logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 3710 - stukanie z TP44-1, nie włącza się po wymianie kondensatorów

hercules 21 Gru 2005 20:01 1322 5
REKLAMA
  • #1 2104329
    hercules
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mam problem z Elemisem 3710, po włączeniu do sieci nie chce się załączyć, a z elementu TP44-1 słychać stukanie (takie w odstępach 1 sekundowych)(co to za element?).
    Zaraz posprawdzam zimne luty i podmienie elektrolity w okolicy tego elementu bo widać, że już były kiedyś w wymieniane.(100uF i 470uF 16V).
    Może ktoś zna taką usterkę i coś mi jeszcze podpowie?
    Niedługo napisze co uzyskałem po sprawdzeniu lutów i wymianie elektrolitów.
    Pzdr

Witam z powrotem,poprawiłem wszystkie luty w okolicy elementu TP44-1, od strony druku wymieniłem te dwa kondensatory. Kondensator 470uF jest wlutowany do masy tego elementu TP44-1. Wygląda na to(sądzę po lutach), że ten element był kiedyś wymieniany.Nadal nic, cały czas to samo.
  • REKLAMA
  • #2 2104741
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Czy to nie jest czasem przekaźnik?
    Przyczyną "cykania" jest zwarcie po stronie wtórnej przetwornicy. Wylutuj HOTa (tranzystor na radiatorze koło trafopowielacza, często oznaczany H.OUT) i w jego miejsce, między C-E wstaw żarówkę 60W/230V. Powinna słabo świecić, zmierz napięcie na niej. Sprawdź ten wylutowany tranzystor. Napisz o efektach, będiemy dalej radzić...

Wesołych Świąt
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2107406
    hercules
    Poziom 12  
    Wylutowałem tranzystor BU508DF m9220, wstawiłem żarówkę ale nie świeciła, po pomiarze zupełnie brak napięcia.

W swoim mierniku mam gniazdo do pomiaru tranzystorów (NPN) i miernik wskazuje 002.( a może mam go innaczej zmierzyć)?
    Proszę o dalsze podpowiedzi :-)
    pzdr
  • REKLAMA
  • #4 2151743
    hercules
    Poziom 12  
    Witam w nowym roku nadal stoje z tym telewizorkiem w martwym punkcie, ponieważ nie wiem jak sprawdzić ten tranzystor.

Może ktoś coś podpowie, proszę o każdą cenną wskazówkę.
    Dzięki
    Pozdrawiam
    Hercules
  • REKLAMA
  • #6 2295286
    hercules
    Poziom 12  
    Telewizorek niestety nienaprawiony. Z racji wieku TV i jego usterkowości stanie on się dawcą organów do moich zmagań z elektroniką.
    Pozdrawiam wszystkich odpowiadających.
    hercules
REKLAMA