Witam czy może mi ktoś pomuc w usterce.Pasy lataja z góry na duł ja nie posiadam oscyloskopu by sprawdzić impulsy synchronizacji.Czy może to byc wina układu TDA 8362
Wymieniłem kondensatory i nic. Gdy nie ma anteny wszystko ok teletext też ok ale po włonczeniu anteny zrywa i obraz i teletext. PISZCIE CO JESZCZE albo skąd wziąść schemat.
✨ W telewizorze Elemis 5550 TM pojawia się problem z pasami przesuwającymi się z góry na dół ekranu, co wskazuje na brak synchronizacji poziomej. Podejrzenie padło na układ TDA 8362. W celu diagnozy i naprawy zasugerowano wymianę elektrolitycznych kondensatorów C420, C430, C414 oraz C410. Po wymianie kondensatorów problem nie ustąpił. Obraz i teletext działają poprawnie bez podłączonej anteny, natomiast po jej podłączeniu następuje zrywanie obrazu i teletextu. Dalsze wskazówki obejmują poprawę lutów w głowicy, szczególnie na pinach ARCz i ARW oraz na nóżkach złącza głowicy, a także sprawdzenie mas. Udostępniono link do schematu elektrycznego urządzenia dla ułatwienia diagnozy. Wygenerowane przez model językowy.