logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić lub jak zrobić filtr do Neostrady (DSL)?

kaz69 08 Sty 2004 15:41 18657 15
REKLAMA
  • #1 467132
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 539
    Witam. Potrzebuję 3 filtry do neostrady(dsl).Gdzie można to kupić lub jak zrobić :?:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 866910
    elektromonter
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    tak tylko że moim zdaniem są drogie 20 zeta za filtr ?? chyba już wiem dlaczego modemy dają za 1 zł
  • REKLAMA
  • #5 867534
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Zrób to według polecanego przez Krzysi0 schematu. Działa bardzo dobrze, a koszt to kilka zł. Sam tak zrobiłem, bo wbrew temu co napisał Mad Bekon w placówkach tepsy tego nie mieli, tzn. mieli jako wyposażenie do modemów, ale osobno nie chcieli sprzedać. Dopiero później zorientowałem się, że można to kupić w sklepach ze sprzętem komputerowym.
  • #6 867958
    elektromonter
    Poziom 15  
    czy ten filtr działa też z innymi modemami np. thomson, alcatel ? czy są jakieś bardziej zaawansowane filtry dla uzyskania lepszych efektów ( szybsze połączenie, czas reakcji )
  • #7 868223
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Czy mi sie zdaje czy jakies nieporozuminie??? Chcesz wpiac filtr przed modemem???

Filtr slozy do tego aby go wpiac przed aparat telefoniczny!!!
    Przed modemem (Thomson, sagem, jeden kij bo to chlam) nic nie wpinasz prucz swej lini telefonicznej:
    ++++- linia telefoniczna!!

TPSA++++ABONAMENT++++++++MODEM DSL +++++++KOMPUTER
    +
    +
    +
    +
    ++++++++FILTR+++++Telefon
  • REKLAMA
  • #8 868546
    elektromonter
    Poziom 15  
    Kakalia napisał:
    Czy mi się zdaje czy jakies nieporozuminie??? Chcesz wpiac filtr przed modemem???

Tak, małe nieporozumienie , nie chcę wcale wpinać filtra przed modem, wiem jak się instaluje modemy dsl, ale z tego co wiem to filter adsl usuwa zakłócenia spowodowane używaniem telefonu(-ów).

Jeżeli nie mamy założonego filtra na jakimś aparacie telefonicznym to działanie tego telefonu może powodować zrywanie połączenia modem - centrala, zakładam że nie każdy filtr nie eliminuje do zera tych zakłóceń, tak więc ponawiam pytanie : czy istnieją lepsze filtry dsl.
  • #9 868691
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Filtr dsl odcina wyższe częstotliwości na których pracuje neostrada od niższych częstotliwości na których pracuje telefon. Ponieważ akustyczne pasmo telefoniczne to 300-3200Hz, a neostrada pracuje na częstotliwościach powyżej 30kHz to wystarcza prosty filtr do rozdzielenia tych pasm. Nie ma potrzeby jego komplikowania, ponieważ zapewnia on wystarczającą separację.
  • #11 869309
    elektromonter
    Poziom 15  
    troche poszukałem po googlach i znalazłem coś takiego.. troche kiepskie zdjecia ale coś zawsze jest .
    Załączniki:
    • ECIsplitter1.jpg (11.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ECIsplitter2s.jpg (26.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ECIsplitter3s.jpg (37.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 869390
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 890295
    elektromonter
    Poziom 15  
    Niech ktoś mi powie jak zrobić cewkę 11 mH - jaki rdzeń zastosować, jego średnicę i długość, ile ma być na nim zwojów, z jakiego drutu należy wykonać tą cewkę.

Wiem że dużo było tego w warsztatach, ale nigdzie nie doszukałem się konkretnej odpowiedzi, poza tym wysiadł mi miernik.

Jeżeli nikt nie widzi sensu odpowiadać to chociaż powiedzcie gdzie taką cewkę można dostać w krakowie.
  • #14 1032926
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    poszukaj programu do obliczania indukcyjnośći cewki jest dużo takich softów
  • #15 4530742
    slonik1983
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam pytanie. juz ponad dwa lata uzywam neostrade, przed telefonem mam wpiety filtr a bezposrednio do modemu Speedtouch idzie kabelek telefoniczny. Kupiłem parę dni temu urządzenie 4w1 [skaner,drukarka,kopiarka,fax] MFC-440CN http://www.brother.pl/g3.cfm/s_page/73190/s_level/29260/s_product/MFC440CNU1 i chciałem podłączyć fax.nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z tego typu urządzeniem ale zauważyłem że po podpięciu go do lini telefonicznej w słuchawce telefonu słychać szum a połączenie neostrady przy próbie łączenia zostaje zerwane. Domyślam się że należy założyć filtr. moje pytanie brzmi jaki powinien to być filt i jak go wpiąć [ przed wszystkie urządzenia, przed neo czy moze przed fax]. mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Państwa instalował kiedyś coś takiego? Czy na fax musze mieć nowy nr telefonu[jestem w tpsa] czy wystarczy przypisać do faxu ten sam nr który mam przypisany do lini telefonicznej?
    pozdrawiam
  • #16 4530800
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Filtry do Neostrady (DSL) służą do separacji pasma telefonicznego od sygnału DSL, eliminując zakłócenia powodowane przez telefony podłączone do tej samej linii. Można je kupić na Allegro, w sklepach ze sprzętem komputerowym, na giełdach elektronicznych lub w placówkach TPSA, choć czasem są tam drogie lub niedostępne osobno. Istnieje możliwość samodzielnego wykonania filtra według dostępnych schematów, co jest tańszą alternatywą. Filtr powinien być wpięty przed aparatem telefonicznym, a nie przed modemem DSL. Prosty filtr pasmowy wystarcza, ponieważ telefon działa w zakresie 300-3200 Hz, a Neostrada na częstotliwościach powyżej 30 kHz. Nie ma potrzeby stosowania bardziej zaawansowanych filtrów dla poprawy szybkości czy czasu reakcji połączenia. W przypadku urządzeń wielofunkcyjnych (np. faxów) filtr eliminuje szumy w słuchawce, ale fax może działać bez filtra i nie wymaga osobnego numeru telefonu. W dyskusji pojawiły się pytania o parametry cewek do filtrów (indukcyjność 11 mH) oraz o kompatybilność filtrów z modemami różnych marek (Thomson, Alcatel), przy czym filtr jest uniwersalny dla linii telefonicznej z DSL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA