logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie poprawności PCB w Eagle dla regulatora barwy

KrRis 12 Sty 2012 14:45 1476 3
REKLAMA
  • #1 10386109
    KrRis
    Poziom 12  
    Ocena: 63
    Jak w temacie, proszę o sprawdzenie poprawności PCB. W załączniku pliki Eagle.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • New_Project_2.rar (234.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10388460
    duke_luke
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Po pierwsze, ścieżki prowadzone na jednej warstwie powinny być do siebie (mniej więcej) równoległe tzn. jeśli na top prowadzisz ścieżki pionowo, to na bottom prowadź je poziomo. Dzięki temu unikniesz jakichś dziwnych "zawijasów" ze ścieżek i znacznie uprościsz projekt PCB (nie mówiąc o względach jakościowych takiego rozwiązania). Póki co układ ścieżek masz niepotrzebnie zagmatwany, co utrudnia również analizę projektu (podczas problemów przy uruchamianiu będziesz klął na czym świat stoi przez taki bałagan).

Po drugie, staraj się doprowadzać ścieżki do padów koncentrycznie, prostopadle lub równolegle (pin 8 IC2)

Kolejna sprawa, ścieżki łąm pod kątem 45 stopni (ścieżka na top przy rezystorach R29 i R30). Również ścieżka na bottom pod tymi rezystorami jest niepotrzebnie pokomplikowana, unikaj tylu niepotrzebnych załamań na takiej małej powierzchni, bez problemu możesz to uprościć.

Wylałeś polygon na top, bardzo dobrze, ale to samo możesz zrobić na bottom ;) Inna sprawa, to, jak podejrzewam na otworach montażowych będzie nakręcona jakaś nakrętka, ewentualnie będzie tam łebek od śrubki, zastanowiłbym się na Twoim miejscu nad daniem większego keep outu wokół tych otworów, rzeczy takie jak śróbki i nakrętki potrafią bardzo skutecznie przetrzeć soldermaskę i zewrzeć się do polygona, a to potencjalnie niesie za sobą spore problemy.

To tyle, co przychodzi mi do głowy na pierwszy rzut oka. ;)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10390458
    H0miczek
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    duke_luke napisał:
    Po pierwsze, ścieżki prowadzone na jednej warstwie powinny być do siebie (mniej więcej) równoległe tzn. jeśli na top prowadzisz ścieżki pionowo, to na bottom prowadź je poziomo.

Nie zgadzam się z tym. Tak robi autorouter, ale nie zawsze się ten sposób sprawdza ;] Najlepiej jest dopasować sposób do układu.
    Jeśli układ jest blokowy, to wygodnie jest prowadzić połączenia wewnętrzne na jednej warstwie, zasilania i ścieżki dalekiego zasięgu na drugiej.
    Czasem warto to co się da położyć na jednej warstwie, a tam gdzie się krzyżuje przeskakiwać krótkimi fragmentami przez przelotki, wtedy prawie cała druga warstwa jest na polygon masy i ew sciezki plusa.
    W układach dużej mocy i wysokich napięć, natomiast, trzeba zwracać uwagę na to aby ścieżki były jak najdalej od siebie i miały jak najwięcej przestrzeni życiowej. Niejednokrotnie oznacza to równoległe prowadzenie ścieżek równolegle do siebie ale na innych warstwach aby w pewnym momencie się przecięły (bo niespecjalnie wyobrażam sobie np 3A kluczowane np 100kHz przez przelotkę)..
    W delikatnych układach (szczególnie tam gdzie występują szybkozmienne sygnały i strome zbocza) najgorszym chyba rozwiazaniem jest pod ścieżkami na jednej warstwie kłaść prostopadle do nich ścieżki na drugiej - którędy ma wracać prąd? nie wspominając o zwiększonym przez to crosstalku w ewentualnych magistralkach..

W tym układzie oczywiście nie ma to aż takiego znaczenia.. Tutaj bardziej istotna jest masa - aby było jej dużo i aby ekranować wrażliwe sygnały.

Tak naprawdę w każdym układzie już na etapie schematu powinno się dązyc do maksymalnego uproszczenia. W tym przypadku wydaje mi się, że gdyby jeden wzmacniacz odpowiadał w całości za jeden kanał, układ sporo by zyskał. Dałoby się to podzielić łatwo na jeden kanał, drugi kanał i resztę, co spowodowałoby możliwość lepszego ulożenia elementów na pcb (w grupki) i również mniej pogmatwane połączenia.

Kolejną sprawą jest, po co Ci te przewlekane rezystory i kondensatory, skoro i tak już część elementów masz SMD? Przecież to tylko zajmuje miejsce i wymaga dodatkowych otworów.. Zmień na SMD tam gdzie się da (mając na uwadze odpowiednio moc traconą lub pojemność) a powinno być lepiej.

PS. Nie jest dobrym zwyczajem aby prowadzić ścieżkę różnymi szerokościami na jednym odcinku. Jedyny dopuszczalny taki przypadek (poza przypadkami gdzie może być to wymagane ze względu na szczególny charakter sygnału) to chwilowe zwężenie aby przejsc pomiedzy pinami. Ale to też nie służy zbyt dobrze ścieżkom ;]
  • #4 10391557
    KrRis
    Poziom 12  
    Ocena: 63
    Dzięki wam za rady i wskazówki. Wprowadziłem drobne poprawki zgodnie z tym co napisaliście.
    CHomiczek, co do schematu - nie jest niestety mojego autorstwa po prostu go skopiowałem, ale też wydało mi się nietypowe takie ułożenie układów. Jeżeli chodzi o elementy przewlekane i SMD, takie właśnie posiadam i chciałem je zastosować.
    Jednak w wersji finalnej zastosuje się do wszystkich waszych wskazówek i zaprojektuje tą PCB od nowa. Teraz wrzucam jeszcze nieco poprawioną wersję.
    Załączniki:
    • New_Project_2.rar (363.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA