logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak impulsów na wyjściu C i C# enkodera HEIDENHAIN w gilotynie papieru

msiuel 01 Sty 2012 15:40 4751 19
REKLAMA
  • #1 10333808
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 85
    Mam problem z naprawą gilotyny do cięcia papieru. Nie widzi położenia ciętego papieru. Pomiar oparty jest na enkoderze HEIDENHAIN. Pomiary w tej gilotynie są utrudnione, gdyż peryferia wpięte są bezpośrednio do komputera sterującego Beckoff. Zrobiłem więc "przejściówkę" na COM9, aby podłączyć do pomiarów oscyloskop. Zauważyłem, że brak impulsów na wyjściu C i C#. Na pozostałych pinach: A, A#, B, B# przebiegi są.
    Czy sygnały C, C# są potrzebne do realizacji pomiaru?
    Mam enkoder Sick_a na podstawienie , ale jest chyba dziewiczy.I nie moge znależć programu PGT-05 Sick Stegman, aby go skonfigurować :| .
    Może ktoś posiada?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10338623
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Co to jest ten kanał C? Zwykle jest A, -A, B, -B, Z, -Z - Z wtedy to pozycja zero, ona występuje przez jedną działkę na obrót i łatwo przegapić.
  • #3 10338938
    msiuel
    Spec od TV
    Witam.

Zgadza się pewnie zgodnie z poniższym rysunkiem.

Brak impulsów na wyjściu C i C# enkodera HEIDENHAIN w gilotynie papieru

U klienta posłuzyłem się oscyloskopem i sygnału "trzeciego" z enkodera C, C# nie ma. Pojawiają się tylko jakieś śmieci. Dzisiaj zdemontowałem enkoder i podłączyłem na biurku. W tych warunkach pojawia się sygnał. Jego kondycja jest gorsza od podstawowych przebiegów, ale może to wina tego, że trudno mi na razie wykonać jeden pełny ruch... Pewnie coś obciąża przebieg.
    Pozdrawiam
  • #4 11214933
    msiuel
    Spec od TV
    Ze względu na obłożenie produkcji temat musiałem odłożyć.... w najbliższy weekend ponownie będe miał na warsztacie cały komputer z maszyny. Niedawno na miejscu po podstawieniu enkodera Sick_a kompter zachowuje się tak samo, tzn. prawie zawsze po wykonaniu 1..2 obrotów enkodera pojawia sie błąd obrotu osi. Bardzo rzadko mierzy prawidłowo.
    Ale co bardzo ciekawe, gdy podłączyłem mały 5 przewodowy enkoder ( tylko z 3_ma sygałami A B C, bez ich negacji) pomiar za kazdym razem był wykonany prawidłowo. Rozdzielczośc enkodera była mniejsza, ale wystepowała powtarzalność pomiaru na jeden obrót enkodera. Szybkie pomiary oscyloskopem nie wykazały widocznej różnicy.
    Może ktos się z tym trochę dziwnym zachowaniem spotkał???

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11215615
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Sygnał C to sygnał zerujący. Prawdopodobnie od impulsu C jest liczone położenie papieru, więc jeśli enkoder nie daje zawsze tego sygnału to może się synchronizacja rozjeżdżać.

Ja bym popatrzył:
    a) zasilanie enkodera, czy nie ma śmieci,
    b) ekranowanie przewodów enkodera, przełamanie żył enkodera i w momencie wstrząsu przerywa i pojawia się błąd,
    c) jeśli są zamontowane filtry na falownikach(a muszą być) to bym je sprawdził analizatorem - mogą siać zakłóceniami przy rozruchu.

Pozdrawiam. :)
  • #6 11218365
    msiuel
    Spec od TV
    Dzieki za odzew. Punkty a i b były sprawdzone... po ponad 20 letniej praktyce w naprawach tv crt, pierwsze co zrobiłem to szukałem tętnień na zasilaniu...Zakłócenia tez odpadają, gdyż błędna praca wystepowała również na stole warsztatowym.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 11218628
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Cytat:
    Ale co bardzo ciekawe, gdy podłączyłem mały 5 przewodowy enkoder ( tylko z 3_ma sygałami A B C, bez ich negacji) pomiar za kazdym razem był wykonany prawidłowo. Rozdzielczośc enkodera była mniejsza, ale wystepowała powtarzalność pomiaru na jeden obrót enkodera. Szybkie pomiary oscyloskopem nie wykazały widocznej różnicy.
    Może ktos się z tym trochę dziwnym zachowaniem spotkał???

Możliwe, że maszyna "wybiera" luzy mechaniczne, czy enkoder jest zamontowany "za przekładnią"? czy na silniku napędowym?
    Sprawdź poprawność mocowania sprzęgła enkodera czy nie ślizga.

Maszyny CNC mają często kontrolę ruchu osi, tzn. jeśli zostanie wykryty ruch a sterownik nie daje polecenia ruchu lub jeżeli odchyłka położenia jest za duża to jest to interpretowane jako błąd.

Rozbierałeś enkoder? miałem kiedyś maszynę w której tarczka enkodera pękła i były różne dziwne objawy.
  • Pomocny post
    #8 11219688
    noplis
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    msiuel napisał:

A spróbuj to samo, tylko podaj sygnały w encodera na wejścia /A, /B, /C
  • REKLAMA
  • #9 11219888
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1013
    Witam.
    W większości krajarek wystarczy wejść w opcje serwisową i dokonać kalibracji stołu, jak to nie pomoże to trzeba wejść w opcje testową i sprawdzić działanie poszczególnych podzespołów.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 11221458
    kenion
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    msiuel napisał:
    Ale co bardzo ciekawe, gdy podłączyłem mały 5 przewodowy enkoder ( tylko z 3_ma sygałami A B C, bez ich negacji) pomiar za kazdym razem był wykonany prawidłowo. Rozdzielczośc enkodera była mniejsza, ale wystepowała powtarzalność pomiaru na jeden obrót enkodera.
    Pozdrawiam.

Czyli po podłączeniu SICK-a do maszyny wszystko działało prawidłowo? Jesteś pewny że z Beckhoffem wszystko OK?
  • #11 11222143
    Ryszard49
    Poziom 39  
    kenion nie filozofuj, krajarki mają opcje serwisowe i nie trzeba gdybać. To taka rada dla nie wtajemniczonych.
    Niestety amatorzy raczej nie mają dostępu do kodów serwisowych.
    I tu proponuję zamknąć temat ponieważ nie przewiduje jakichkolwiek odpowiedzi w temacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 11222339
    kenion
    Poziom 19  
    Kolego Ryszard49 widzę że doskonale znasz tą maszynę. Nie masz pewności kto wyprodukował i jakie opcje posiada - jest to więc wprowadzanie w błąd. Jeżeli doszło do uszkodzenia sprzętowego to na nic z kodami serwisowymi (które jeszcze trzeba zdobyć).
  • #13 11222381
    msiuel
    Spec od TV
    ....dokładnie, do tego postawa typu wiemaleniepowiem...., czy możesz mi wytłumaczyć Ryszardzie wtajemniczony...czy tryb serwisowy dokładnie wyselekcjonuje/ wychwyci usterkę pochodzącą z enkodera, przewodu, czy płyty sygnałowej, Ten wtajemniczony software jest tak doskonaly...??? i czy kalibracja stołu ( na niesprawnym prawdopodobnie enkoderze/ płycie sygnalowej) naprawi wyżej wymienione elementy...co do reszty wypowiedzi (próbujesz kogos obrazić???) skontaktujemy sie raczej na pw i może wytlumaczysz mi to na miejscu w bydgoszczy...
    Pozdrawiam.
  • #14 11222462
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Panowie serwisanci maszyn poligraficznych, niestety nikt nigdy nie udzieli wyczerpujących odpowiedzi na tym forum. Ja ze swej strony podałem dosyć wystarczającą podpowiedź dla początkującego serwisanta i ta podpowiedź jest w wystarczającym stopniu aby zdiagnozować usterkę w krajarce. Jeżeli jest to nie wystarczające to niestety trzeba wezwać serwis.
    Pozdrawiam.
  • #15 11222501
    kenion
    Poziom 19  
    Ryszard49 napisał:
    Witam.
    Panowie serwisanci maszyn poligraficznych, niestety nikt nigdy nie udzieli wyczerpujących odpowiedzi na tym forum. Ja ze swej strony podałem dosyć wystarczającą podpowiedź dla początkującego serwisanta i ta podpowiedź jest w wystarczającym stopniu aby zdiagnozować usterkę w krajarce. Jeżeli jest to nie wystarczające to niestety trzeba wezwać serwis.
    Pozdrawiam

Jeżeli potwierdzone zostanie uszkodzenie enkodera, to nie wiem po co wzywać serwis. Wymienić to można samem. Nie trzeba być serwisantem/producentem gilotyn aby sobie z tym poradzić. Podpowiedź ta nic nie wnosi do wątku. Oprócz tego, że podobno są jakieś kody, które w naprawią maszynę. Pozdrawiam.
  • #16 11222547
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Błędne jest twierdzenie że jakoby jakieś kody naprawiały maszynę. Kody serwisowe to zabezpieczenie przed osobami nie uprawnionymi do napraw sprzętu. Mając dostęp do uprawnień serwisowych jesteśmy w stanie w ciągu kilku minut zdiagnozować usterkę co nie oznacza że możemy dane urządzenie sami naprawić. Niektóre podzespoły są tylko i wyłącznie dostępne wraz z montażem serwisowym. Wiedzą to tylko te osoby które są w temacie.
    Pozdrawiam.
  • #17 11222566
    kenion
    Poziom 19  
    Ryszard49 napisał:
    Witam.
    Wiedzą to tylko te osoby które są w temacie.
    Pozdrawiam.

Dziękuję bardzo. Od dzisiaj jestem też w "temacie". Więcej się dowiedziałem z tego postu niż projektując/modernizując/naprawiając maszyny.
  • #18 11222608
    Ryszard49
    Poziom 39  
    kenion nie trzeba się wysilać, komputery sterujące krajarkami są ogólno dostępne w przyzwoitych cenach.
    Za rozsądną cenę można zmodyfikować każdą nawet bardzo starą krajarkę.
  • #19 11223266
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Co racja to racja, ja też widziałem bardzo starą krajarkę sterowaną procesorem 1GHz, ale niestety miała pół milimetra luzu na śrubie pociągowej. ;)
    Kody serwisowe to nie złośliwe zabezpieczanie przed jakimiś amatorami, tylko komendy służące do kalibracji, programowej korekty wybiegu posuwu, a także do diagnozowania. Efekt diagnozy byłby zapewne "awaria posuwu lub enkodera posuwu". ;)
    Ale jak będę miał głowę do pozłoty to wiem już, gdzie szukać profesjonalisty od sitodruku. Dziś za następcę Gutenberga ma się nawet medyk przybijający pieczątkę "refundacja do decyzji NFZ".
  • #20 11228511
    msiuel
    Spec od TV
    no i jak na razie obyło się bez kodów. Usterka twiła w płycie sygnałowej. Wtajemniczeni pewnie wiedzą o co chodzi... Ryszardzie Wielce Wtajemniczony tyle przemądrzałych, ogólnikowych nic nie wnoszących postów dawno nie widziałem, ilość duża, jakość żadna...
    Pomagającym Dzięki za wsparcie..
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z gilotyną do cięcia papieru, która nie rozpoznaje położenia ciętego papieru z powodu braku impulsów na wyjściu C i C# enkodera HEIDENHAIN. Po podłączeniu oscyloskopu zauważono, że sygnały C i C# są nieobecne, co może wpływać na synchronizację pomiarów. Użytkownik próbował podmienić enkoder na model Sick_a, jednak wystąpiły podobne problemy. W dyskusji poruszono kwestie związane z zasilaniem, ekranowaniem przewodów, a także mechaniką montażu enkodera. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kalibracji maszyny oraz ewentualnych uszkodzeń sprzętowych, takich jak pęknięta tarczka enkodera. Ostatecznie ustalono, że usterka leżała w płycie sygnałowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA