logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę DVB-T wybrać do odbioru sygnału z nadajnika w Żaganiu?

Lord_Hot 02 Sty 2012 14:27 7209 8
REKLAMA
  • #1 10337378
    Lord_Hot
    Poziom 2  
    Witam poszukuje pomocy przy wyborze anteny jaką powinienem kupić i w jakim miejscu ją zamontować by obierać sygnał DVB-T x nadajnika w Żaganiu.

Obecnie próbowałem z anteną siatkową z mizernym efektem (odbierałem dźwięk na kanale analogowym, czasami dało się zobaczyć sylwetki postaci), dodam że mój sąsiada z taka antena zamontowaną pod blaszanym dachem odbiera kanały nadawane przez nadajnik w Żaganiu
    Mam również możliwośc odbioru telewizji z Jeleniej Góry, ale obecna antena również nie "łapie" sygnału (odległość ok 90km), jak również nadawanych programów jest mniej

Antenę mam zamontowaną ok 7 m n.p.t w miejscu zaznaczonym strzałką (ściana) wcześniej antena była skierowana na Jelenią Góre i odbierała programy analogowe dlatego tak została zamontowana:

Jestem laikiem w w tych sprawach nawet nie wiem, czy te przeszkody które opisałem niżej stanowią problem, ale chyba tak bo mój sąsiad ma czysta przestrzeń przed sobą i odbiera sygnał.
    Jak widać na zdjęciu z satelity w Lini prostej w obcym ustawieniu sygnał zahacza o kościół (ok 150 m od mojego domu) obok którego znajduje się plebania oba te budynki są wyższe od mojego domu, pomiędzy plebanią a domem rośnie duże drzewo (widać jaki cień rzuca)

Jestem w stanie podnieść antenę o ok 3 m jeszcze, jednak nadal będzie niżej od plebani, i ok w połowie wysokości drzewa.
    Czy w takiej okalizacji jestem w stanie odebrać sygnał z nadajnika w Żaganiu, Czy może powinienem skupić się na trochę bardziej oddalonym nadajniku w Jeleniej Górze

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10337997
    strus64
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Proponuje antenę typu ATX YAGI (z zyskiem energetycznym samej anteny 18 dB ) ze wzmacniaczem i ustawienie na nadajnik w Jeleniej Górze.

Można by po instalacji spróbować skierować antenę na Żagań. Według mnie jest jakaś szansa że może zadziałać.
  • REKLAMA
  • #4 10339903
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Żagań nadaje dwa muxy, a Jelenia Góra dopiero zacznie w maju Dlatego skieruj antenę w stronę Żagania do nadajnika masz ok 55km a moc muxów po 50kW.
    Zacznij od podniesienia anteny. Może pomoże przemieszczenie w inne miejsce.
    Czy w tej siatce masz wzmacniacz? Antena siatkowa ma szerszy kąt widzenia i czasem nie jest potrzebna bezpośrednia widoczność anteny nadawczej. Zdarza się że do odbioru trzeba antenę obrócić w bok.

Powodznia
  • #5 10343278
    Lord_Hot
    Poziom 2  
    Antena ma wzmacniacz, obraz odbierany ma słabą jakość (bardzo) a nadajnik analogoway ma moc 200kW. Zastosuje sie do rady i dokopie dłuższy kabel, aby sprawdzić odbiór w innych miejscach.

Dziwi minie, że odbieram na analogu 1, 2, i Polsat bez żadnych zniekształceń z Jeleniej Góry, a na tym ustawieniu anteny nie odbieram kanałów cyfrowych.
    Jest pewna nieścisłość na mapie Linknadajnik cyfrowy ma moc 50kW, a na Link ma 100kW. Czy taka różnica może powodować ze już nie udaje mi się odebrać kanałów nadawanych cyfrowo?
  • REKLAMA
  • #6 10343341
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    Z Jeleniej Góry nadajnik cyfrowy ruszy dopiero w maju.
    Z informacji emitela nadajnik w Jeleniej Górze będzie miał 100kW.
    Wszystko zależy od zasięgu nadajnika, wykorzystania danego kanału przez inne nadajniki itp. moc w zależności od miejsca może być inna.
  • #7 10344033
    stansoko
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Przy trudnych warunkach próbował bym z anteną typu YAGI symetryzatorem dobrym kablem dobrą wtyczką przy TV. Jeśli na kierunku są budynki (plebania i kościół) z blaszanym dachem to jest to poważna przeszkoda. Wzmacniacza bym unikał miałem w kilku przypadkach problemy z odb. DWB-T z zastosowaniem wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #8 10346539
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10820051
    Tomasz73

Poziom 12  
    Ocena: 13
    Antena Yagi jest najlepsza w wersji ATX, musisz pod uwagę brać jeszcze ukształtowanie terenu (odbicia) tu takie anteny nie specjalnie się sprawdzają.
    Jeśli antena "widzi" nadajnik w Żaganiu powinna zapewnić odbiór. Musisz poszukać kogoś z odpowiednim miernikiem, który oprócz mocy sygnału potrafi zmierzyć jakość sygnału cyfrowego (parametry Bber i Aber) ja pracuje na takim mierniku i czasem udaje sie ustawić odbiór w miejscach gdzie nie powinno być. I jeszcze jedno bardzo ważny jest przewód którym łączysz antene z odbiornikiem, jeśli jest on jest już słaby to przewód o duzej tłumienności skutecznie uniemożliwi Ci odbiór.
    Konto firmowe:
    TOMSPEC
    Anieli Krzywoń 1, Jelenia Góra, 58-506 | Strona WWW: tomspec.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny DVB-T do odbioru sygnału z nadajnika w Żaganiu, mając problemy z aktualnie używaną anteną siatkową. Proponowane rozwiązania obejmują anteny typu Yagi, w tym model ATX YAGI z zyskiem 18 dB oraz antenę 19-elementową od Dipola. Zaleca się montaż anteny w wyższej lokalizacji oraz skierowanie jej w stronę Żagania, gdzie moc nadajnika wynosi 50 kW. Użytkownik powinien również rozważyć wymianę kabla na lepszy oraz zastosowanie symetryzatora. Wskazano, że przeszkody terenowe, takie jak budynki, mogą wpływać na jakość odbioru. Wzmacniacze nie zawsze są zalecane, ponieważ mogą wprowadzać dodatkowe problemy z odbiorem sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA