logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wymiennika bitermicznego w piecu Beretta Ciao II - rysunek techniczny?

wopor 02 Sty 2012 14:11 4997 8
REKLAMA
  • #1 10337286
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Witam, mam pytanie jak jest zbudowany w/w wymiennik, chodzi o piec Beretta ciao ii, mam prośbę czy ktoś z kolegów fachowców ma może rysunek techniczny tego ustroistwa, i rysunek przekrojowy w/w wymiennika, mam problem z w/w piecem i szlak mnie trafia że piec po 3 latach eksploatacji ma dość :D . Ubywa ciśnienie i blokuje się i mam zamiar przyjrzeć się tej konstrukcji i producentowi beretty dać w berett :D , z góry dziekuje.

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10338901
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 266
    Ciężko będzie znaleśc przekrój wymiennika. jeżeli cisnienie spada na kotle a nie na instalacji to dziura jest w wymienniku gdzieś z boku.

mod - mirrzo
  • #3 10340501
    wopor
    Poziom 32  
    Witam kolegę, to że jest otwór czyli szczelina :D to wiem, tylko mam zamiar ten wymiennik pociąć na plasterki :D i udowodnić berettom że spierniczyli konstrukcje celowo, zrobić analizę rozkładu temperatur i pokazać przynajmniej że ...... służy to odchudzeniem żywotności konstrukcji a nie jakości i komfortu jak piszą w swoich folderach reklamowych, a zrobie to nie dla pieniactwa czy popularności ale rzetelności informacji, troszku znajomych po różnistych instytutach mam więc bedzie łatwiej bo zrobią to studenci w ramach ćwiczeń :D i pomyślałem że gdyby taki rysunek był dostepny to łatwiej znależć jak toto ciąć.A szlag mnie trafił bo po powrocie z urlopa w chałupie miałem 6°C a gdyby był mróz to pewnie lodowisko, dobrze że kolega miał Junkersa na samochodzie a ja balantynke w barku to wczoraj wieczorem już miałem ciepło, pozdrawiam i poproszę o wsparcie wiedzą rysunkową jeżeli jest to dostepne.

mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10341357
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    wopor napisał:
    ... to że jest otwór czyli szczelina :D to wiem, tylko mam zamiar ten wymiennik pociąć na plasterki :D

Masz pecha.

wopor napisał:
    ... i udowodnić berettom że spierniczyli konstrukcje celowo,

Nie dasz rady.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • Pomocny post
    #5 10343192
    Piotr77777
    Wady wymiennika nie są dlatego ze jest konstrukcyjnie źle zrobiony czy jakoś odchudzony, na próżno będziesz szukał.
    każdy czasami wypuszcza jakieś buble, ty porostu miałeś pecha bo rzadko się zdarza aby bitermiczny sie uszkodził.
    Winą za nieszczelności może być samo osadzenie a nie sam wymiennik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10343306
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    A czy w twojej branży jest wszystko i zawsze w porządku?
    Przecież widziałeś różne rzeczy i co?
    Tak jest i już, jak koledzy wyżej masz pecha :D a my z tego żyjemy.
    Szczęśliwego nowego roku jak najwięcej napraw a może jak najmniej?
    Pozdrawiam.
  • #7 10344587
    wopor
    Poziom 32  
    Pewnie koledzy mają racje, w samochodach jest to samo, tylko że wnerwiło mnie że zmęczony urlopem :D ,zostałem sam w zimnym domu, żona uciekła na dyżur :D , kolega dobry samarytanin pomógł , a tak na marginesie gdyby był mróz i z winy bereta bym miał lodowisko i związane z tym szkody czy jest szansa dochodzenia swych roszczeń z tego tytułu, jak to jest w tej branży, a napraw cały kalendarzyk życzę Wam koledzy i sobie :D , pozdrawiam. Acha ,zapomniałem piec ma 3 lata i 4 miesiące był serwisowany co rok i odpalenie i montaż przez beretowców był zrobiony.
  • REKLAMA
  • #8 10344685
    Piotr77777
    Żadnego odszkodowania bys nie dostał, znaleźliby kilka powodów które mogłyby wpłynąć na uszkodzenie nagrzewnicy, choćby brak okresowych przeglądów, za twarda woda, złe spady kominów itp itd.
    A czy jak rok po gwarancji w aucie pęknie Ci wężyk hamulcowy i będziesz miał wypadek to tez producent auta pokryje Ci szkody? Nie.
  • #9 10344862
    wopor
    Poziom 32  
    Czyli, chcesz pomocy pomóc sobie sam :D , Kolego Piotr z tym wężykiem to nie masz racji , ekspertyza i sąd , a w najgorszym przypadku AC , dlatego mam ubezpieczenie :D ale wnerwił mnie Beret i już :D , pozdrawiam i dzięki za wygadanie się :D , pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o budowę wymiennika bitermicznego w piecu Beretta Ciao II oraz prosi o rysunek techniczny, ponieważ ma problemy z ciśnieniem w piecu po trzech latach eksploatacji. Odpowiedzi wskazują, że trudności mogą wynikać z nieszczelności wymiennika, a niekoniecznie z jego konstrukcji. Użytkownik planuje przeprowadzić analizę wymiennika, aby udowodnić wady konstrukcyjne. Inni uczestnicy dyskusji zauważają, że problemy z wymiennikami są rzadkie, a użytkownik miał pecha. Pojawia się również temat możliwości dochodzenia roszczeń w przypadku uszkodzenia pieca, jednak większość zgadza się, że producent może znaleźć powody do odmowy odszkodowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA