logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg Wi-Fi Liveboxa z kartą TP-Link TL-WN422G?

xxxprzemo 28 Gru 2011 19:14 2013 3
REKLAMA
  • #1 10314869
    xxxprzemo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Mam pytanie co do live boxa noi zwiazanego z nim zwiekszeniem mocy sygnalu. Wiadomo anteny ten "wynalazek" zewnetrzenej nie ma, ani tez nie ma jej mozliwosci podlaczenia...
    i pojawia sie problem. Mianowicie kiedy jade do dziewczyny moj laptop w zasadzie u niej pokoju lapie sygnal z liveboxa - w zasadzie bo jest to na poziomie dostatecznym czasem zasiegu wogole nie ma, ale ogolnie cos lapie ale i tak transfer obnizony jest do 30-40 procent przepustownosci lacza. Ja mam wifi w lapku.
    Natomiast moja dziewczyna ma lapka z karta TP-Link TL-WN422G i niestety zasieg jest na bardzo bardzo slabym poziomie...
    Powiedzcie mi czy zastosowanie innej anteny (nie wiem czy wolno wklejac linki) http://allegro.pl/tp...1996714358.html
    napisze jest to antena Antena TP-LINK ANT2408C Antena Dokólna 8dBi Postawka Magnetyczna, czy wzmocni sygnal na tyle aby byl na poziomie przyzwoitym? Jesli nie to jaka inna antene zastosowac do tej karty sieciowej?
    Niestety umiejscowienie liveboxa nie moze sie zmienic bo zasieg straci jej siostra...
    Natomiast moze po prostu od razu isc inna droga? Moze zastosowac "Repeater"?
    Jesli tak to jaki? Tak do 120 zl? Repeater ma odbierac sygnal przez wifi i na wifi ma tez go wzmacniac... Ktore ewentualnie rozwiazanie polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 10315635
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    xxxprzemo napisał:
    <...> Moze zastosowac "Repeater"?
    Jesli tak to jaki? Tak do 120 zl? Repeater ma odbierac sygnal przez wifi i na wifi ma tez go wzmacniac... Ktore ewentualnie rozwiazanie polecacie?

Nie będę oryginalny (dla tych, którzy znają moje posty ;-)) i zaproponuję przyjrzeć się Airlive G.DUO. Fakt, przekracza założony budżet, ale realizuje funkcję o którą Ci chodzi, oraz w sposób lepszy, niż typowy repeater. Nie wnikając bardzo w szczegóły techniczne: posiada dwa niezależne układy radiowe - pierwszym wifi odbiera, drugim rozsyła. Czyli można powiedzieć: "wzmacnia".
    Na pewno współpracuje z LB, wątek o tym już prawie 2 lata temu był TUTAJ (aczkolwiek pod pokrętnym tytułem...)
    Sążnisty wątek o konfiguracji - TUTAJ
    Mikrorecenzja - TUTAJ.

Aczkolwiek jak zawsze przy, że tak napiszę: nieprzewidywalnym wifi, sugeruję dogadać się ze sprzedawcą w sprawie ewentualnego zwrotu - gdyby sprzęt nie spełnił oczekiwań, były totalne problemy z działaniem, konfiguracją, zbyt słabym sygnałem, itp.
    Sądze jednak, że dla tego "pudełeczka", nawet ze standardowymi fabrycznymi antenami, uda się znaleźć w pomieszczeniu miejsce, gdzie odbiór będzie dostatecznie mocny. Znależć łatwiej niż dla laptopa, którego ciężko używać np. pod sufitem ;-). Zaś zaletą całego rozwiązania, bedzie to, że do G.DUO mozna będzie podłączyć kilka urządzeń (np. laptopów, telefonów z wifi, itp.) oraz nie trzeba będzie dołaczać im potężnych anten, ciagnąć kabli, itp.

Pozdrawiam -

Stanley
  • REKLAMA
  • #3 10318009
    xxxprzemo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Stanley_P napisał:
    xxxprzemo napisał:
    <...> Moze zastosowac "Repeater"?

Nie będę oryginalny (dla tych, którzy znają moje posty ;-)) i zaproponuję przyjrzeć się Airlive G.DUO. Fakt, przekracza założony budżet, ale realizuje funkcję o którą Ci chodzi, oraz w sposób lepszy, niż typowy repeater. Nie wnikając bardzo w szczegóły techniczne: posiada dwa niezależne układy radiowe - pierwszym wifi odbiera, drugim rozsyła. Czyli można powiedzieć: "wzmacnia".
    Na pewno współpracuje z LB, wątek o tym już prawie 2 lata temu był TUTAJ (aczkolwiek pod pokrętnym tytułem...)
    Sążnisty wątek o konfiguracji - TUTAJ
    Mikrorecenzja - TUTAJ.

Aczkolwiek jak zawsze przy, że tak napiszę: nieprzewidywalnym wifi, sugeruję dogadać się ze sprzedawcą w sprawie ewentualnego zwrotu - gdyby sprzęt nie spełnił oczekiwań, były totalne problemy z działaniem, konfiguracją, zbyt słabym sygnałem, itp.
    Sądze jednak, że dla tego "pudełeczka", nawet ze standardowymi fabrycznymi antenami, uda się znaleźć w pomieszczeniu miejsce, gdzie odbiór będzie dostatecznie mocny. Znależć łatwiej niż dla laptopa, którego ciężko używać np. pod sufitem ;-). Zaś zaletą całego rozwiązania, bedzie to, że do G.DUO mozna będzie podłączyć kilka urządzeń (np. laptopów, telefonów z wifi, itp.) oraz nie trzeba będzie dołaczać im potężnych anten, ciagnąć kabli, itp.

Pozdrawiam -

Stanley

DZiekuje za obszerna i jasna odpowiedz:) Niemniej zapytam czy nie ma iinego jakiegos urzadzenia ktore bedzie tansze a o podobnej charakterystyce? Konkretnie tak jak mowie zalezy zeby odbieralo sygnal przez wifi i zmacnialo przez wifi... ciagniecie kabli nie wchodzi w gre... no chyba ze to jest jedyne rozsadne w rozsadnych pieniadzach?:)
  • #4 10318343
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    xxxprzemo napisał:
    DZiekuje za obszerna i jasna odpowiedz:) Niemniej zapytam czy nie ma iinego jakiegos urzadzenia ktore bedzie tansze a o podobnej charakterystyce? Konkretnie tak jak mowie zalezy zeby odbieralo sygnal przez wifi i zmacnialo przez wifi... ciagniecie kabli nie wchodzi w gre... no chyba ze to jest jedyne rozsadne w rozsadnych pieniadzach?:)

O ile mi wiadomo, nie ma innego "budżetowego" urządzenia o podobnych funkcjach, pracującego w standardach b/g, zawierającego dwa niezależne układy radiowe.
    Owszem, są tzw. repeatery z jednym ukladem radiowym, lecz ze względu na potencjalną niestabilność, kłopoty z "dogadaniem" się ze sprzętem innych producentów (np. może okazać się, że nie chce współpracować z Liveboxem) - ja w to bym nie wchodził. Osobiście wolę dać trochę więcej kasy, za coś co działa, lub przynajmniej ma dużą szansę zadziałać porządnie. Ale jak Cię bardzo interesuje, szukaj pod hasłem Universal Repeater (UR).

Jest jeszcze jedno rozwiązanie, często omawiane na forum: zbudować taki jakby odpowiednik G.DUO z dwóch odpowiednio skonfigurowanych (jednoradiowych) routerów (czy też raczej AP), połączonych kablem LAN. Pierwszy odbiera, drugi rozsyła. Sposób wbrew pozorom i logice może okazać się trochę tańszy, ma też pewne zalety w pewnych sytuacjach i zastosowaniach. Zresztą było nie raz na forum, szukaj tematów związanych z udostępnianiem, rozdzielaniem, wzmacnianiem internetu radiowego, np. TEN post.
    Niemniej sądzę, że w Twoim przypadku będzie bardziej praktyczne jedno "pudełko", względnie łatwo zarządzalne i konfigurowalne (aczkolwiek nie twierdzę, że bułka z masłem, dwoma kliknięciami...), posiadające jedną wtyczkę do prądu i żadnej innej plątaniny kabli. W przypadku dwóch urządzeń będziesz musiał przebrnąć przez konfigurację każdego z nich.

Oczywiście wybór - jak zwykle - należy do Ciebie ;-)

Pozdrawiam -

Stanley
REKLAMA