logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić przełącznik audio dla głośników 5.1 i słuchawek?

St4nley 04 Sty 2012 15:08 3553 10
REKLAMA
  • #1 10347290
    St4nley
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Jestem dość zielony w sprawach elektronicznych, ale wpadłem na pomysł ułatwienia sobie zycia. Chcę podłączyć słuchawki i głośniki do przełącznika, którym będę mógł wybierać wyjście audio. Plan jest dobry, znalazłem schemacik do takiego urządzonka:

Jak zrobić przełącznik audio dla głośników 5.1 i słuchawek?

i wszystko było w idealnym porządku, dopóki mój mózg nie podsunął mi genialnego wniosku... Mam głośniki w systemie 5.1, więc jak mam zrobić przełącznik obsługujący odpowiednio 6 i 2 kanały? Tu kończą się moje zdolności.

Przed sam przełącznik słuchawki-głośniki, będę chciał jeszcze wmontować zwyczajny switch (komputer/konsola/dok telefonu), ale nie sądzę ze będzie to miało wpływ na samo działanie przełącznika (6 kanałów).

Czy ktoś z forumowiczów udzieli mi porady, lub nawet rozrysuje schemat, jak rozwiązać ten problem?
  • REKLAMA
  • #3 10347422
    St4nley
    Poziom 11  
    Kolego nie do końca się zrozumieliśmy, moze nie doprecyzowałem.

Słuchawki są normalne, stereo, ale głośniki są 5.1 i teraz muszę zrobić przełącznik - kiedy dźwięk idzie na głośniki, mam 6 kanałów, a kiedy idzie na słuchawki - 2 kanały.
  • REKLAMA
  • #5 10347463
    St4nley
    Poziom 11  
    a gdybym zrobił przełącznik 6 kanałowy jakoś, a po wyjściu słuchawkowym po prostu wrzucił jakąś przejściówkę (na zasadzie 3 jacki - 1 jack)?
  • #6 10347485
    Naimad_86
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Poszukaj przełącznika pod 6 kanałów i tak wtedy nastąpi zamiana dwóch kanałów z głośników na słuchawki a 4 pozostałe oczywiście podłączasz aby je wyłączyło.
  • #7 10347625
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    1. Nie wiadomo, co siedzi w końcówce mocy w tych głośniczkach. Trzeba by sprawdzić, czy nie jakieś mostkowane. Wtedy nie można połączyć mas ze sobą.
    2. Jeśli ma być prosto, czy wręcz prostacko, to przełącznik wielosekcyjny lub troszkę bardziej skomplikowanie - przekaźnik. A najlepiej byłoby zastosować dodatkowy wzmacniacz słuchawkowy i usypiać końcówkę mocy (jeśli to scalak, to pewnie ma wejście REMOTE, jeśli nie, to odcinać jej zasilanie).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 10349973
    Naimad_86
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Błażej napisał:
    przełącznik wielosekcyjny

O to mi chodziło:D Mam nadzieje że nie zostałem źle zrozumiany.
  • Pomocny post
    #9 10350683
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Błażej napisał:
    1. Nie wiadomo, co siedzi w końcówce mocy w tych głośniczkach. Trzeba by sprawdzić, czy nie jakieś mostkowane. Wtedy nie można połączyć mas ze sobą.
    2. Jeśli ma być prosto, czy wręcz prostacko, to przełącznik wielosekcyjny lub troszkę bardziej skomplikowanie - przekaźnik. A najlepiej byłoby zastosować dodatkowy wzmacniacz słuchawkowy i usypiać końcówkę mocy (jeśli to scalak, to pewnie ma wejście REMOTE, jeśli nie, to odcinać jej zasilanie).

Przecież nie będzie pod końcówkę mocy podłączał słuchawek tylko pod wyjście karty dźwiękowej więc co tam jest nie ma znaczenia.

Przełącznik wielosekcyjny spokojnie wystarczy. Wzmacniacz słuchawkowy może by się przydał ale konieczny nie jest bo karta dźwiękowa jest w stanie wysterować słuchawki.
  • #10 10352399
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    korrus666 napisał:
    Przecież nie będzie pod końcówkę mocy podłączał słuchawek tylko pod wyjście karty dźwiękowej więc co tam jest nie ma znaczenia.

Wskaż, gdzie to jest napisane. Bo jeśli przed, to zgadzam się z tobą jeśli za, to już niekoniecznie. A autor chce tych switchy montować kilka...
  • REKLAMA
  • #11 21528686
    St4nley
    Poziom 11  
    Tak jak pisali Naimad_86 i korrus666, przełącznik wielosekcyjny rozwiązał problem.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wykonania przełącznika audio umożliwiającego wybór między wyjściem na głośniki 5.1 a słuchawkami stereo. Problem polega na różnej liczbie kanałów: 6 dla głośników i 2 dla słuchawek. Proponowany schemat przełącznika działa tylko na wyjściu frontowym (stereo), co jest wystarczające dla słuchawek, ale nie wyłącza pozostałych kanałów głośników 5.1. Rozwiązaniem jest zastosowanie przełącznika wielosekcyjnego, który pozwoli na przełączanie wszystkich 6 kanałów jednocześnie oraz wyłączanie nieużywanych głośników. Alternatywnie można użyć przekaźników lub dodatkowego wzmacniacza słuchawkowego, który umożliwi odcięcie końcówki mocy głośników. Ważne jest, aby nie łączyć mas ze sobą, zwłaszcza jeśli głośniki mają mostkowane końcówki mocy. Przełącznik montowany jest za wyjściem karty dźwiękowej, co eliminuje problemy z końcówką mocy. W efekcie przełącznik wielosekcyjny jest rekomendowany jako najprostsze i skuteczne rozwiązanie do obsługi przełączania między 6-kanałowym wyjściem 5.1 a stereo dla słuchawek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA