Nie. Możesz podpiąć wszystkie telefony pod jeden filtr. Maksymalny prąd w linii to i tak bez względu na ilość telefonów 20mA, a napięcia nie są większe jak 90V (przy dzwonieniu).
Z elektrycznego punktu widzenia nie ma przeszkód. Sam miałem dwa telefony na filtr.
Neostrada oczywiście bezpośrednio.
Co nie zmienia faktu, że wszystkie telefony muszą być za filtrem (choć może być tylko jeden).
Jeśli telefony/faksy masz w różnych pomieszczeniach i kłopotliwe by było podłączenie ich pod jeden filtr, to może taniej wyjdzie po prostu dokupić filtry?
Takie filtry (oczywiście nowe) chodzą na Allegro po 3-5 zł.
michcio- tak się nie robi-do 2Mb tak -im wyżej tym większy problem.Już wielokrotnie opisywałem do modemu dajemy sygnał przy modemie filtr i druga parą za filtrem cofamy i włączamy telefony w całym domu.Panowie kiedy zrozumiecie w końcu co to jest WCZ i jakie są zależności --- tłumienność , Z =impedancja, WFS !!!!!!!! (do gadania i drut kolczasty wystarczy) im wyższa prędkość tym większe problemy-POMIARY ćwiczymy. Doskonale to widać na ekranie Sherk-a
.W naszym gronie krótkofalowców wyłożone szczegółowo można poczytać i przyswoić ta wiedzę http://sp-hm.pl/thread-1091.html - jak bym tych zależności nie znał to 1969 był by problem z maturą wiedza na poziomie technikum.
Pozdrawiam!!73!
Dwa filtry standardowo daje operator (TPSA, Netia). Mam w domu zawsze dwa filtry, bo mam domek piętrowy i w związku z tym telefon na parterze i na piętrze.