logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5616 – pikanie przetwornicy po włączeniu, BU508AF sprawny, co sprawdzić?

ROBERT11 18 Gru 2004 14:06 1232 5
REKLAMA
  • #1 1069852
    ROBERT11
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich.
    Po włączeniu telewizoraz ze stanu czuwania..słychac pikanie przetwotnicy...wylutowałem tranzystorek BU 508AF( Jest sprawny) wpiołem zeróweczke zaróweczka sie pali stałym swiatłem przetwornica juz nie pyka...wiec wnioskuje ze przetwornica jest ok.co powinnem jeszcze sprawdzic..co moze byc odpowiedzialne za taką usterke??
  • REKLAMA
  • #2 1069906
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam,proponuję wpisać w - szukaj - "próbkowanie" i sporo tego powinno wyjść,bo jest tu sporo zbliżonych jak i takich samych usterek tylko w różnych tv,najczęściej wykończone elektrolity,albo czasem zimne luty.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1070509
    MARK69
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    sprawdz jakie masz napięcia po wtórnej stronie napisz jakie masz wyniki i opisz dokładniej co wymieniłeś?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1073798
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Hej,zaraz,kolego dipol,a co Robert takiego sprawdził i co opisał żeby zaraz
    wymieniać trafo? ROBERT-11 ustal po której stronie masz próbkowanie,wtórna czy pierwotna ,pomierz wyjścia zas.właśnie diody ,katoda - masa ,miernikiem uniwersalnym,czy jest na którejś gałęzi zwarcie a może rozwarcie,sprawdź możliwie jak najwięcej ,wokół trafa HV,również wyjścia za diodami z trafa HV i jeżeli już wszystko przelecisz to sprawdź jeszcze raz ,bo wymienisz trafo a okaże się że to nie to i niepotrzebny wydatek,a jak się będziesz przymierzał do wymiany trafa to bądź tego pewny,że już nic innego nie pozostało.
  • #6 1076648
    ROBERT11
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Dzieki wszystkim....za telewizorek wezme sie dzis...nie mam go pod reką...podziele się spostrzezeniami po Świątach...przez ostatni tydzien trafił mi sie telewizorek i monitor z uszkodzonymi przetwornicami ..jakos dało je rade naprawic bez wymiany Trafa ..mam nadziej ze i w tym przypadku tak bedzie..

Pozrdawiam wszystkich i życze miłych spokojnych Świąt...i by nadchodzący rok był tez owocny we wszęlką wspułprace na Elektrodzie i w praktyce.
    Robert
REKLAMA