Witam
Jestem posiadaczem 5-cio letniego laptopa BENQ Joybook P52.
Jego konfiguracja to:
Procesor AMD TL-60 (2,0GHz) zmieniony z oryginalnego TL-52 (1,6GH)
2GB Ramu
Dysk twardy 250GB (oryginalny był 100GB).
Karta graficzna ATI X1600M.
Parametry przy WIN XP bardzo dobre tylko jak wiadomo laptop był przegrzewany często i gęsto.
Zwłaszcza przy grach lub plikach graficznych.
I pewnego dnia zasilacz zaczął przerywać zasilanie i laptop miał takie to objawy:
a. Migotanie podświetlenia monitora - jakby prąd z zasilacza zanikał i brakowało go na podświetlenie
b. przy próbie włączenia komputera bez baterii okazuje się że zasilacz tak często przerywa dostawę prądu że laptop musi się posiłkować resztkami prądu z baterii (Bateria też jest tak zuzyta że nie wystarcza nawet na 15 minut pracy).
c. żeby laptop chodził muszę kręcić wtyczką zasilacza przy gnieździe zasilającym.
d. przez kombinowanie z gniazdem zasilającym miejsce to bardzo się rozgrzewa.
Postanowiłem rozebrać laptopa i sprawdzić co tam się dzieje.
Przewody na karcie WiFi. Ostrożnie. Styki są bardzo delikatne. Sam uszkodziłem jeden z nich.
Cała płyta w dużej rozdzielczości.
Rozkręciłem laptopa i okazało się że gniazdo zasilania ma luźny styk i nie styka się z płytą główną.
Gniazdo zasilania z góry.
Gniazdo zasilania od spodu.
TUTAJ POJAWIŁ SIĘ PROBLEM
Jak widać na zaznaczonym lucie nie styka się on z płytą główną.
Połączenie to wyczyściłem i zalutowałem ponownie, ale jak widać nie było za bardzo do czego tego przylutować.
Przez jakieś 2 tygodnie było spokojnie ale po tym znów to samo.
Zasilacz sprawdziłem - napięcie jest stabilne i działa prawidłowo. Dałem go do małego serwisu i powiedzieli że za 160zł wymienią gniazdo zasilania i będzie ok. ale nie do końca ten serwis jest przekonany czy to gniazdo zasilania.
Styk ten nie ma żadnego podłoża do lutowania i wszystko wisi w powietrzu.
Więc czy ktoś może mi powiedzieć jak to można naprawić, od czego ten styk uszkodzony jest? Albo czy można przylutować jakiś przewód żeby przepuścić prąd z tej wystającej nóżki gniazda zasilania do miejsca gdzie powinno to zasilanie trafić?
Czy lepiej zanim zabiorę się za 3 godzinne rozbieranie laptopa zamówić gniazdo zasilania i je zamienić. i które gniazdo kupić.
Będe bardzo wdzięczny za pomoc.
W razie potrzeby mogę też podesłać fotki w lepszej rozdzielczości.
Przy okazji rozbierania sprzętu napotkałem się na to urządzenie
Małe złącze antenowe które standardowo jest zakryte przez obudowę laptopa.
Ten laptop ma możliwość wbudowania tunera DVB-T. na kartach rozszerzeń nie widziałem go wiec pytanie: Czy ma ktoś taki tuner do sprzedania ?
To pewnie Bluetooth.
Zależy mi na tym laptopie ponieważ chciałem go wykorzystać jako Media Center do TV.
Planuje zakup nowego TV i chciałbym laptopa podpiąć na stałe do TV a sterowanie całym sprzętem zrobić za pomocą elementów bezprzewodowych.
Dlatego też dopuszczam wlutowanie nawet kabla bezpośrednio do płyty głównej bez wtyczki zasilacza i pomijając gniazdo zasilające.
O tym Media center jak mi się uda to napisze osobny temat.
Ale do rzeczy.
Wiecie czy można zamontować w tym laptopie jakiś wydajnieszy układ chłodzenia? Np. Cooler z radiatorem na Procesor graficzny i osobny układ chłodzący na procesor. Całość nie powinna być za duża żeby się zmieściło między ścianą a TV (chociaż myślę że to nie będzie problemem).
Jeśli macie podobne pomysły i w dodatku zrealizowane to proszę o pomoc.
Jestem posiadaczem 5-cio letniego laptopa BENQ Joybook P52.
Jego konfiguracja to:
Procesor AMD TL-60 (2,0GHz) zmieniony z oryginalnego TL-52 (1,6GH)
2GB Ramu
Dysk twardy 250GB (oryginalny był 100GB).
Karta graficzna ATI X1600M.
Parametry przy WIN XP bardzo dobre tylko jak wiadomo laptop był przegrzewany często i gęsto.
Zwłaszcza przy grach lub plikach graficznych.
I pewnego dnia zasilacz zaczął przerywać zasilanie i laptop miał takie to objawy:
a. Migotanie podświetlenia monitora - jakby prąd z zasilacza zanikał i brakowało go na podświetlenie
b. przy próbie włączenia komputera bez baterii okazuje się że zasilacz tak często przerywa dostawę prądu że laptop musi się posiłkować resztkami prądu z baterii (Bateria też jest tak zuzyta że nie wystarcza nawet na 15 minut pracy).
c. żeby laptop chodził muszę kręcić wtyczką zasilacza przy gnieździe zasilającym.
d. przez kombinowanie z gniazdem zasilającym miejsce to bardzo się rozgrzewa.
Postanowiłem rozebrać laptopa i sprawdzić co tam się dzieje.
Przewody na karcie WiFi. Ostrożnie. Styki są bardzo delikatne. Sam uszkodziłem jeden z nich.
Cała płyta w dużej rozdzielczości.
Rozkręciłem laptopa i okazało się że gniazdo zasilania ma luźny styk i nie styka się z płytą główną.
Gniazdo zasilania z góry.
Gniazdo zasilania od spodu.
TUTAJ POJAWIŁ SIĘ PROBLEM
Jak widać na zaznaczonym lucie nie styka się on z płytą główną.
Połączenie to wyczyściłem i zalutowałem ponownie, ale jak widać nie było za bardzo do czego tego przylutować.
Przez jakieś 2 tygodnie było spokojnie ale po tym znów to samo.
Zasilacz sprawdziłem - napięcie jest stabilne i działa prawidłowo. Dałem go do małego serwisu i powiedzieli że za 160zł wymienią gniazdo zasilania i będzie ok. ale nie do końca ten serwis jest przekonany czy to gniazdo zasilania.
Styk ten nie ma żadnego podłoża do lutowania i wszystko wisi w powietrzu.
Więc czy ktoś może mi powiedzieć jak to można naprawić, od czego ten styk uszkodzony jest? Albo czy można przylutować jakiś przewód żeby przepuścić prąd z tej wystającej nóżki gniazda zasilania do miejsca gdzie powinno to zasilanie trafić?
Czy lepiej zanim zabiorę się za 3 godzinne rozbieranie laptopa zamówić gniazdo zasilania i je zamienić. i które gniazdo kupić.
Będe bardzo wdzięczny za pomoc.
W razie potrzeby mogę też podesłać fotki w lepszej rozdzielczości.
Przy okazji rozbierania sprzętu napotkałem się na to urządzenie
Małe złącze antenowe które standardowo jest zakryte przez obudowę laptopa.
Ten laptop ma możliwość wbudowania tunera DVB-T. na kartach rozszerzeń nie widziałem go wiec pytanie: Czy ma ktoś taki tuner do sprzedania ?
Zależy mi na tym laptopie ponieważ chciałem go wykorzystać jako Media Center do TV.
Planuje zakup nowego TV i chciałbym laptopa podpiąć na stałe do TV a sterowanie całym sprzętem zrobić za pomocą elementów bezprzewodowych.
Dlatego też dopuszczam wlutowanie nawet kabla bezpośrednio do płyty głównej bez wtyczki zasilacza i pomijając gniazdo zasilające.
O tym Media center jak mi się uda to napisze osobny temat.
Ale do rzeczy.
Wiecie czy można zamontować w tym laptopie jakiś wydajnieszy układ chłodzenia? Np. Cooler z radiatorem na Procesor graficzny i osobny układ chłodzący na procesor. Całość nie powinna być za duża żeby się zmieściło między ścianą a TV (chociaż myślę że to nie będzie problemem).
Jeśli macie podobne pomysły i w dodatku zrealizowane to proszę o pomoc.