logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 2000 gaśnie na benzynie przy wolnych obrotach, działa na gazie

maciek62 30 Kwi 2006 09:13 2718 11
  • #1 2575863
    maciek62
    Poziom 2  
    Mam Poloneza z wtryskiem jednopunktowym Bosh z fabrycznie montowaną instalacją gazową Bedini (rocznik 2000). Problem polega na tym, że po przełączeniu samachodu na benzynę, silnik natychmiast gaśnie na wolnych obrotach. Po wciągnięciu samochodu na wysokie obroty (wtedy nie gaśnie) silnik przełącza się na gaz i pracuje normalnie. Byłem w serwise. Samochód był dwukrotnie sprawdzany na komputerze i nic. Sprawdzali masy samochodu. Podejrzewali, że może coś być z centralką gazową, bo jak odpieli instalację gazową to im podobno chodziło. Później też ją odopinałem ale nic to nie dało bo samochód dalej gasł. Po odłączeniu akumulatora i ponownym zaprogramowaniu komputera poprzez pozostawienie samochodu na wolnych obrotach do nagrzaniu go do 90 stopni wszystko chodzi prawidłowo ale tylko przez krótki czas. Wcześniej miałem wymieniony wtryskiwacz i pompę benzynową. [/url]
  • #2 2576303
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 605
    Sprawdź układ dolotowy powietrza pod kątem szczelności i czystości. Powinno pomuc.
    Pozdrawiam.
  • #3 2577855
    maciek62
    Poziom 2  
    Układ był sprawdzany gdyż wymieniany był wcześniej wtryskiwacz. Również był wymieniany filtr powietrza. Usterka ta nie występuje podczas pracy silnika na gazie.
  • #4 2578245
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.Sprawdz silniczek krokowy i sonde lambda.Byc moze ze poki komputr nie dostaje sygnalu sondy to silniczek dziala ok.A jak komputr dostanie sygnal sondy to silniczek przestaje dzialac lub dostaje zle dane z komputera bo ten dostaje falszywe dane od sondy.A moze i byc tak,ze sam silniczek jest uszkodzony i po pewnej liczbie krokow cofa sie calkowicie.Sonde lambda lubia odpinac gazownicy jak hu... zrobia instalacje.Sperawdz wiec jej polaczenia.
  • #5 2578294
    maciek62
    Poziom 2  
    Jak pisałem wcześniej silinik był dwukrotnie sprawdzany na komputerze, który nic nie wykazał. Instalacja gazowa była montowana fabrycznie i do chwili obecnej pracuje prawidłowo a z tego co wiem to przy ostatnich wizytach w serwisie nie majstrowali przy sondzie lambda a jedynie sprawdzali masy, podpinali samochód do komputera i sprawdzali połączenia na złączkach.
  • #6 2579397
    Andrzej04
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Proponowałbym w pierwszej kolejności ustalić czy przyczyną problemu jest instalacja gazowa, czy sterowanie benzyną. Możesz zrobić prosty test. Włącz na przełączniku gazu "tylko benzyna". Odłącz akumulator na kilkadziesiąt sekund. Po podłączeniu akumulatora uruchom silnik, rozgrzej, zrób kilka km i zostaw na jakiś czas aby wystygł. Po jakimś czasie (jak silnik będzie zimny) uruchom ponownie. Oczywiście podczas całej tej operacji nie włączaj gazu nawet na chwilę. Jeśli silnik będzie zachowywał się normalnie to uszkodzenia nie szukaj w benzynie, daj sobie spokój z silnikiem krokowym, sondą itp. Jeśli wystąpią problemy z pracą silnika to obserwuj co i kiedy się dzieje. Napisz o spostrzeżeniach. postaram się coś podpowiedzieć. A i jeszcze jedno pytanie, jeśli "fabryczny" gaz to pewnie Bedini?
  • #7 2579431
    maciek62
    Poziom 2  
    Gaz jes montowany fabrycznie firmy Bedini. W centralce nie ma przełącznika benzyna - gaz, jest od wymontowany. Od centralki wypuszczona jest dioda, jak mruga to chodzi na benzynie, jak świeci ciągle to chodzi na gazie. Przełączenie dokonuje się przez dodanie gazu. W serwisie powiedzieli mi jak odpiąć całkowice gaz przez przepięcie dwóch złączek znajdujących się powyżej parownika instalacji gazowej. Po wykonaniu tej czynności silnik chodzi tylko na benzynie. Ale objaw nadal występuje. Odłączenie zasilania od akumulatora i ponowne zaprogramowanie komputera kasuje tą usterkę ale tylko na pewien czas.

Do niedzieli nie będzie mnie w sieci.
  • #8 2581111
    Andrzej04
    Poziom 15  
    Jeśli masz wymontowany przełącznik to odłącz kostkę z przewodami z centralki gazu. Samochód powinien palić tylko na benzynie. Zrób próbę jak pisałem wyżej. Chodzi o to aby wyeliminować całkowicie centralkę gazu. Podejrzewam, że jeśli nie masz przełącznika a do wymuszenia benzyny musisz przepinać jakieś złączki to Twoje Bedini jest dalekie od fabrycznego. Możesz nie mieć emulacji wtryskiwacza i/lub emulacji sondy itp. a to raczej nie wpływa dobrze na sterownik Boscha.
  • #9 2582632
    Tedgas
    Poziom 12  
    jest to prawdopodobnie bład modulacji sondy lambda ,prosze zdjac klemę minusowa z akumlatora na około pieć minut ,potem zalożyć klemę uruchomic samochód na benzynie jesli bedzie prawidłowo pracował na benzynie wystarczy zrobić odcięcie pamięci tak aby po kazdym wyłaczeniu zapłonu resetowała sie pamięć służą do tego odpowiednie modulary stosowane w instalacjach gazowych ,lub można to wykonać stosując przekaznik 561 polega to na odcieciu +12V- zasilania centrali sterującej samochodu
  • #10 2585592
    Andrzej04
    Poziom 15  
    Tedgas napisał:
    jest to prawdopodobnie bład modulacji sondy lambda ,prosze zdjac klemę minusowa z akumlatora na około pieć minut ,potem zalożyć klemę uruchomic samochód na benzynie jesli bedzie prawidłowo pracował na benzynie wystarczy zrobić odcięcie pamięci tak aby po kazdym wyłaczeniu zapłonu resetowała sie pamięć służą do tego odpowiednie modulary stosowane w instalacjach gazowych ,lub można to wykonać stosując przekaznik 561 polega to na odcieciu +12V- zasilania centrali sterującej samochodu

Można i tak. Tylko to jest likwidowanie skutku a nie przyczyny.
  • #11 2585648
    kamihen
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Ostatnio przerabiałem taki sam przypadek ,to jest fałszywe powietrze. Spękane przewody paliwowe.
  • #12 2588567
    Tedgas
    Poziom 12  
    Można i tak. Tylko to jest likwidowanie skutku a nie przyczyny.
    owszem jest jest to normalne rozwiazanie w tych samochodach ,mozna jedynie dobierac rodzaj modulacji sondy oczywiscie jesli jest czym, nie wiem jaka tam jest instalacja gazowa i czy jest taka mozliwosc w tej instalacji

Podsumowanie tematu

✨ Polonez 2000 z wtryskiem jednopunktowym Bosch i fabryczną instalacją gazową Bedini ma problem z gaśnięciem silnika na benzynie przy wolnych obrotach, podczas gdy na gazie pracuje prawidłowo. Objaw pojawia się natychmiast po przełączeniu na benzynę i ustępuje po rozgrzaniu silnika lub przełączeniu na gaz. Wtryskiwacz i pompa benzynowa były wymieniane, a komputer diagnostyczny nie wykazał błędów. Sprawdzano masy, szczelność układu dolotowego i filtr powietrza, bez skutku. Podejrzewano uszkodzenie silniczka krokowego lub sondy lambda, jednak instalacja gazowa jest fabryczna i nie była modyfikowana. Odłączenie instalacji gazowej nie eliminuje problemu. Proponowano testy wykluczające wpływ centralki gazowej, w tym odłączenie kostki centralki i reset komputera przez odłączenie akumulatora. Możliwe przyczyny to błędna modulacja sondy lambda, fałszywe powietrze spowodowane nieszczelnościami lub uszkodzone przewody paliwowe. Rozwiązania tymczasowe obejmują reset pamięci sterownika lub zastosowanie modułów odcinających zasilanie centrali po wyłączeniu zapłonu, jednak są to metody eliminujące skutki, a nie przyczynę usterki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA