logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieczytelny COA - Generator klucza XP z możliwoscią wpisania części znaków

ego3000n 06 Sty 2012 10:32 6084 12
REKLAMA
  • #1 10355256
    ego3000n
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jest mnóstwo postów na temat nieczytelnych COA ale skusiło mnie żeby rozpocząć podobny.
    Otóż szukam generatora klucza XP z możliwością wpisania części znaków..
    Jak na pewno niektórzy sie domyślili mam na komputerach nalepki gdzie zatarte jest kilka znaków / 2szt XP, 1szt Vista/.
    Przełożyłem nalepki z uszkodzonego sprzętu /oczywiście zawsze z pamięcią, nagrywarką lub procesorem ze starego komputera /, ale to niezbyt eleganckie rozwiązanie . Próba uzyskania pomocy w Microsoft = odesłanie do producenta. Suport Dell, HP i Fujitsu Siemens milczy jak zaklęty . Podobno mogą odtworzyć klucz na podstawie kodu /pod lub nad kodem kreskowym nalepki COA/ ale widać maja to w d..ie. Może ktoś zetknął sie z narzędziem jak w tytule. Użycie nawet hakerskich narzędzi zgodnie z prawem nie jest przestępstwem, tak samo jak otwarcie łomem drzwi od własnego mieszkania . Próbowałem generować klucze różnymi key-gen-ami i szukać w wynikach mojej sekwencji. Ale wygenerowane klucze choć na pewno część z nich działała nie miały sekwencji z oryginalnych kluczy. Liczę na pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10355294
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Windows w wersji OEM jest przypisywany do płyty głównej a nie pamięci więc mimo przełożenia pamięci i tak może się burzyć przy aktywacji a poza tym jeśli był kupowany z całym zestawem lub lapkiem to wątpię aby samo przełożenie pamięci czyniło legalny ten system.
  • REKLAMA
  • #3 10355342
    ego3000n
    Poziom 15  
    No to podam cały proces:
    pada nam płyta w DELL - stacjonarny, wymieniamy płyte gł., aktywujemy w Microsoft ten sam klucz, podajemy wymiane płyty zgodnie z prawdą, dostajemy do wpisania sekwencje aktywacji, Microsoft przypisuje COA do nowej płyty - wg mnie wszystko legalnie. Potem mozemy zmieniać zasilacz, obudowe, ram itp itd i nie naruszamy prawa. Czy gdzieś popełniam błąd w rozumowaniu ?
  • #4 10355410
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Niestety polityka Microsoftu w tej kwestii jest nieprzyjazna użytkownikom i u nich nie uzyskamy pomocy. "OEMowcy" związani są umowami z Microsoftem praktycznie uniemożliwiającymi im "rozdawanie" nalepek i kodów :|
    Z drugiej strony, system przywrócony z płyt lub partycji recovery nie pyta o klucz z COA i nie potrzebuje aktywacji - a jeśli pyta to nie jest przeznaczony do tego sprzętu i jego użycie według licencji jest nielegalne.
  • REKLAMA
  • #5 10355616
    ego3000n
    Poziom 15  
    Jak bym miał płyte recovery, lub partycje nie było by tego postu :). W niektórych DELL płyta recovery nie woła klucza ale nigdy z takiej nie korzystałem i nie wiem czy ona identyfikuje DELLa i przydziela mu klucz z jakiejś bazy, czy jest to jeden klucz przeznaczony do produktów DELL. Może ktoś podpowie czy mając zniszczony COA można legalnie postawić system z takiej płyty ? Precyzuje kolega ma płyte taką właśnie czy moge użyć jego płyty - nie wierze że każda jest tłoczona z indywidualnym kluczem :).
  • #6 10355814
    Hucul
    Poziom 39  
    Jeśli padła płyta, to banalnie prosto "wyciągamy" klucz z twardego dysku za pomocą łatwodostępnego w sieci programu. Klucz w fabrycznie zainstalowanym systemie i na nalepce będą się różnić, ale oba będą należały do puli danego "OEMowca".
  • #7 10356592
    ego3000n
    Poziom 15  
    ego3000n napisał:
    Jak bym miał płyte recovery, lub partycje nie było by tego postu :).

Dysk po pełnym usunięciu partycji włącznie z ukrytymi, lub wymieniany na nowy, historii sprzętu nie znam. Płyty recovery brak.
    Ale rozumie że korzystając z płyty do danego modelu nie naruszam postanowień licencji pomimo i nie została ona sprzedana z tą sztuką. Z tego co wiem sam nośnik z programem można kupić w Microsoft lub u dystrybutora komputera.
    Tutaj mam np wykaz recovery Lenovo:
    http://support.lenovo.com/en_US/product-and-parts/detail.page?&LegacyDocID=MIGR-62917
    ale nie czytałem czy można je zakupić :)
    W moich rozważaniach i tak bez znaczenia - żaden to nie Lenovo :( .
  • #8 10356915
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    Jak brakuje 1 jednego znaku to nie problem, 26 liter + 10 cyfr. Więc 36 kombinacji, ale 2 znaki to prawie 1300 kombinacji. Większość płyt recovery nie pyta o kod, a przy przywracaniu masz kod jak na naklejce. Jeżeli masz płytę od innego sprzętu tego producenta, to numer zgodny nie będzie.
  • #9 10356947
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Naklejka jest tylko dla zgody z licencją i dla instalacji czystego systemu z normalnej plyty OEM. NR na niej nie ma nic wspólnego z numerem zaszytym w recovery dla danej serii laptopów (jest z reguły jeden dla całej serii) dodatkowo system z recovery nie wymaga aktywacji.

Czyli jeśli pozyskasz recovery do danej serii laptopa wszystko będzie działać tak jak w oryginale który wyszedł z fabryki.

Programu do generowania kodów z możliwością wpisania części oryginalnego nie znam, ale rzeczywiscie byłby przydatny.
  • #10 10356961
    Hucul
    Poziom 39  
    kkknc napisał:
    ... a przy przywracaniu masz kod jak na naklejce ...

Właśnie, że nie będzie taki jak na nalepce. Będzie mieścił się w puli kluczy danego OEMowca.
  • #11 10357000
    ego3000n
    Poziom 15  
    kkknc napisał:
    Większość płyt recovery nie pyta o kod, a przy przywracaniu masz kod jak na naklejce. Jeżeli masz płytę od innego sprzętu tego producenta, to numer zgodny nie będzie.

1. Czyli płyty są: indywidualne dla sn. sprzętu - niemożliwe, dla pn. uwierze,
    2. Płyta od sprzętu zgodnego z pn. generuje sn. WIN na podstawie ID płyty lub MAC karty sieciowej - to rozumie, - tak jest ?
    3. wobec tego płyta od innego produktu też generuje klucz na podstawie ID lub MAC tylko ma inny algorytm ?
    ale wtedy klucz jest niezgodny z licencją ?
  • #12 10357267
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    ego3000n napisał:
    Przełożyłem nalepki z uszkodzonego sprzętu /oczywiście zawsze z pamięcią, nagrywarką lub procesorem ze starego komputera /, ale to niezbyt eleganckie rozwiązanie .

Sądząc po tym co się w tym wątku działo (z przenoszeniem do i z Kosza), to w zawody idzie cwaniactwo z niepewnością.

Wątek ma albo zostać zamknięty, albo trafić do Kosza - to jest 3.1.1 i nic tego nie zmieni.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #13 10357383
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    ego3000n napisał:
    Otóż szukam generatora klucza XP z możliwością wpisania części znaków..
    Jak na pewno niektórzy sie domyślili mam na komputerach nalepki gdzie zatarte jest kilka znaków / 2szt XP, 1szt Vista/.

Bardzo "sprytne" uzasadnienie. Niech kolega zwróci się o to do Microsoftu.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje generatora kluczy do systemu Windows XP, który umożliwi wpisanie części zatartego klucza z nalepki COA. W dyskusji poruszono kwestie związane z aktywacją systemu OEM, gdzie klucz przypisany jest do płyty głównej, a nie do pamięci. Użytkownicy wskazują, że w przypadku wymiany płyty głównej można legalnie aktywować system, pod warunkiem, że proces ten jest zgodny z polityką Microsoftu. Wspomniano również o możliwościach odzyskania klucza z dysku twardego oraz o problemach z uzyskaniem pomocy od producentów sprzętu, takich jak Dell, HP i Fujitsu Siemens. Wskazano, że płyty recovery mogą nie wymagać klucza, a ich użycie może być zgodne z licencją, jeśli są odpowiednie dla danego modelu sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA