logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane.

kamil198767 22 Sie 2021 09:28 1209 20
REKLAMA
  • #1 19574349
    kamil198767
    Poziom 9  
    Witam, posiadam centralne ogrzewanie, piec mały, zwykły śmieciuch. I o to problem, na piecu szybko rośnie temperatura do 60 stopni i pierwsze co nagrzewa się grzejnik w pokoju u góry i zbiorniczek wyrównawczy aż idzie z niego para jest to obiekt otwarty. Na dole grzejniki zimne, nawet rurki są zimne, bojler trochę nagrzeje wodę jak palę z 3 godziny, pompka zamontowana na powrocie, strzałka w stronę pieca, a przed wymianą pompki wszystko działało, ale strzałka na pompce była w stronę grzejników i tak działało to parę lat, jakiś majster to montował. Zasilanie idzie górą, a powrót przy podłodze, rurka PEX zasilająca jest gorąca u góry, ale na dół nie schodzi ciepło i grzejniki zimne. Odpowietrzałem, nic to nie daje, całe ciepło idzie na samą górę, jakieś 3 metry, nawet jak pompka jest na 1.
  • REKLAMA
  • #2 19574361
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Zawory zostały otwarte?
  • #3 19574386
    kamil198767
    Poziom 9  
    Przy piecu nie ma żadnych zaworów zasilanie idzie górą PEX 20 i jest trójnik i idzie PEX na grzejniki. Jakiś magik robił to centralne i rurka jest gorąca, ale na dół, na grzejniki nie idzie ciepło, tylko do najwyższego punktu i tam zbiorniczek się gotuje i para idzie. Woda gorąca się przelewa, prędzej tego nie było, wszystko grzało. Ostatnio tak się zagotowała woda, że piec był gorący. W ogóle ciepło nie chce iść na grzejniki, tylko wszystko kumuluje się w najwyższym punkcie przy zbiorniczku.
  • REKLAMA
  • #4 19574431
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Zrób zdjęcia, szkoda jałowych dyskusji na wróżenie z szklanej kuli.

Zdjęcia pompki, zaworów wokół kotła, samego kotła.
    Masz zawór różnicowy w okolicy pompy? Coś takiego? To zielone na zdjęciu:

Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane.

Czy po przyłożeniu ręki do pompki czuć delikatne wibracje? To to bym pierwsze sprawdził czy faktycznie działa.
  • #5 19574432
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Absolutnie nie wolo doprowadzić do tego aby woda w układzie została doprowadzona do wrzenia.
    Takie wrzenie (gotowanie) powoduje zapowietrzenie się całego układu.
    Cały opis sytuacji faktycznie sugeruje zamknięte zawory, ale skoro ich nie ma to może same grzejniki, kaloryfery są zakręcone.
    Zakręcenie takowych spowodowało by brak odbioru ciepła z nagrzanej wody, co w efekcie skutkuje szybkim gotowaniem wody.
    A jeśli takowa zostanie zagotowana to oczywiście układ zostanie zapowietrzony.

A zresztą, jedno zdjęcie zastąpiłoby "potok" tysiąca słów.
    Tak, że może jakieś fotki tego pieca oczywiście z tymi przewodami bez zaworów.
  • #6 19574458
    Zbych034
    Poziom 39  
    Skoro nie ma zaworów to przy wymianie pompki musiała być spuszczona woda. Obowiązkowo układ do odpowietrzenia.
  • #7 19574476
    kamil198767
    Poziom 9  
    Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane. Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane. Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane.

Dodano po 3 [minuty]:

Tak to wygląda te zawory co widać to do dopuszczania wody i spuszczania grzejniki są podkręcane odpowietrzone i tak przy wymianie pompki spuszczałem wodę ale nie z całości tylko z 2 grzejników i zbiorniczka bo na reszcie mam zawory dwa które zamykają wszystkie grzejniki są one na zasileniu i powrocie

Dodano po 3 [minuty]:

Właśnie rozkręciłem pompkę że by sprawdzić czy dobrze pcha wodę bo przed wymiana pompki wszystko działało tylko strzałka na pompce była zamontowana w stronę grzejników a nie w gronie pieca ja założyłem w stronę pieca nowa pompkę.zastanawiam się czy nie lepiej założyć ta pompkę na zasilaniu że by sprawdzić czy będzie dobrze piki mam wykręcona pompke
  • #8 19574588
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    1) Zdjęcie 2, nad kotłem na bank poduszka powietrzna, rura powinna iść co najmniej poziomo, najlepiej lekko do góry zamiast w dól. Syfon z powietrzem jak nic.
    2) Ty nie masz podłączonej żadnej pompki. Pompka owszem jest, podłączona z jednej strony, ale z drugiej strony ja tam nie widzę wychodzącego z niej węża. Masz CO na WiFi, wirtualnie podłączona pompa do kotła.

Te dwa zawory na ostatnim zdjęciu, ten górny, to dopuszczanie wody?
  • #9 19574606
    kamil198767
    Poziom 9  
    Pompka była dziś odkręcaną więc do zdjęcia akurat nie była podłączona i tak te zawory są od dopuszczania i spuszczania wody
  • #10 19574639
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Kolega Wojewoda wspomniał o powietrzu w rurze: Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane.
    Sprawdź jak ta biała "pozioma" rura jest prowadzona.
  • REKLAMA
  • #11 19574712
    kamil198767
    Poziom 9  
    No ta rurę poprawie dam w poziomie pompkę na powrocie ale jak dalej będzie to samo to co wtedy myślę że by założyć rozdzielnie i puścić wszystko dołem zrobić to porządniej bo pięć będę wymienia nie basen i tak
  • #12 19574772
    sp3ots
    Poziom 38  
    kamil198767 napisał:
    No ta rurę poprawie dam w poziomie pompkę na powrocie ale jak dalej będzie to samo to co wtedy myślę że by założyć rozdzielnie i puścić wszystko dołem zrobić to porządniej bo pięć będę wymienia nie basen i tak

Kamil, jak piszesz jakieś zdanie to oddziel jego części przecinkami, w tej chwili trudno to zdanie zrozumieć.

Rura biała nie ma być pozioma tylko z lekkim wzniosem, nad kotłem niżej, a po prawej troszkę wyżej wystarczą ze dwa centymetry na tej długości rury, zadbaj też o to aby rura nie obwisała na środku długości.
  • #13 19574810
    kamil198767
    Poziom 9  
    No ok rozumiem poprawie to ale ta rura górna idzie dalej i jest ona tak to dobrze

Dodano po 1 [minuty]:

No ok rozumiem poprawie to ale ta rura górna idzie dalej i jest ona tak to dobrze Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane.
  • #14 19574837
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    kamil198767 napisał:
    pompka zamontowana na powrocie, strzałka w stronę pieca, a przed wymianą pompki wszystko działało, ale strzałka na pompce była w stronę grzejników i tak działało to parę lat, jakiś majster to montował.

To zamontuj pompę jak była. Skoro tyle lat działało. Wtedy grzejniki są zasilane z powrotu pieca. Albo skróć tą długą rurę nad piecem żeby ta z PEX-a miała spadek w stronę pieca. Najlepiej jak byś zamontował pompę na zasilaniu. Masz miejsce przecież. Do tego zawór różnicowy.
  • REKLAMA
  • #15 19574858
    kamil198767
    Poziom 9  
    No zrobiłem tak ale pompkę zamontowałem że by pchała do pieca tak to wygląda teraz

Dodano po 1 [minuty]:

No zrobiłem tak ale pompkę zamontowałem że by pchała do pieca tak to wygląda teraz Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane. Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane.

Dodano po 6 [minuty]:

Zobaczę tak jak to będzie chodzić teraz jak znowu będzie to samo to zamontuje pompkę na zasilaniu,bądź jak można na powrocie ale że by pchało na grzejniki a nie do pieca ale czy tak można poprzednia pompka tak był zamontowana więc nie wiem jak to by było najlepiej
  • #16 19574871
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    Powinno działać.
  • #17 19574874
    kamil198767
    Poziom 9  
    Dam znać jak co
  • #18 19574881
    sp3ots
    Poziom 38  
    Połączyłem rurę w jedno i wychodzi na to że po lewej stronie musi być odpowietrznik, bo rura w prawo opada, a powinna się wznosić aby uchodziło powietrze z układu. Dlaczego grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części? Były odpowietrzane.

Cały układ jest ŹLE WYKONANY, NACZYNIE WZBIORCZE powinno być bez pośrednio nad kotłem.
    Tam gdzie narysowałem odpowietrznik tam powinno być podłączone to naczynie.
  • #19 19574916
    kamil198767
    Poziom 9  
    Kiedyś było zbiorniczek przy piecu ale gdy doszedł grzejnik na górze w pokoju to został przeniesiony na strych w najwyższym punkcie rora od pieca teraz idzie do góry więc jest spadek do pieca więc tak to ma byc

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Rozpalilem w piecu podpowietrzalem i wszystkie grzejniki grzeją na piecu temp jest ok nie rośnie jak przedtem więc chyba będzie chodzić i tak nie długo wymieniam piec i założę rozdzielnie rurki puszcze dołem i zrobię tak żeby to wszystko grało więc zamykam temat dziękuję koledzy.a mam 1 pytanie czy pompka może być też zamontowana na powrocie w stronę przeciwna że by pchała na grzejniki a nie w stronę pieca bo tak miałem kiedyś a na forach nigdzie nie ma ,tylko każdy ma że pcha pompka w stronę pieca
  • #20 19575048
    Zbych034
    Poziom 39  
    Zamontowana odwrotnie pompa "walczy" z grawitacją. Może to działać ale jest niezalecane.
  • #21 19575064
    kamil198767
    Poziom 9  
    Ach dzięki pytam bo tak miałem i chodziło to parę lat nic się nie działo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralnym ogrzewaniem, gdzie grzejniki na dole są zimne, a ciepło kumuluje się w górnej części systemu. Po wymianie pompki, która została zamontowana w przeciwnym kierunku, sytuacja się pogorszyła. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zaworów, odpowietrzenie układu oraz poprawne prowadzenie rur, aby uniknąć poduszki powietrznej. Wskazano również na konieczność zamontowania pompki w odpowiednim kierunku oraz na właściwe umiejscowienie naczynia wzbiorczego. Po dokonaniu poprawek, użytkownik zauważył poprawę w działaniu systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA