logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq nx7300 RU374ES - działa tylko na baterii, nie ładuje

Tomek79 11 Lip 2009 15:04 11708 20
  • #1 6765923
    Tomek79
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Mam Laptopa jak w temacie, uszkodził się kable przy wtyczce i padło ładownie Laptopa.
    Przeprowadziłem pomiary i napięcie dochodzi tylko do mosfetu fds6675bz, wymieniłem ten mosfet ale zasilanie dalej nie przechodzi, oczywiście sprawdzam na nowym zasilaczu.
    Aktualnie mam tylko samą płytę i nie jestem wstanie podłączyć osprzętu.
    Jakieś sugestie może ?

oczywiście dodam, że przejrzałem wątki nt. na forum :)

• #2 6771728
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Bez oryginalnego zasilacza nie uda się załączyć tej płyty. To że nie przechodzi zasilanie dalej może być przyczyną że : nie ma napięcia st by na włączniku - napięcie chyba pobieranie jest z którejś nogi scalaka przetwornicy głównej lub z osobnego stabilizatora , możliwe zwarcie w którejś gałęzi zasilania, możliwe uszkodzenie mostka zdaje się FBM o ile się nie mylę, zimne luty na nim. Więcej bez oględzin nie dam rady stwierdzić, bo można tak pisać i pisać.
  • #3 6772666
    Tomek79
    Poziom 13  
    misiupan napisał:
    Bez oryginalnego zasilacza nie uda się załączyć tej płyty.

Sprawdzam na oryginalnym nowym zasilaczu HP

--edit

misiupan napisał:
    uszkodzenie mostka zdaje się FBM o ile się nie mylę, zimne luty na nim.

Który to ten mostek jest ?

Mam też pytanie, czy na wykręconej płycie bez niczego podłączając tylko zasilanie da się poprawnie zdiagnozować to.
    Ewentualnie do którego miejsca powinno dochodzić zasialenie.

Dodam że jestem mocno początkujący :)

Fotki aktualne:

• Pomocny post
    #8 6774948
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Generalnie nie pamiętam gdzie ono idzie. Jak chcesz koniecznie zasilić płytę to pomiń te dwa mosfety i podłącz zasilanie za nimi - znaczy za tym pierwszym od gniazdka, bo za drugim jest już chyba masa- czyli do tej diody co pomiędzy nimi siedzi , jak nie ma za nimi zwarcia to napięcie do samej przetwornicy powinno dojść, metoda raczej niezalecana, ale ja nie wiem jak bardzo się na tym znasz.

Mostek to ten duży kwadratowy układ u góry płyty
    Wczytywałem się nieco na temat usterek i z tym lm 393 warto by pomyśleć tzn podstawić nowy. Sprawdź też czy na szpilce zasilacza masz napięcie - jak jest odłączony od gniazda , doczytałem że zwarcie mosfetu na krótko powoduje w większości przypadków że laptop zacznie pracować poprawnie, u mnie akurat walnięty był mostek o którym wspominałem. Myślę że laptopa już masz naprawionego :)
  • #10 6777238
    Tomek79
    Poziom 13  
    Sprawdziłem dziś i przy takim zwarciu jak poniżej laptop się podniósł normalnie. Ale tylko wtedy działa, bez tego nie. Jakieś pomysły ?
    Dodam ze tego FDS6675BZ to wymieniłem na nowy.

--edit
    Bateria się normalnie ładuje.
  • #13 6778425
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jakiś czas temu miałem podobny przypadek I po wymianie komparatora (LM'a) komputer zaczął poprawnie ,ładować baterie te 6v z igły wchodzi właśnie na ten komparator który otwiera jeden z mosfetów (już nie pamiętam który) przy gnieździe zasilacza
  • #14 6778507
    Tomek79
    Poziom 13  
    W twoim przypadku nie ładował tylko baterii czy się w ogóle nie uruchamiał ?

Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

ksiezyc11 napisał:
    Jakiś czas temu miałem podobny przypadek I po wymianie komparatora (LM'a) komputer zaczął poprawnie ,ładować baterie te 6v z igły wchodzi właśnie na ten komparator który otwiera jeden z mosfetów (już nie pamiętam który) przy gnieździe zasilacza

aa bo zapomniałem z tego wszystkiego, właśnie chodzi o to, że do tego LM-a nie dochodzi żadne napięcie ! a przecież powinno.

Zawsze mogę zmostkować te piny tego mosfeta i będzie działało ale wolałbym tego nie robić :)
  • Pomocny post
    #15 6779544
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ta ścieżka ciągnie się przez pół płyty do tego scalaka popatrz może gdzieś masz upaloną przelotkę. Zobacz czy masz przejście od "igły" zasilacza do tego lm'a bo powinno być ale nie powiem na którą nóżkę.
  • #17 6782381
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Na prośbę autora temat otworzyłem.
  • #18 6782399
    Tomek79
    Poziom 13  
    Niestety nie wszystko się udało zrobić bo po wymianie wspomnianego wcześniej LM-a wszystko działa poprawnie ale Laptop nie startuje z baterii.
    Bateria się na pewno ładuje bo po uruchomieniu z zasilacza i wyciągnięciu wtyczki działa dalej z baterii. Ale przy próbie uruchomienia bez zasilania sieciowego daje oznaki jakby miał wyładowaną baterię.
    A jak do tej pory nic więcej nie znalazłem uszkodzonego.
  • #19 6782631
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    A w jakim stanie jest bateria ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Compaq nx7300 RU374ES miał uszkodzony kabel przy wtyczce zasilania, co spowodowało brak ładowania i zasilania płyty głównej. Po wymianie mosfetu FDS6675BZ problem z przejściem zasilania nie ustąpił. Diagnostyka wykazała, że napięcie 6,25 V z pinu zasilacza nie dochodzi do układu LM393, który steruje mosfetami zasilania. Wymiana LM393 w innym miejscu na płycie przywróciła działanie zasilania i ładowania baterii. Jednak laptop nie uruchamiał się z samej baterii, mimo że bateria była naładowana i sprawna. Po przetestowaniu trzech baterii okazało się, że problem leżał po stronie baterii, a nie układu zasilania. W trakcie naprawy zwrócono uwagę na możliwe zwarcia, zimne luty, uszkodzenia mostka BGA (oznaczanego jako FBM, DBM) oraz konieczność użycia oryginalnego zasilacza HP do poprawnej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA