logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Truck z monowtryskiem Bosch - gaśnie na benzynie po 50 km

kaliber66 15 Gru 2004 19:31 2436 11
REKLAMA
  • #1 1062729
    kaliber66
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam poloneza trucka z monowtryskiem boscha.Na gazie jest dobrze cały czas natomiast na benzynie nie chce .Po resecie komputera przez jakiś czas jest dobrze/ ok 50 km / a potem to samo-nie wchodzi na obroty ,gaśnie. Czy ktoś wie co zrobić? Help!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 1063217
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Wtrysk pewnie "uwalony" przekaźnikiem, skoro po resecie przez chwilę jest OK to jakie wywala błędy? Może to wskaże drogę działania, a pompka paliwa?, jakie ciśnienie?
  • REKLAMA
  • #3 1063421
    michal__
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Według mnie to może być pompka paliwa. W środku pompki jest ok 4 cm guma (taka jak z węża gumowego)- może ona być już sparciała i dlatego pompka nie podaje takiego ciśnienia jak trzeba. Bo sama pompka może być dobra. Wtedy zaoszczędzisz ok 300 zł.- bo tyle kosztuje do GLI.

Jest jeszcze druga możliwość- komputer. Ale z tym to już więcej zachodu.

Pozdrawiam ;)
  • #4 1063469
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    sprawdz filtr paliwa jest gdzieś pod spodem
    ja miałem zapchany ,aby mono wtrysk dobrze
    działał musi mieć ciśnienie bęzyny ok 1atm
  • REKLAMA
  • #5 1071256
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Ocena: 114
    Według mnie to wina siedzi w gazniku. Jak wiemy to w gazie jest tyle syfu ze najmniejsza drobinka moze tam cos zatkac. Przeczyscic i sprawdzic efekty. Pozdro
  • #6 1074624
    kaliber66
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedzi ale jak na razie to nie to
    Filtr na końcu smoka czysty pompa paliwa podaje to jest zewnętrzna i nie ma w środku żadnej rurki wymieniłem na drugą pożyczoną od kolegi i jest to samo.Komputer melduje błąd wolnych obrotów ale tylko wtedy kiedy na benzynie jest dobrze natomiast kiedy na benzynie nie chce to nie wywala żadnych błędów.
    Jeszcze raz dziękuję za rady i proszę o więcej
  • REKLAMA
  • #7 1076058
    ram.ram
    Poziom 12  
    a jaką masz instalacje gazowom pewnie voila zamontuj sobie przekaźnik żeby po każdym wyłączeniu zapłonu restartował kompa podobno to działa
  • #8 1076080
    Haruś
    Poziom 17  
    Ocena: 89
    Gdzie należy się wpiąć z takim przekaźnikiem?
  • #9 1076276
    ram.ram
    Poziom 12  
    no tego to ja niewiem mi to proponował gazownik bo na voili wariuje komp ale mój bosch jeszcze nie wariuje przynajmniej tak mocno. Poszukaj na forum widziałem coś na ten temat w wyszukiwarce wpisałem polonez bosch sporo tego jest.
    Ja chciałem to założyć bo na benie dławi sie pry 4000 obrotów ale to mija i idzie dalej myślałem że to filtr tylko dlaczego potem jedzie dalej ?? i tak jeżdże na gazie szkoda kasy ale w twoim przypadku warto ten prekaźnik zamontować
  • #10 1077075
    autoel
    Poziom 26  
    Panoooowie, co wy z tymi przekażnikami, voila+ ma całkiem przyzwoicie działającą emulację sondy(trzeba tylko troszkę czasu aby ją odpowiednio ustawić), a poza tym emulator wtrysku i wzsystko chodzi ok.
  • #11 1077125
    ram.ram
    Poziom 12  
    Voila + to i owszem ale nie voila można emulator ale przekaźnik taniej
  • #12 1078144
    autoel
    Poziom 26  
    No taniej, ale w takim razie po co te narzekania że nie chce na benzynie ?
    Z czegoś trzeba być zadowolonym, a wtym przypadku to wybór jest pomiędzy taniej (i to niewiele) a dobrze - wybor należy do właściciela.

Podsumowanie tematu

✨ Polonez Truck z monowtryskiem Bosch ma problem z pracą na benzynie – po około 50 km jazdy silnik gaśnie i nie wchodzi na obroty, natomiast na gazie działa poprawnie. Po resecie komputera przez pewien czas problem nie występuje. Wskazano kilka potencjalnych przyczyn: uszkodzony wtrysk paliwa, niewłaściwe ciśnienie paliwa spowodowane zużytą gumową membraną w pompce paliwa, zapchany filtr paliwa oraz ewentualne problemy z komputerem sterującym. Filtr paliwa i pompka zewnętrzna zostały sprawdzone i wymienione, jednak problem pozostał. Komputer zgłasza błąd wolnych obrotów tylko gdy silnik działa poprawnie na benzynie, a w momencie problemów nie pojawiają się błędy. Dyskutowano także o instalacji gazowej Voila+ i możliwości zastosowania przekaźnika do resetowania komputera po wyłączeniu zapłonu, co ma poprawić działanie na benzynie. Alternatywnie proponowano emulator wtrysku i sondy, który może stabilizować pracę silnika. Wybór między tańszym przekaźnikiem a droższym emulatorem zależy od użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA