logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z bezpiecznikiem i "wiatrem" w gniazdku

Nesti2802 12 Sty 2012 15:10 14036 27
  • #1 10386210
    Nesti2802
    Poziom 9  
    Dzień dobry, mam pytanie. Jestem kobietą zajmującą się mieszkankiem i dzieckiem. I ostatnio z tym mieszkaniem mam problem. A niestety jako kobieta, za dużej wiedzy elektrycznej nie posiadam i dlatego zdecydowałam się na napisanie post na forum.

Problem mój polega na tym, że "wieje" mi z 2 gniazdek. Dwa z nich zostały zapaćkane pianką do okien, już na początku wprowadzenia się do mieszkania i przy zgłoszeniu tego problemu deweloperowi takie podjął on kroki w celu uszczelnienia tych gniazdek.
    Problem ostatnio znów stał się aktualny, gdy chciałam podłączyć nową zmywarkę. Okazało się, że wieje z kolejnego gniazdka i po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że wieje z jeszcze jednego w salonie.
    Oprócz "wiatru" w gniazdkach zaczęły się ostatnio również problemy z bezpiecznikiem różnicowo-prądowym.
    W najmniej oczekiwanym momencie wyrzuca go. Na początku dał się on bez problemu podłączyć jednak z czasem trzeba było poczekać ok godzinę, żeby można go było włączyć i nie wyskoczył s powrotem.
    Deweloper ograniczył się do zrzucenia winy na moje urządzenia, jednak one są w pełni sprawne (sprawdzał je mój tata, zna się na tym) przy kolejnym wyrzuceniu bezpiecznika, w końcu udało mi się wykłócić o wymianę bezpiecznika na koszt dewelopera i miałam tydzień spokoju.
    Problem wczoraj znów powrócił.
    Dodam, że z gniazdek wieje cały czas a bezpiecznik przed wymianą nie dał się nawet włączyć przy wyłączonym głównym bezpieczniku prądu.
    Wczoraj o dziwo od razu dał się załączyć, jednak musiałam wyłączyć gniazdko zmywarki na bezpieczniku i za każdym razem, gdy było włączane bezpiecznik wyskakiwał. Po odłączeniu gniazdka było sprawdzanie w nim napięcie i wyskoczyło nam 3-6 V.
    W tym momencie postanowiliśmy sprawdzić wszystkie gniazdka i wyszło, że dwa gniazdka pojedyncze, które mają osobne bezpieczniki maja napięcie zmywarka 3-6 V, a pralka 3-8 V.
    Po zgłoszeniu problemu, godzina 7.30 pojawia się u mnie pan elektryk i stwierdza, że chce mi zapaćkać kolejne dwa gniazdka, z których wieje i które jak twierdzi mogą być przyczyną wyrzucania bezpiecznika.
    Jednak, gdy poprosiłam pana o podpisanie się pod tym co powiedział to odmówił.
    Następnie poprosiłam o sprawdzenie napięcia uznał, uznał że faktycznie jest i tyle.
    Po paru godzinach pojawił się u mnie w mieszkaniu pan elektryk, inspektor i jeszcze jeden człowiek od elektryki.
    Zaczęli wszystko sprawdzać i uznali, że napięcie faktycznie jest ale tak ma być i już, przy zadaniu pytania dlaczego w pozostałych gniazdkach nie ma napięcia odpowiedzi nie usłyszałam.
    Panowie zaczęli sprawdzać mi gniazdko zmywarki uznali, że wieje trzeba je zapaćkać i tyle.
    I co jest w tym wszystkim najlepsze i najzabawniejsze stwierdzili, że problem bezpiecznika jest z winy mojej bo „ mam źle podłączona lampkę nad lustrem”. Jednak lampka ta jest w takim stanie on listopada 2010 a problemy pojawiły się dopiero pod koniec zeszłego roku.
    A tez powiem od razu, że gniazdko o którym mowa jest odłączone na bezpieczniku od października 2011 ze względu na moje dziecko, które podczas mycia pupy  lubiło się nim bawić (dziecko ma 10 miesięcy). Jednak po rozkręceniu gniazdka i lampki pan inspektor stwierdził, że tam jest wszystko w porządku on mierząc napięcie na skrzynce się pomylił, bo coś źle podłączył (może lepiej tego nie skomentuję).
    Jutro o ile panowie nie zrezygnują,bo dziś mają przyjść zmierzyć mi stan izolacji czy nie mam upływu itp. Bo gdy poprosiłam o napisanie pisma od pana inspektora o tym, że jest napięcie przy wyłączonych bezpiecznikach i to jest normalne usłyszałam, że nie dostane takiego pisma, a chciała bym mieć potwierdzenie tego co mówią, gdy w końcu zdecyduje się na wytoczenie sprawy w sądzie, bo moje nerwy już są na wykończeniu.
    Więc podsumowując wieje mi z gniazdek, mam napięcie przy wyłączonych bezpiecznikach w dwóch gniazdkach.
    Więc strona dewelopera twierdzi, że gniazdka należy zapaćkać i problem zniknie a z napięciem mam się pogodzić. Mój tata (technik elektryk) i teść ( technik budownictwa) twierdzą, że takie rzeczy nie mogą mieć miejsca.
    Wianie z gniazdek jest spowodowane spapraniem ocieplenia i izolacji przez co nawet samo zapaćkanie gniazdek sprowadzi się tylko do tego, że nie będzie mi wiać z gniazdka a pomiędzy ściana a ociepleniem tak, ale to jest rozmowa z innej dziedziny.
    Moja prośba polega na tym, aby Państwo wypowiedzieli się na ten temat (kto ma rację i czy takie coś może mieć miejsce) i jakoś starali się pomóc rozwiązać ten problem.
    Była bym bardzo wdzięczna.
    Pozdrawiam
  • #2 10386239
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Skoro "wieje" z gniazdek to możliwe, że instalacja jest nieszczelna. Może się tam skraplać (zimne powietrze z zewnątrz i ciepłe z mieszkania) woda z powietrza (przewodzi prąd do ziemi) i przez to niejako prąd "ucieka bokiem" - stąd wyrzucanie bezpiecznika różnicowi-prądowego.
    Myślę, że elektryk powinien to sprawdzić bo sytuacja nie jest normalna
  • #3 10386257
    Nesti2802
    Poziom 9  
    Ja to wiem, moj tata, teść tylko właśnie elektryk dewelopera + inspektor twierdzą, że to normalne ale podpisać pod swoimi słowani się nie chca...

I dlatego szukam też osobe z okolic trojmiasta która przyszła by i sprawdziła to wszysko bo szału dostaje:(

A napięcie przy wyłączonym bezpieczniku faktycznie ma prawo wystepować jak twierdzi inspektro opierając swoja teze na prawach fizyki czy nie?
  • #4 10387099
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witaj
    Za mało danych napisałaś - jaka różnicówka, typ model, ile obwodów jest na niej podłączonych ?
    Napięcie się indukuje przy wyłączonym bezpieczniku z innych czynnych obwodów, nie doszukiwał bym się tutaj czegoś złego, aczkolwiek mała wartość rezystancji izolacji przewodu może się ku temu przyczynić.
    To, że dane urządzenie, obwód funkcjonuje rok, dwa wcale nie musi oznaczać prawidłowego podłączenia/wykonania pewne rzeczy uwidaczniają się po czasie, w najmniej oczekiwanej chwili.
    Jeżeli Twoje mieszkanie jest jeszcze na gwarancji, musisz dociekać swoich praw, wezwij elektryka/ pomiarowca na własny koszt, jeżeli znajdzie usterki w instalacji obciążysz wykonawcę.
    Co do "wentylacji" z gniazdek - pytanie jak mocno wieje, jeżeli to mieszkanie na poddaszu, płyta gk, izolacja - poszycie dachowe, zawsze odczuje się niższą temp. w puszce, owszem należałoby lokalnie uszczelnić.
    pozdrawiam
  • #5 10387272
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    Niech przyjdzie elektryk i wyłączy wszystkie obwody w twojej rozdzielni mieszkaniowej.
    Sprawdzi napięcie miernikiem i żarówką w tych gniazdkach.
    Jeżeli miernik wskaże napięcie i żarówka się zaświeci to znaczy, że te gniazdka nie są podpięte do innej rozdzielni mieszkaniowej lub z całkiem innego obwodu.
    Krótko mówiąc masz „gratisa”. Ten „gratis” jest o tyle niebezpieczny, że nie masz pewności co do ochrony przeciwporażeniowej.
    Z gniazdek wieje bo źle jest wykonana izolacja cieplna mieszkania.
  • #6 10387296
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Witam.
    Kolego kasprzyk - informacji jest wystarczająco.
    Jest wiatr, tylko nie wiadomo, skąd się bierze.
    Wywala różnicówkę, tylko nie wiadomo, jaki powód.
    Nie ma elektryka, by sprawdził prąd upływu na zasilaniu rozdzielnicy ani na poszczególnych obwodach. Bo tu tkwi przyczyna - powód działania RCD.

Natomiast dla koleżanki Nesti2802 informacja : proszę zapytać wykonawców (i developera), w jaki sposób była prowadzona instalacja, w których miejscach były osadzane puszki podtynkowe i dlaczego otwory przebiły dylatację lub inne szczeliny w ścianach !
    Z jakiej racji i jakim cudem wiatr hula po puszkach ? (chłodzenia nikt nie zamawiał, jak sądzę) ? Cuda to się zdarzają (i ogłaszają) na kolędach, tutaj nie przejdzie.
    Kolega lukas_jg wspomniał, że
    Cytat:
    Skoro "wieje" z gniazdek to możliwe, że instalacja jest nieszczelna. Może się tam skraplać (zimne powietrze z zewnątrz i ciepłe z mieszkania) woda z powietrza
    Co znaczy instalacja nieszczelna ? W powietrzu kładziona ? Dynda sobie pomiędzy ścianami dylatacyjnymi czy jak ?
    Instalacja sknocona i tyle !
  • #7 10387526
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    ele_pp napisał:
    Witam.
    ... informacja : proszę zapytać wykonawców (i developera), w jaki sposób była prowadzona instalacja, w których miejscach były osadzane puszki podtynkowe i dlaczego otwory przebiły dylatację lub inne szczeliny w ścianach !

nie pomyślałem o puszkach w tradycyjnych ścianach, niech autorka to uściśli, bardzo często sytuacja o której pisałem jest wtedy, kiedy "ścięte" są skosy płytą gk.
    pzdr
  • #8 10387816
    Nesti2802
    Poziom 9  
    Mieszkanie znajduje sie w budynku dwu piętrowym, ja mieszkam na pierwszym pietrze czyli o skosach nie ma mowy:)

Napięcie w tych dwóch gniazdkach występuje nawet po odłączeniu pozatałych bezpieczników przy różnicówce, tylko spada w granicy 1-3 V, dopiero odłączenie głównego bezpieczika daje mi napiecie w gniazdkach 0.

Skrzynka z bezpiecznikami i wszysko w niej jest firmu HAGER
    VOLTA 3 IP 30 IEC 60 439 -3
    AC 400 V / 63 A

Głowny bezpiecznik odpowiedzialny za prad + oświetlenie, kilka rezerw i 1 różnicówka + 6 obwodów w czym jedna jest trojfazówką.

Ja tego sie doczytałam ze skrzyneczki. :)

Dodatkowego wietrzenie nie zamawiałam tym bardziej, że mam je też gratisowo w odpowietrznikach cieśnieniowych w oknach też wieją nie ważne czy są zamknięte czy nie.

Jutro o ile znów deweloper czegoś nie wymyśli ma przyjść Pan mierzyć omomierzem o ile dobrze pamiętam stan instalacji upływy itp. I mam nadzieję, że w końcu dostane coś na piśmie od nich bo po dzisiejszym dniu i ich dzisiejszych wnioskach na nic nie mogę liczyć bo pwoiedzieli ze nie napiszą i sie nie podpiszą ehh..

szukam właśnie elektryka, dobrego elektryka znajacego sie na fachu który sprawdzi mi wszysko tak jak powinien i stwierdzi coś rozsądnego a nie tlyko, że wieje i paciamy gniazdka pianką okienna. Szukam już po znajomych kogoś z polecenia lecz narazie jeszcze takiej osoby nie znalazłam jeśli Panowie są z okolic Trójmiasta z chęcią zapraszam:)
  • #9 10402610
    Nesti2802
    Poziom 9  
    Od dewelopera (niedouczony idiota, który jest Dj-em) na temat puszek usłyszałam, że nie miały możliwości niczego przebić bo ściana ma 20 cm, tylko jakim cudem hula wiatr?!
    Izolacja jest oke tak przynajmiej sądzi Pan Inspektor, ale w miernik nie dał sobie zagladać ( dlatego we wtorek ma przyjechać mój tata ze swoim i sam pomierzy wszystko:)). Ogólnie protokółu pomiaru nic nie dostałam musiałam sioe o niego wykłócić wiec zobaczymy co z tego wyniknie, z reszta tak samo, żeby Pan inspektor napisał, że hula w gniazdkach prąd (uznał, że on jest od elektrykia nie innych rzeczy, ale fakt, że ze strony elektryki tego nie powinno być nic mu nie dał do myślenia) i mam prąd przy odłączonych bezpiecznikach. Więc teraz musze czekać i zobacztymy :)
    Najprawdopodobniej wyjdzie na to, że napiszmy pismo, że maja 14 dni na zrobienie wszystkiego, jak nie to wzywam ekipe na ich koszt i tyle no i będe pisać o obniżenie wartości mieszkania:). Kolejnym cudem był brak jakiego kolwiek zabezpieczenia w nawienikach w oknach typu gąbka lub uszczelka ( pomine fakt, że nic tańszego od tego co mam nie ma:)) więc nieważne czy były zamknięte czy otwarte wiatr hulał:)

Pozdrawiam:))
  • #10 10402709
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.

Taaa, a wiatr się przeciska pomiędzy strukturą ściany. :wink:

Prosto, szybko i bezboleśnie można w kilkanaście minut sprawę wyjaśnić :
    - wyłączyć zasilanie do danego obwodu gniazd
    - zdemontować gniazdo, w którym wieje
    - wyjąć/wykuć puszkę p/t fi 60
    - zajrzeć, porobić zdjęcia.
  • #11 10425302
    Nesti2802
    Poziom 9  
    Po tygodniu przyszedł pan inspektor z protokołem ale niestety sie na mnie obraził i odwrocil na piecie i tyle widziałam protokół. A zadałam mu jedno pytanie czy dłużej nie dało sie tego napisać i że to pwoinno być pisane na miejscu odrazu przy sprawdzaniu:) ehhh :)
  • #12 10425571
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.

Trochę się dziwię koleżance.
    Tata elektryk, pomiarowiec, dla niego sprawdzenie instalacji to godzina pracy i wszystko wyjaśnione,
    wypisane w punktach i ... pokazane, na co zwracać uwagę przy rozmowie z developerem i inspektorem.
    Można zajrzeć do puszek i do rozdzielnicy, sprawdzić przekroje, trasy przewodów itd. itp.
    Swoją drogą mnie zaskakuje, że pan inspektor lata ze swoim miernikiem do pomiarów.
    Pewnie UB+E+D+pomiary ma w zakresie obowiązków :D
  • #13 10425605
    Nesti2802
    Poziom 9  
    Tata na dniach przyjedzie sprawdzić czekał az znajomy przywiezie mu jakis miernik do sprawdzenia roznicowki:)
    Konkretne pismo do dewelopera poszlo wiec czekam na ich odpowiedz w koncu mam mieszkanie na gwarancji :)

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [retrofood]
  • #14 10425712
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.

Mam nadzieję, że tata nie ograniczy się do pomiarów prądu zadziałania tej różnicówki, samotnego rodzynka.
  • #15 10427027
    merun12
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam problem jest i jak widać strasznie uciążliwy jednaj myślę że tu nie ma nic trudnego ani skomplikowanego.Wystarczy trochę dobrej woli pana elektryka trochę wiedzy i po kolei sprawdzić co jak i dlaczego. Jednak jeśli przychodzi elektryk z obstawą inspektorów kierowników itp od razu widać że nie chce nic konkretnego zrobić tylko jeden przez drugiego sprawę zatuszować tak myślę.Innym absurdem jest likwidacja gniazdek zasilanych z nieznanego źródła.Takie rozwiązanie można by zastosować może we wszystkich i problem różnicówki rozwiązany:/
    Jednak instalacja elektryczna to nie jest jakaś czarna magia i jeśli dalej jest taka potrzeba mógłbym zerknąć na to co się tam wyczynia.Najprostszy sposób na sprawdzenie różnicówki to właśnie wizyta elektryka w momencie gdy wyskakuje.Po tych informacjach nie jestem w stanie stwierdzić czy jest ona odpowiedzialna za kilka obwodów czy za jeden itd.
  • #16 10427168
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.
    Cytat:
    Najprostszy sposób na sprawdzenie różnicówki to właśnie wizyta elektryka w momencie gdy wyskakuje.Po tych informacjach nie jestem w stanie stwierdzić czy jest ona odpowiedzialna za kilka obwodów czy za jeden itd
    I co ? Ten moment zostanie jakoś zarejestrowany i "wskaźnik przyczyny" pokaże, który obwód jest za nią odpowiedzialny ?
    Cytat:
    Jednak instalacja elektryczna to nie jest jakaś czarna magia i jeśli dalej jest taka potrzeba mógłbym zerknąć na to co się tam wyczynia.
    Masz zamiar tam koczować czy jak ? :D
  • #17 10427241
    merun12
    Poziom 11  
    Nie wiem jak sobie wyobrażasz wizytę elektryka z młotkiem i przecinakiem w ręku oraz zwojem "kabla uniwersalnego"? :P I nie mam zamiaru koczować Kartuzy są oddzielone od Gdańska ok 35 km i jestem tam przynajmniej raz w tygodniu więc to nie jest problem namiot termos i kanapki nie będą potrzebne na taką wyprawę :)
  • #18 10428556
    bahus
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam.

Co to jest "kabel uniwersalny" ?
  • #19 10428707
    merun12
    Poziom 11  
    Jest to przeważnie 3x1.5 500V do wszystkiego od oświetlenia po kuchenki przez silniki położony podwójnie:P A tak serio bo odbiegamy od tematu chodzi o to aby pomóc jak widać już zdesperowanym ludziom żeby mogli cieszyć się wolnymi chwilami w domowym ognisku,a nie walczyć z niekompetentnymi elektrykami.
  • #20 10429556
    Nesti2802
    Poziom 9  
    Najgorsze jest to, że ta przeklęta różnicówka wyskakuje w różnych momentach.. czasem otworze lodówke i bach, czasem włącze TV lub cos zupełnie innego... nieraz potrafiłam siedzieć przy kompie i też wyrzucało..
    Jak by kolega chciał zobaczyć nasze czary mary mieszkanie to zapraszam mieszkamy w Redzie :) Kawa i herbata znajda sie u Nas :P
    Póki co od tygodnia mamy spokój i było ok nie wyrzucało jej, ale wiaterek i napiecie nadal jest i przypuszczam, że będzie :) no chyb, że po piśmie coś ruszą żeby z tym zrobić, ale jak od lipca nie naprawili mi balkonu po ponagleniach to wiadomo...
    Sam Pan inspektor też nie był za mily skoro na zadanie pytanie jak długo mozna pisać protokół ( przyniósł po tygodniu) odwrócił się na pięcie i poszedł ehhh jestem ciekawa conam odpiszą i zoaczymy :)
    We wtorek lub środe mam sprawdzana mieć instalacje przez tate wiec sie okaże, tylko on mi ją może sprawdzić na nic wiecej papierów niestety nie ma, żeby naprawić i wystawić deweloperowi rachuneczek, bo oczywiście jak wezwe ekipe do naprw to tylko i wyłącznie na ich koszt:)
  • #21 10458637
    Nesti2802
    Poziom 9  
    Tata był sprawdził i zdziwiło go napięcie pomiędzy uziemieniem a neutralnym jest to napiecie z przedziale 3-5 V. stan instalacji był ok tylko też znow uziemienie a neutralny na badaniu izolacji tacie sie nie podobało. A najlepsze jest to, że wóżnicówka podczas sprawdzania wybijała na WYŁĄCZONYM bezpieczniku... i u sasiadów działy sie takie same cuda ehh
  • #22 10458687
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.
    Cytat:
    A najlepsze jest to, że wóżnicówka podczas sprawdzania wybijała na WYŁĄCZONYM bezpieczniku... i u sasiadów działy sie takie same cuda ehh
    Jeżeli jest to różnicówka 4-polowa, a był wyłączony np. jeden obwód od bezpiecznika/wyłącznika samoczynnego, to miała prawo wybijać.
    Wystarczy zewrzeć N-PE tego obwodu.
    Nie wiemy, jak przebiegały pomiary, nie wiemy co było odłączane podczas badania Riso, to trudno odnieść się do koleżanki wniosków.
    Jakby tata elektryk napisał (i opisał), bardziej by to było zrozumiałe.
    Inna sprawa, że rezystancja izolacji według normy jest zadowalająca, natomiast dla pomiarowca - podejrzana.
  • #23 10462330
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Cudów nie ma, są tylko pogmatwane instalacje :)

Instalacje z 1RCD mają swoje wady i zalety. Jedyną zaletą jest cena, reszta została opisana w tym temacie prawie w 100%.

Od zwartego N-PE w gnieździe, oprawie oświetleniowej, przez zawilgotniałe puszki, błąd w sztuce i na koniec uszkodzoną różnicówkę....
    Trzeba zakasać rękawy, naładować akumulator w mierniku i do roboty.... :)

Pomóc może tylko gruntowne przebadanie instalacji.
  • #24 10468426
    andpol
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Drodzy koledzy nikt z Was nie zauważa problemu najbardziej istotnego tzn. że skoro w puszkach wieje to izolacja wiatrowa zrobiona została bardzo niedbale lub została zniszczona. Sprawa instalacji to jeden problem wiekszym będą niepotrzebne zawyżone koszty ogrzewania mieszkania (straty ciepła)
    Przecież skoro wieje między scianami to tam ucieka ciepło (czytaj pieniądze)
  • #25 10480603
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    Wiatr wiatrem , cuda w instalacji cudami a rozwiązanie może być zaskakujące - warystor w listwie antyprzepięciowej
    - stare które już dostały lekkiego kopa mogą mieć upływność
    - przy każdym przepięciu w instalacji z RCD spowoduje to jego zadziałanie (to pasuje do losowości wydarzeń) przepięcie w cale nie musi być na tyle duże żeby coś uszkodzić a i na pomiarach nic nie wyjdzie jak warystor będzie sprawny
    - większość sprzętu z zasilaczami impulsowymi fabrycznie ma małą upływność do PE (filtr sieciowy) co nasila powyższe efekty
  • #26 10482954
    Nesti2802
    Poziom 9  
    Wyobrazcie sobie ze dostalam pismo od ich adwokata:D i przy okazji ten nieszczesny protokół w którym juz na pierwszej stronie 4 rzeczy sie nie zgadzaja petarda co:)? Ogolnie u niego wyszlo ze jest ok szkoda tylko, że jest tam tyle błędów :) No i właśnie jade do mojego prawnika bo na za dużo sobie pozwolili:) Ja nie wiem kto tym ludizom daje papiery masakra jakas normalnie;/ Pierwsza strona i tyle błędów, że ten facet nie boi sie podpisywać pod czymś taki masakra. Pozatym jako pan magister inzynier nawet nie podał numeru urzadzenia ktorym instalacja i roznicowka byla sprawdzana tylko model:)

Dodano po 13 [minuty]:

I zapomnilam dodac ze najpierw w pismie od adwokata uszyszałam "rzekome" wianie z gniazdek a potem sam ich elektryk w swoim pismie potwierdzil to wianie:D i ze on nie odpowiada za nieszczelnosc sciany :D

Wiec teraz czekam na sobote przyjdzie moj elektryk, sprawdzi wszysko napisze swoje pisemko i wtedy tylko kemerka termowizyjna z inspektorem bedzie potrzebna i jedzimey z nimi:)
  • #27 10494117
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    Proszę napinać co pani adwokat na to.
    Problem może być i z instalacją i ze ścianami.
    Widzę, że na forumsep.pl też otworzyła pani identyczny temat.
    Na ise.pl może pani się popytać jak wykazać, że protokół badania instalacji jest wadliwy, zawiera błędy (nie tylko ortografy).
    Pomiary to bardzo śliska sprawa.
    Elektryk, pomiarowiec nie odpowiada za nieszczelność ściany bo to nie jego działka.

Jestem ciekaw jak się sprawa skończy.
  • #28 10498747
    Nesti2802
    Poziom 9  
    No właśnie chodzi o rozbierzoność w tym co usłyszałam od Pani rzecznik i Pana administratora... Pani rzecznik twierdzi ze prawo jest po moejej stronie a pan administartor ze po dewelopera... Tak samo z tego co gada administrator ich adwokat moze se interpretowac p[rawo jak chce... po Rozmowie z babka bylam zadowolona ale po rozmowie z tym kolesiem nie wiem juz nie... Uslyszałam tez ze balkon nie jest czescia budynku?! to czym on wtedy jest?!

Ogolnie to tak byl u mnie wczoraj pan i sprawdzal instalacje::) Ogolnie wszysko jest oke pomimo balaganu w kablach i tego ze 2 rzeczy nie za polaczone tak jak powinny... I przez to tez moge miec problem z ta roznicowka.. Piszemy pismo zobaczymy co odpisza bo narazie nie kazalam nic zmieniac zeby zobaczyc co odpisza:)
    W protokole sa bledy typu zla data, brak numeru urzadzenia, i brak dokumentow potwierdzajacych dopuszczenie urzadzenia do badania... Ehhh na jakich ja debili trafiłam...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka forum zgłasza problemy z "wietrzeniem" z gniazdek elektrycznych oraz z bezpiecznikiem różnicowo-prądowym, który często się wyłącza. Po wprowadzeniu się do mieszkania, deweloper uszczelnił gniazdka, jednak problem powrócił przy podłączaniu nowej zmywarki. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być nieszczelna instalacja elektryczna, co prowadzi do skraplania się wody i wyzwalania różnicówki. Wskazują na konieczność sprawdzenia instalacji przez elektryka oraz pomiaru rezystancji izolacji. Użytkowniczka planuje dalsze działania, w tym wezwanie elektryka oraz złożenie pisma do dewelopera, aby wymusić naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA