logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować Integra 32 bez kodu serwisowego i z jedną klawiaturą LED?

dgpx 24 Gru 2011 12:31 17718 20
REKLAMA
  • #1 10298790
    dgpx
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam,
    Jak to obejść:
    Integra 32, brak kodu serwisowego,jest kod główny , tylko jedna klawiatura LED (strefowa), Przy próbie wejścia z kołków wg procedury z instrukcji wyskakuje komunikat: "Identyfikator komunikacji komputera jest niezgodny z danymi w centrali" Dalsza komunikacja jest niemożliwa".
    Oczywiście centrala programowana z innego komputera

Jak w tej sytuacji przywrócić ustawienia fabryczne ? Nie zależy mi na jej ustawieniach.
    Z góry dziękuję
    dgpx
  • REKLAMA
  • #2 10298868
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 10298926
    dgpx
    Poziom 14  
    witam
    no własnie nie ma (na forum znalazłem parę porad, ale z uzyciem klawiatury LCD)
    A jam dyspozycji LED.
    A nie ma jakiegos resetu "totalnego" (podobnie jak w DSC) ?

dgpx
  • REKLAMA
  • #4 10298992
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Znając życie LCD jest pewnie w środku w obudowie centrali :D :D
  • #5 10299002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 10299065
    dgpx
    Poziom 14  
    LCD nie ma w środku, centrale zdemontowałem i mam ją na stole
    aktualnie wszystko odłączyłem za wyjątkiem klawiatury LED, która jest podpięta pod zaciski: COM, +EX, DT, CK (tak było pierwotnie) i centrala uzbraja się po podaniu kodu: 1234, tam gdzie były czujki (raptem 2 ikontaktron) oraz tam gdzie był sygnalizator na czas prób załozyłem rezystor
  • Pomocny post
    #7 10299489
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Myślę że bez dodatkowej klawiatury LCD nie zrobisz nic.Jeśli podepniesz takową to po restarcie z kołków wejdziesz w tryb serwisowy i zmienisz hasła na producenta.Wtedy będziesz mógł wejsć za pomoca kodu instalatora w system i podejrzec hasło centrali i komputera.Jeśli natomiast instalator "zakleszczył" mozliwość wejscia w system pozostaje Ci reset do ustawień fabrycznych i programowanie od nowa całosci (piszesz ze nie zależy Tobie na ustawieniach poprzednich0 więc Tobie jest obojetne.Jednak podpiecie klawiatury LCD da Ci możliwość ustawienia systemu.Klawiatura led jest klawiatura która obsługuje tylko jedną strefę wiec przy takiej centrali jak INTEGRA klawiatura LCD jest przydatna.Szkoda jej stosowac do prostych systemów,do prostych rozwiazan można zastosować inne centralki.
  • Pomocny post
    #8 10299583
    andrzejsz9
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam!
    Oczywiście, że Integra "ruszy bez manipulatora LCD",choć jest on potrzebny przy uruchamianiu systemu. Spotkałem kilka takich obiektów tylko z klawiaturą strefową, pewnie ze względów oszczędnościowych. Jeśli trzeba coś przeprogramować lub np. odczytać historię zdarzeń trzeba zabrać na taki obiekt manipulator LCD, wejść z kołków w tryb serwisowy, następnie go podłączyć, zrobić identyfikację manipulatorów i dopiero wtedy można coś dalej robić. Na koniec trzeba wykonać te czynności w kolejności odwrotnej, aby pozostawić system tylko z klawiaturą strefową.
    Pozdrawiam
  • #9 10300036
    dgpx
    Poziom 14  
    dzięki za podpowiedź. Po świętach załatwię sobie klawiaturę i wówczas się odezwę
    dgpx
  • #10 10300763
    andrzejsz9
    Poziom 13  
    Chciałbym jeszcze dodać, że na obiekt trzeba zabrać jeszcze kompa, bowiem na koniec po odłączeniu manipulatora LCD trzeba wykonać identyfikację i wyjście z trybu serwisowego. A to możliwe jest tylko z manipulatora wirtualnego.

Wesołych Świąt!
  • REKLAMA
  • #11 10300899
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Pracować może andrzejusz9 ale w w/w przypadku nic ten nasz kolega nie zrobi jak nie dołaczy klawiatury LCD i to konkretnie miałem na mysli.Dziwię się że ludzie robia takie "oszczędności" stosując centralke z "wyższej półki" i ja ogołacają(z dobrego manipulatora) .W wypadku jednej strefy mozna zastosować "stary działajacy patent " CA-10 i spełni dobrze to zadanie a będzie taniej.
  • #12 10301505
    andrzejsz9
    Poziom 13  
    Ja sie całkowicie zgadzam z kol. Humkiem, przecież napisałem, że dopiero po skonfigurowaniu manipulatora LCD można coś zrobić. Na obiektach, które ja spotkałem do centrali był dołączony moduł Ethernetowy co usprawiedliwiało obecność Integry. Można się domyślać, że różnica ceny między LCD a klawiaturą strefową (ok. 200 zł) była przyczyną takiej decyzji, choć znacznie to utrudnia serwisowanie, a jeśli chodzi o użytkowanie, to nie wadomo nawet z jakiej linii jest alarm.
    Pozdrowienia
  • #13 10303528
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witam!

Jezeli "Jak w tej sytuacji przywrócić ustawienia fabryczne ? Nie zależy mi na jej ustawieniach. " to nie potrzbujesz LCD calkowity reset masz po zdjeciu zworki przy baterii.Pozniej podlanczasz komp i wchodzisz z kolkow. Integra moze dzialac calkiem bez klawiatur.

pozdr
  • #14 10303919
    andrzejsz9
    Poziom 13  
    SDmaniak pisze:
    "to nie potrzbujesz LCD calkowity reset masz po zdjeciu zworki przy baterii.Pozniej podlanczasz komp i wchodzisz z kolkow."

Po zdjęciu zworki nie nastąpi od razu całkowity reset, tylko wejście w tryb serwisowy, lub pytanie o reset, ale tu trzeba nacisnąć klawisz "1", a jak to zrobić bez żadnego działającego manipulatora? Centrala nie połączy się z kompem z uwagi na niezgodność haseł komputera i centrali.
    Pozdro
  • #15 10304726
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Witam!

Ale my mowimy o dwoch roznych zworkach ja mowie o zworce przy baterii a nie o zworce przy dialer. Zdejmij przy baterii to powruca ustawienia fabryczne.

pozdr
  • #16 10304764
    andrzejsz9
    Poziom 13  
    Jeśli tak jest to nie wiedziałem.
    Pozdr
  • #17 10304967
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Kiedys jak byla CA-64 to trzeba bylo logowac LCD zeby wystartowa a pozniej odlaczac. Integra dziala calkiem samodzielnie z DLOADX.

A tak na marginesie czy ktos slyszal o nastepcy Integry podobno ma byc cos pod nazwa MEGA.

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

Uwaga!

Te najnowsze wersje plyt maja mozliwosc wyjecia baterii zamiast zworki!
  • #18 10307090
    dgpx
    Poziom 14  
    Witam,
    Zdjąłem zworkę przy kołkach opisanych jako MEMORY. Nie powoduje to przywrócenia ustawień fabrycznych. Robiłem to tak:
    a) zdjęcie zworki MEMORY i odłaczenie zasilania z sieci i akumulatora, ponowne założenie zworki MEMORY, podaczenie zasilania i procedura wejscia z kołków - DloadX wpiety w centralę, ale dostaje komunikat: " Identyfikator...itd"
    b) jak powyżej, ale nie zakładam ponownie zworki MEMORY, wówczas DLOADX nie łaczy sie z centralą
  • #19 10307221
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Niemozliwe

"9 - bateria litowa podtrzymująca pracę zegara i pamięci RAM. Jej wyjęcie powoduje utratę
    ustawień zegara oraz wszystkich danych zapisanych w pamięci RAM."

tam jest wlasnie zapisany zmieniony kod komunikacji, utrata zasilania powoduje
    zapis ustawien fabrycznych z flash`u
  • #20 10311830
    dgpx
    Poziom 14  
    I po temacie. Kluczem do rozwiązania było podstawienie klawiatury LCD i wejście w tryb serwisowy z kołków, dalej identyfikacja sprzętowa klawiatury LCD, restart do ustawień fabrycznych i już. W celu wywalenia z systemu klawiatury LCD trzeba posłużyć się manipulatorem wirtualnym.
    Dziękuję za podpowiedź. Temat zamykam.
  • #21 10311962
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ciekawe przetestuje na mojej I128 bo jak jest blokada TS to tylko odpiecie baterii pomaga zeby nie wysylac do serwisu-

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zresetować centralę alarmową Integra 32 bez kodu serwisowego, mając jedynie klawiaturę LED. W odpowiedziach podkreślono, że do pełnego resetu systemu potrzebna jest klawiatura LCD, która umożliwia wejście w tryb serwisowy i identyfikację sprzętową. Istnieje możliwość zresetowania ustawień fabrycznych poprzez zdjęcie zworki przy baterii, jednak niektórzy użytkownicy wskazali, że to może nie działać bez klawiatury LCD. Ostatecznie, kluczowym rozwiązaniem okazało się podłączenie klawiatury LCD, co pozwoliło na przeprowadzenie resetu do ustawień fabrycznych i dalsze programowanie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA