

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam
    Łukasz

Dodano po 58 [sekundy]:

I ile taki serwis by kosztował?
    Może się orientujecie ?
    Thx.
  • #19 10518854
    barteksz7
    Poziom 10  
    U mnie już nie ma PC84 i PC85 i chodzi. Zanim je usunąłem też zapalała się tylko niebieska dioda. Jeśli w razie gdyby to nie pomogło umiałbyś z powrotem wlutować PC84 i PC85 to może spróbuj. Pozdrawiam.
  • #20 10526503
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Przez tą pseudo naprawę to sobie płytę załatwiłeś.
  • #21 10656477
    utoll
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Dzisiaj wymontowuje te dwa kondensatory o których tak wszyscy piszą że jak ich nie ma to jest OK.

Aha: boro1234567 - pseudo naprawę polecił Vogelek23

Po wszystkim dam znać co i jak.
  • #22 10656516
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Chciałbym dopytać czy pomiar omomierzem na bezpieczniku i do masy wykazuje nadal zwarcie? Zasilacz przygasa tak jak masz na fotkach wyżej podpięty czerwony kabelek?

Chciałbym ustalić pewne fakty, bo może jest jeszcze gdzieś dalej usterka nie związana już z samym zwarciem pomiędzy warstwami płyty w okolicy gniazda DC.

• #23 10670935
    barteksz7
    Poziom 10  
    Witam. Otrzymałem pytanie na priv o to jak u mnie udała się ta naprawa, więc postanowiłem jeszcze raz to opisać. Ale chcę też uprzedzić, że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i to, że mi się udało to nie znaczy, że mój sposób jest najpewniejszy.
    U mnie nadpalenie było spore. Miejsce, w którym do tego doszło musiałem dokładnie i zdecydowanie wyczyścić pozostawiając dziurę o średnicy około 7-8 mm. Gniazdo musiałem całkiem wywalić. PC84 był całkiem stopiony, a PC85 robił zwarcie, więc też go wywaliłem. Spalone miejsce czyściłem dotąd, aż zlikwidowałem zwarcie między PL7 i masą. Gdy już mi się to udało, przylutowałem przewód "+" do nóżki PL7 i przewód "-" do nóżki obudowy gniazda S-VIDEO. Wyprowadziłem przewody na zewnątrz i działa do tej pory. Dodam tylko, że nie wiem jaki wpływ mają te zmiany na baterię, dlatego używam benqa tylko na kablu.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #24 10672363
    lotis
    Poziom 11  
    Czy mógłbyś zrobić fotkę twojego rozwiązania ? Nie chciałbym czegoś więcej już popsuć w tej płycie .
  • #25 10705872
    barteksz7
    Poziom 10  

Witam i przepraszam za zwłokę. Żeby zrobić fotkę musiałem rozebrać ponownie kompa, a ostatnio miewam bardzo mało czasu. Ale przy okazji poprawiłem przewody, bo poprzednie były tylko prowizorką, tzn. były zbyt cienkie. Miały być tylko po to, by sprawdzić czy ta metoda zadziała i tak wytrzymały kilka miesięcy. Zmieniłem miejsce przylutowania przewodu "-". Teraz jest w miejscu, gdzie wcześniej była wlutowana nóżka obudowy gniazda zasilania. Myślę, że obrazek jest czytelny. Poniżej dowód na to, że mój sposób zdał egzamin. Powodzenia.

• #26 10706125
    lotis
    Poziom 11  
    Niestety u mnie wygląda to nieco inaczej.Pomierzyłem napięcia i wydaja się być dobre.Na oko nie widać żadnych uszkodzeń elementów.Zwarcia nie ma ,zasilacz nie piszczy ,napięcia przechodzą.Niestety nadal pali się tylko niebieska dioda po włączeniu Wszystko było dobrze , a stało się to podczas podlutowywania gniazda zasilania .Zachciało mi się pomierzyć napięcia i trzask ,podczas pomiaru miernikiem zrobiłem jakieś zwarcie od strony gniazda zasilania.Od tej bory tylko niebieska dioda :-(

• #27 10709311
    barteksz7
    Poziom 10  
    Jak już pisałem wcześniej, u mnie tak było zanim wywaliłem PC85 (PC84 stopił się wcześniej). Może u Ciebie też jest coś z nimi nie tak. Ale tutaj powstrzymam się od namawiania do ich usunięcia, bo nie znam się na tym aż tak dobrze.
  • #28 10709831
    oc4u
    Poziom 9  
    Wydaje mi się, że w tym momencie problem nie leży w gnieździe zasilania, jeśli sprawdzisz napiecia na płycie w losowych miejscach - będzie napewno, raczej skupiłbym się na stabilizatorze max8724e - zaraz za gniazdem baterii, sam pisałeś o zwarciu, to drugi po 'wypadającym gnieździe' problem p52. Mogę się mylić, ale co ja tam, nowy jestem....
  • #29 10709956
    lotis
    Poziom 11  
    w okolicach układu MAX8724E mam napięcie 1.2v-6v .
    Napięcie na wyjściu do baterii 3,35V

Zaraz po dłuższej przerwie po włączeniu zasilania drgnął wiatrak może parę razy się nawet obrócił .Niestety później już tylko niebieska dioda :-(
  • #30 10712626
    oc4u
    Poziom 9  
    Mam to samo i podobny przypadek - po podłaczeniu zasilania z lekka świeci dioda D7, bawiłem się z gniazdem zasilania finalnie wylutowałem (zwarcia) i zastosowałem końcówke z FL90 - na chwilę płyta wstała do postu, tyle że bez podpiętej klaiatury - odłączyłem mirnik i na jakimś duperale zwarcie :-/ nie wstaje swieci sie słabiutko D7, zasilanie PD2 19v, PQ1 z nóżek 8,5V, zasilanie baterii OK, strasznie grzeje się układ PC87541V-VPC (klawiatura i touchpad odłaczone) profilaktycznie nózki poprawione hotem i pastą, trochę mnie wkurza ta płytka, zwłąszcza fakt, że zachaiło mi się robić zwarcie w momencie gdy już spokojnie wstawała, btw, wcześniej miałem dziwny objaw płyta budziła się bez dawania sygnału po podłaczeniu zasilania....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa BENQ Joybook P52 zgłasza problemy z gniazdem zasilania, przegrzewaniem płyty głównej oraz migotaniem obrazu. Po wymianie procesora i zwiększeniu pamięci RAM, laptop często się przegrzewał, co doprowadziło do uszkodzenia gniazda zasilania. Użytkownik zauważył przerywanie zasilania, migotanie podświetlenia monitora oraz konieczność manipulacji wtyczką zasilacza. W odpowiedziach użytkownicy dzielą się doświadczeniami z naprawą, sugerując wylutowanie gniazda, usunięcie uszkodzonych elementów (np. kondensatorów PC84 i PC85) oraz bezpośrednie lutowanie przewodów do płyty głównej. Wskazówki dotyczą także pomiarów napięcia oraz lokalizacji zwarć na płycie. Problemy z zasilaniem mogą być związane z uszkodzeniami w okolicy układu MAX8724E.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA