logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo poważny problem z miniLAMBDA - chodzi o kase :)

psuja 15 Paź 2005 17:40 1269 4
REKLAMA
  • #1 1901102
    psuja
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam!
    Założyłem instalacje gazową do peugeota 309 1.6i monowtrysk.
    Założono mi sterownik Lecho miniLAMBDA. Tak wiem wiem g.... jakich mało. Miałem ciągłe problemy to z wolnymi obrotami, to z wysokimi odbrotami. Auto bardzo duzo pali ok 11-15 l. Jeżdziłem na regulacje i niestety nigdy im nie wychodziło. Podłaczali miernik cyfrowy pod czarny kabel w złaczu diagnostycznym centralki miniLAMBDA aby sprawidzić stan mieszanki ale niestety nigy nie potrafili dobrze tego zrobić. Wkoncu przyszedł jakiś facet i powiedział ze jest walnieta sonda, bo pokazuje max 0,05 V albi zupełne 0V.
    Mi nie chciało sie w to wierzyć i stwierdziłem ze musze sam sprawdzić czy sonda działa. Proszę o opinie czy dobrze to zrobiłem.
    Sonda ma 4 przewody dwa białe oraz 1 czarny i 1 szary. Białe zasilają grzałkę sondy a czarny i szary to sygnał i masa. Podłaczyłem miernik bezpośrdnio pod kabel sygnałowy zaraz przy sondzie i napiecie wahało sie w granicach 0-1V bardzo czesto sie zmieniając. Czy mogę z tego wywnioskować ze sonda jest sprawna ??? Zastanawiałem sie dlaczego nie ma tylko syganłu na złączu diagnostycznym od centraliki miniLAMBDA. Sprawdziłem. Gazownik sie pomylił i chyba pod sygnał lamdy do sterownika podłączył mase (czyli szary przewód) zamiast sygnału lambda (czarny przewód). Miedzy kablem syg. lambda w złączu diagnostycznym miniLAMBDY jest przejscie do masy :)
    Chciałem zeby załozyli mi komputer gazowy DETEC BAsic ale kazali mi najpierw wymienić lambde. Czy mogę tera od nich wymagać zeby zakładali sterownik ?
    Pozdrawiam
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 1901224
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    z tego co piszesz to sonda jest dobra powinno byc szybkie zmiany w przedziale 0-1v. pewnie cos w polączeniu powalili.
  • REKLAMA
  • #3 1901415
    psuja
    Poziom 17  
    Ni i jest. Lambda i połączenie sprawdzone. Gazownik podłaczył sterownik pod mase a nie pod sygnał lambdy. Teraz jak auto chodzi na bezynie to napiecie ładnie faluje 0,1-0,9V. Ale jak przełącze na gaz to tak nie za bardzo. Jak dodam duzo gazu to podejdzie do 0,5 V. Czy to nadal moze wskazywać na to ze lambda jest dobra ?
    Pozdro
    Jacek
  • REKLAMA
  • #4 1901441
    łukasz 1
    Poziom 17  
    Ocena: 204
    tak na gazie sond anie pracuje tak samo jak na benzynie ma mniejsze wahania nie pracuje w pełnym zakresie niech gazownicy naprawia to co zepsuli
  • #5 1901473
    psuja
    Poziom 17  
    Ok czyli mogę spokojnie atakować gazowników o wymiane elektroniki na detec basic (ustawienia z PC). Oni są beznadziejni. Widzicie jaki błąd u mnie zrobili. A jak byście zobaczyli jak wyglądaja połączenia lutowane .... Pozostawiają wiele do życzenia.
    Pozdrawiam i dziekuje
    Jacek
REKLAMA