logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić grzejniki w centralnym ogrzewaniu grawitacyjnym z pompką?

barany73 27 Gru 2011 17:42 3300 3
REKLAMA
  • #1 10309585
    barany73
    Poziom 8  
    Ocena: 32
    Witam. Chciałbym się spytać fachowców o ogrzewanie w domu a mianowicie posiadam centralne ogrzewanie grawitacyjne i problem polega na tym że nie wszystkie grzejniki są na dole jednakowo ciepłe.Grzejniki niektóre są ustawione w poziomie a niektóre nie,niektóre są na końcach niżej a niektóre wyżej.Stąd moje pytanie jak powinny być ustawione grzejniki.Dodam że centralne ogrzewanie posiada pompkę obiegową co.Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10309705
    gerti
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Nie jestem z branży ale odpowietrzenie ewentualnie montaż pompy powinno pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10309756
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Po pierwsze, niestety zawsze grzejniki grzeją bardziej na górze niż na dole (dlatego niestety, że na ogół jest zimno od nóg a zbyt gorąco od pleców), przy czym ta różnica jest tym większa, im wyższy jest grzejnik oraz im mniejszy jest przepływ czynnika grzewczego. Dlatego też nie powinno się stosować wysokich grzejników (o rozstawie gałązek 90 cm. czy nawet 1 m., jakie pół wieku temu często dawano). Grzejniki powinny być ustawione POZIOMO, natomiast gałązki powinny być z niewielkimi skosami: powrót powinien lekko opadać od grzejnika, natomiast zasilanie powinno być do pionu przyspawane odrobinę wyżej niż jest wkręcone do grzejnika. Na początku napisałem, że im mniejszy przepływ, gdym większa różnica pomiędzy temperaturą grzejnika górą a dołem, więc przepływ należy zwiększyć PRZEDE WSZYSTKIM STOSUJĄC POMPĘ. Ogrzewanie grawitacyjne zawsze działa gorzej niż pompowe i wymaga od pompowego większej średnicy rur oraz większej powierzchni grzejników (więcej żeberek).
  • Pomocny post
    #4 10310082
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Grzejniki powinne być zamontowane tak aby możliwe było ich odpowietrzenie.
    Nowe grzejniki mają odpowietrzniki po przeciwnej stronie zasilania.
    Stare często nie miały więc montowano je delikatnie pod skosem, niezauważalnym skosem, wyżej przy zaworze zasilającym.
REKLAMA