logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wzmacniacze operacyjne z zasilaniem niesymetrycznym?(?)

dalmatyn 15 Gru 2004 10:38 2784 6
REKLAMA
  • #1 1061686
    dalmatyn
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam

chcę zbudować filtry audio na wzmacniaczach operacyjnych. zależy mi na niskoszumowych układach zasilanych napięciem niesymetrycznym 12V.

podpowiedzcie mi jakie zastosować układy. mogą być dwa lub nawet cztery w jednej obudowie.

pozdrawiam
    (?) - ozdobnik? [h]
  • REKLAMA
  • #2 1061699
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Każdego opampa można zasilać pojedyńczym napięciem.

Z tanich NE5534, NE5532, a potem to już układy OPA, dość drogie (20-100PLN/szt).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1061741
    remiorn
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Dodam jeszcze, że należy w takim przypadku przestrzegać kilku zasad:
    - należy wytworzyć "dodatkową masę" czyli po prostu napięcie o wartości około połowy napięcia zasilania, najprościej dzielnik z identycznych rezystorów i ewentualnie wtórnik na jakimś tanim operazyjnym,
    - traktować tą "dodatkową masę" tak jakby to była masa układu a 12 i 0 v jak napięcia zasilania + - 6v
    - nie wolno dopuscić do wzmacniania napiec stalych (no chyba ze wystepuja w odniesieniu do wytworzonej dodatkowej masy") bo wzmacniacz sie nasyci i nie będzie pracować zgodnie z oczekiwaniami.

Ponadto jeśli użyjesz NE5534 lub NE5532 dopuszczenie do nasycenia wzmacniacza moze uszkodzic uklad bo te wzmacniacze maja dopuszczalne napiecie roznicowe na poziomie 0,5v.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1063216
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    W zupelnosci wystarczy TL072, TL074. W ukladach filtrow najczesciej te wzmaki wystepuja jako wtorniki wiec nie wnosza zadnych znaczacych znieksztalcen ani szumow. A jesli chcesz juz wysokiej klasu filtry to musisz zrobic zasilanie np +-12V. Zasilanie pojedynczym napieciem to wlasnie kiepskie parametry no i brak odseparowanej masy.
  • #5 1093782
    piwek1985
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    proponuje ci stosowanie symetrycznego zasilania bo jak na moje doświadczenie to jest najlepsze do filtrów, są małe zniekształcenia. innego zasilania w filtrach audio nie stosuje
  • REKLAMA
  • #6 1100187
    leszek65
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam !
    W większosci układów audio wzm. op. zasila sie jednak symetrycznie, myślę że to najlepsze rozwiązanie. Natomiast przy pojedyńczym zasilaniu można polecić wzm. TL O.. (dobra relacja cena-jakość). Dobrze spisuje się też LM324 zasilany niesymetrycznie ale w torach sygnałowych audio raczej się go nie stosuje(jakość). Najlepiej stosować specjalizowane wzm. op. audio , ale te z kolei najlepiej zasiliś symetrycznie aby wykorzystać ich klasę...
    Polecam jednak TL
    W zasadzie to nie napisałem nic nowego...
    Piozdrowienia !
  • #7 2454880
    dalmatyn
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Pytałem, ponieważ mam wzmacniacz samochodowy i chciałem go użyć jako napędu do subwoofera. Nie uśmiecha mi sie wyciągać napięcia z jego przetwornicy. No i chyba lepiej by było, gdyby to była konstrukcja aktywna. W innym przypadku wchodzi w rachubę zakup filtra do suba.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono możliwość zasilania wzmacniaczy operacyjnych napięciem niesymetrycznym 12V do zastosowań w filtrach audio niskoszumowych. Zaleca się wytworzenie "dodatkowej masy" na poziomie połowy napięcia zasilania (np. dzielnik rezystorowy z wtórnikiem), traktując ją jako masę układu, co pozwala symulować zasilanie symetryczne ±6V. Należy unikać wzmacniania napięć stałych względem tej masy, aby zapobiec nasyceniu wzmacniacza. Popularne i tanie układy to NE5532, NE5534, jednak mają ograniczenia napięcia różnicowego (ok. 0,5V). Alternatywnie stosuje się układy TL072, TL074, które dobrze sprawdzają się w filtrach jako wtórniki, choć zasilanie symetryczne ±12V zapewnia lepsze parametry i mniejsze zniekształcenia. LM324 może być zasilany niesymetrycznie, ale nie jest polecany do torów audio ze względu na jakość. Ogólnie preferowane jest symetryczne zasilanie wzmacniaczy operacyjnych w filtrach audio dla uzyskania najlepszej jakości. Autor rozważał użycie wzmacniacza samochodowego do napędu subwoofera, unikając konieczności generowania symetrycznego zasilania, co sugeruje potrzebę aktywnego filtra lub gotowego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA