logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wyzwala zabezpieczenie zakładu energetycznego. Problem z kablem w ziemi?

monsterg 11 Lut 2024 21:08 2250 54
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego losowo zanikają mi dwie fazy i wyzwalają się przedlicznikowe bezpieczniki BM 25 A — czy winny jest kabel ziemny od PV albo domu?

Nie musiał to być kabel w ziemi — w tym przypadku winna okazała się listwa grzebieniowa w skrzynce, do której dostała się woda i robiła zwarcie między fazami, więc raz padały inne dwie fazy, a różnicówka mogła w ogóle nie zadziałać [#20966575] FR304 nie jest zabezpieczeniem nadprądowym, tylko rozłącznikiem, więc jego wymiana na „mocniejszy” wyłącznik nie rozwiąże problemu zwarć po stronie instalacji [#20957039][#20957999] Do sprawdzenia samego kabla zalecano pomiar rezystancji izolacji specjalnym miernikiem lub induktorem, a nie zwykłym omomierzem [#20957068][#20957999] W dyskusji sugerowano też, żeby za licznikiem dać dwa rozłączniki 3P i osobny blok rozdzielczy dla N, zamiast wciskać dwa przewody pod jeden zacisk [#20958072][#20966819] Ostatecznie autor potwierdził, że zwarcie robiło się na grzebieniu w skrzynce po dostaniu się wody, więc problem nie leżał w kablu ziemnym [#20966853]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20956969
    monsterg
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Mam nietypowy problem. Może ktoś pomoże bo moi znajomi elektrycy dziwią się jak ja:)
    Od 20 lat dom jest podpięty ze skrzynki w ogrodzeniu kablem ziemnym 5x16. Pięć lat temu założyłem PV na wiacie, mikroinwertery, skrzynka, różnicówka, przepięciowy wszystko jak powinno być. Podpięta została instalacja do skrzynki w ogrodzeniu 30m kablem 5x10 zakopanym w ziemi do FR 304 63A który jest bezpośrednio za licznikiem. Wszystko pięknie działało aż do tamtego tygodnia.
    W piątek rano o godzinie 6:40 w domu zabrakło prądu na dwóch fazach. Zadzwoniłem na pogotowie elektryczne, przyjechali i poszły bezpieczniki BM 25A które mam przed licznikiem. Wymienili dwa i wszystko zaczęło działać.
    Jednak w sobotę rano znów to samo o godzinie 7:20 padły dwie fazy, co najdziwniejsze inne niż wcześniej!
    Kazali mi posprawdzać instalacje. Tylko co ja będę sprawdzał jak w domu wszystko ok i pod wiatą nie wyzwala nawet różnicówka. Wychodzi na to, że na kablu coś nie tak? Czy jest inna możliwość? PV mam na mikroinwerterach i wszystko działa.
    Po drugiej wymianie wieczorem odpiąłem w skrzynce od FR kabel od instalacji PV aby sprawdzić czy będzie dobrze. Na razie wszystko działa jak jeszcze dwa, trzy dni będzie ok to mam plan aby podłączyć instalację PV jeszcze przez bezpieczniki B10 albo B20 i dopiero do FR. Liczę na to że jeżeli zrobi się zwarcie na tym kablu do PV to wyłączą moje eski a nie BM energetyki.
    A teraz moje pytania:
    1. Czy pomysł z eskami przed FR jest dobry?
    2. Czy wymiana FR304 63A na jakiś mniejszy, w domu mam 25 A coś da? Czy wyłączy go przy zwarciu czy jednak pójdą też BM? Widziałem że jednego BM dali mi teraz 32A. Sugerowałem to technikom ale powiedzieli, że to nic nie da bo to inna charakterystyka i będzie im wyzwalać i tak BM.
    3. Czy jest możliwość, że to jednak nie kabel jest problemem? Czy możliwe żeby nie wyrzucało różnicówek a zwarcie na instalacji było?
    4. Jedyne co się zmieniło to to że pada dużo deszczów, jednak kabel jest głęboko zakopany w piachu i na 1m głębokości u mnie nie ma wody a mam obok studnię. Więc kabel nie stoi w wodzie.
    5. Co się może dziać, że raz rozłączyło dwie fazy a na drugi dzień inne? Czy jeżeli połączyłyby się (w wodzie) dwa kable z fazą to by rozłączyły dwa bezpieczniki?
    6. Jak sprawdzić ten kabel? Sprawdzałem omomierzem ale nie ma nigdzie przejścia. Czy dobrym pomysłem jest podłączać po kolei fazy i sprawdzić czy nie ma przebicia na innych kablach? Tylko, że to cały dzień działało a rano był problem. Gdy technicy wymienili drugi raz zabezpieczenia to cały dzień wszystko działało.
    Jak ktoś ma jakieś pomysły to bardzo proszę o rady.
  • #2 20957027
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    monsterg napisał:
    Podpięta została instalacja do skrzynki w ogrodzeniu 30m kablem 5x10 zakopanym w ziemi do FR 304 63A który jest bezpośrednio przed licznikiem.

monsterg napisał:
    poszły bezpieczniki BM 25A które mam przed licznikiem

Możesz to lepiej opisać?
  • Pomocny post
    #3 20957039
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4587
    FR nie jest zabezpieczeniem, tylko odłącznikiem. On sam nie wyłącza np.od zwarcia.
    Kabel trzeba sprawdzić nie omomierzem, ale induktorem.
  • #4 20957068
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Witam.
    monsterg napisał:
    Podpięta została instalacja do skrzynki w ogrodzeniu 30m kablem 5x10 zakopanym w ziemi do FR 304 63A który jest bezpośrednio przed licznikiem.
    Czy na pewno bezpośrednio przed licznikiem?
    Przed licznikiem - oznacza po stronie ZE.

1. Niekoniecznie. Znowu, co masz na myśli "przed".
    2. Nic nie da. FR nie jest zabezpieczeniem nadprądowym, tylko odłącznikiem.
    3. Możliwe, że to nie wina kabla. Różnicówka natomiast nie jest zabezpieczeniem od przeciążeń czy zwarć, i na takowe może nie reagować, chyba że jest z członem nadprądowym.
    4. To, że kabel nie jest w wodzie, nie eliminuje możliwości jego usterki.
    5. Zbyt mało informacji, co do struktury tych instalacji.
    6. Przede wszystkim pomiary rezystancji izolacji, ale to specjalnym miernikiem do tego dedykowanym, który mierzy przy odpowiednio wysokim napięciu. Pomiar zwykłym omomierzem może niczego nie wykazać.
  • #5 20957159
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3464
    monsterg napisał:
    W piątek rano o godzinie 6:40 w domu zabrakło prądu na dwóch fazach.
    Jednak w sobotę rano znów to samo o godzinie 7:20 padły dwie fazy, co najdziwniejsze inne niż wcześniej!
    Uszkodzenia i kabel nie posiadają "zegarka".
    Wiesz jaki prąd musi popłynąć żeby przepalić BM 25A - bardzo duży ?
    Coś musi robić dobre zwarcie.
    I to zwarcie się samo naprawia ?

Żeby przepalić BM to prąd musiał płynąć przez twoja instalacje.
    Instalacja dalej działa.
    Wiec awaria w twojej instalacji się sama nie naprawiła ?

Musisz mierzyć napięcia na 3 fazach jednocześnie.
    Z tego można wnioskować o zlej pracy sieci dostawcy.
    Moim zdaniem jest to możliwe.
    Bo BM-y sie przepaliły na różnych fazach +zbieżność godzin.
  • #7 20957564
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Najpierw pomiar rezystancji kabla

Autor nie jest elektrykiem - za pomiary musi zapłacić duża kasę.

Rezystancja spada do wartości poniżej 10Ω i sama się naprawia?
  • #8 20957592
    monsterg
    Poziom 11  
    >>20957039
    Czy mogę FR 304 wymienić na jakiś nadprądowy np taki? Wyłącznik nadprądowy HAGER 4P B 25A 6kA AC MBN425E
    Chodzi o to żeby tych BM nie wywalało tylko u mnie.

Dodano po 9 [minuty]:

Rysio4001 napisał:
    2. Nic nie da. FR nie jest zabezpieczeniem nadprądowym, tylko odłącznikiem.
    3. Możliwe, że to nie wina kabla. Różnicówka natomiast nie jest zabezpieczeniem od przeciążeń czy zwarć, i na takowe może nie reagować, chyba że jest z członem nadprądowym.

OK ale za różnicówką są normalne esy w dwóch skrzynkach.

4. To, że kabel nie jest w wodzie, nie eliminuje możliwości jego usterki.
    Tylko tak praktycznie co może z takim kablem grubym w takiej izolacji stać, żeby wywaliło dwie fazy a na drugi dzień inne dwie? Mi tylko woda przychodzi na myśl.

5. Zbyt mało informacji, co do struktury tych instalacji.
    Prosta instalacja jedna domowa a druga do PV na inwerterach. Za różnicówkami różne B10, B20 i tyle.
    6. Przede wszystkim pomiary rezystancji izolacji, ale to specjalnym miernikiem do tego dedykowanym, który mierzy przy odpowiednio wysokim napięciu. Pomiar zwykłym omomierzem może niczego nie wykazać.
    Jak nic nie wymyślę to zapłacę za pomiar i jak wyjdzie że kabel to go odkopię recznie żeby zobaczyć co to było :) Na razie próbuję dojść bezkosztowo co to może być.
    3 dzień dopięta PV i sam dom działa normalnie. Spróbuje przez b10 podpiąć PV i zobaczyć czy wywali.

Dziwne jest że to dwa razy rano się zdarzyło, prawie o tej samej godzinie ale jeżeli to by było po stronie taurona to 3 dzień tez by się zdarzyło a jest ok. Dziwne, że różne fazy. Jak ten kabel musiałby się uszkodzić żeby raz tak wywaliło raz tak.
  • #9 20957639
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A jaka moc jest instalacji fotowoltaicznej? bo dobór zabezpieczeni nie robi się przypadkowo, tylko do zainstalowanej mocy. Jeśli jest na tyle miejsca to FR-a bym też zostawił. Czy ten kabel zasila cały dom, czy to jest tylko kabel od PV?
  • #10 20957648
    CYRUS2
    Poziom 43  
    monsterg napisał:
    Czy mogę FR 304 wymienić na jakiś nadprądowy np taki? Wyłącznik nadprądowy HAGER 4P B 25A 6kA AC MBN425E
    Nie taki.
    Nie powinien to być bezpiecznik zespolony - do odbiornika 3 fazowego.
    Zainstalować 3 pojedyńcze bezpieczniki . 3 sztuki B25.
    Tor N zmostkować – połączyć na stałe.

Odradzam prace w rozdzielnicy.
    Niech to zrobi elektryk - fachowiec.
    Laik - może uszkodzić odbiorniki.

monsterg napisał:
    Dziwne jest że to dwa razy rano się zdarzyło, prawie o tej samej godzinie ale jeżeli to by było po stronie taurona to 3 dzień tez by się zdarzyło a jest ok
    Mogą coś przełączać akurat w tych godzinach.
    Zbieżność czasu wskazuje na rękę człowieka.
  • #12 20957701
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    monsterg napisał:

monsterg napisał:
    3 dzień dopięta PV i sam dom działa normalnie. Spróbuje przez b10 podpiąć PV i zobaczyć czy wywali.

CYRUS2 napisał:
    Odradzam prace w rozdzielnicy.
    Niech to zrobi elektryk - fachowiec.
    Laik - może uszkodzić odbiorniki.

Zaproś kumatego elektryka niech to obejrzy i pomierzy co trzeba, bo straty mogą być nie tylko w sprzęcie ale i w ludziach - @CYRUS2 dobrze prawi.
  • #13 20957708
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Zbieżność czasu wskazuje na rękę człowieka.
    Nie wadliwe urządzenia.
    Tego się nauczyłem diagnozując systemy alamowe.

BM 25A wytrzymuje prąd 40- 50A przez godzinę.
    Czas wyłączenia 5sek jest dla prądu 110A.
  • #14 20957772
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    @monsterg Czy falownik PV wyświetla jakieś informacje/błędy o awarii po stronie AC?
  • #15 20957833
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1037
    Fotowoltaika na mikroinwerterach więc masz AC rozciągane na dachu pod panelami i tak sobie myślę - jakby się jakiś przewodzik przecierał o ten dach?
  • #16 20957933
    monsterg
    Poziom 11  
    Chris_W napisał:
    Fotowoltaika na mikroinwerterach więc masz AC rozciągane na dachu pod panelami i tak sobie myślę - jakby się jakiś przewodzik przecierał o ten dach?

Tylko że to powinny eski wywalać. Mikro są na dachu potem w rozdzielnicy pod wiatą idą do B20 potem różnicówka, przepięciowy i dopiero grubym kablem do skrzynki. Może woda we wtyczkach przy mikroinwerterach? ale to by jedną fazę wywalało bo to są jednofazowe mikroinwertery. Poza tym jak właczali to cały dzień działały.

stanislaw1954 napisał:
    A jaka moc jest instalacji fotowoltaicznej? bo dobór zabezpieczeni nie robi się przypadkowo, tylko do zainstalowanej mocy. Jeśli jest na tyle miejsca to FR-a bym też zostawił. Czy ten kabel zasila cały dom, czy to jest tylko kabel od PV?

Kable są dwa od FR w granicy działki. Jeden do domu drugi do PV. W domu i przy pv są skrzynki z próżnicówką i esami. Moc instalacji 8kW. 6 inwerterów jednofazowych.
  • #17 20957999
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    Wszelkie dywagacje sensu nie mają.
    Należy badać i eliminować potencjalne miejsca awarii.
    Pomiar kabla jak pisałem to pierwszy krok. Albo wyleliminijesz kabel jako sprawcę, albo znajdziesz powód zadziałania zabezpieczeń. Tu zbadałbym także sam ochronnik przepięć.
    I ten FR104 bezwzględnie do wymiany, bo wyłączanie napięcia tym tym aparatem może źle się skończyć.
  • #18 20958037
    monsterg
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:
    Wszelkie dywagacje sensu nie mają.
    Należy badać i eliminować potencjalne miejsca awarii.
    Pomiar kabla jak pisałem to pierwszy krok. Albo wyleliminijesz kabel jako sprawcę, albo znajdziesz powód zadziałania zabezpieczeń. Tu zbadałbym także sam ochronnik przepięć.
    I ten FR104 bezwzględnie do wymiany, bo wyłączanie napięcia tym tym aparatem może źle się skończyć.

Wiem, że najłatwiej wyeliminować kabel sprawdzając go ale czy bezkosztowo mogę podłączyć ten kabel PV przez B10 z drugiej strony kabla czyli przed FR304 ? Jak je wybije będę na 100 procent pewny że kabel? Będą wtedy eski po dwóch stronach kabla.
    Proszę też o radę na co wymienić FR? Najlepiej tak aby podłączyć dwa kable 10 i 16mm.
  • #19 20958041
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    monsterg napisał:
    Proszę też o radę na co wymienić FR? Najlepiej tak aby podłączyć dwa kable 10 i 16mm.

Rozłacznik 3P a na odpływie blok rozdzielczy.
  • #20 20958072
    kkas12
    Poziom 43  
    Bezkosztowo to mozesz coś ukraść. Pod warunkiem że nie zostaniesz złapany. Bo wtedy koszty się pojawią.
    Nawet jeśli te nowe zabezpieczenie wyzwoli to dalej nie będziesz wiedział co byo powodem.
    Czy kabel, czy ochronnik, a może jeszcze coś innego.

Dodano po 5 [minuty]:

Ja bym za licznikem zamontował dwa rozłączniki 3P (spięte od strony zasilania szyną grzebieniową).
    Jeden dla w.l.z do budynku, drugi dla w.l.z dla paneli.
    Jeśli nasz układ TN.
    Bo jeśli masz TT to dwa rozłączniki 3P+N
  • #21 20958410
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Tak ? a to do czego są przeznaczone rozłączniki FR?
  • #22 20958492
    kkas12
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    ak ? a to do czego są przeznaczone rozłączniki FR?

Przecież pisałem.
    kkas12 napisał:
  • #23 20958552
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @kkas12 Ale ja cytowałem wypowiedź, że
    kkas12 napisał:
    I dlatego pytałem, bo z mojej wiedzy wynika, że można nim rozłączać /załączać pod obciążeniem, np. w celu wymiany "esa", który może być sklejony, a nie tylko wtedy, gdy się zepsuł i nie chce łączyć.
  • #24 20958603
    kkas12
    Poziom 43  
    Odróżnisz aparat 4P pd 3P+N?
    Wyglądają prawie tak samo.
    Prawie, bo różnią się tym, że 3P+N posiada wyrażnie oznaczony zestyk N, zaś w 4P tego nie uświadczysz.
    Od dawna na tym forum jest to klarowane.
  • #25 20958624
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @kkas12 Nie wiem, jaki to ma związek z rozłącznikiem FR104.
  • #26 20958631
    kkas12
    Poziom 43  
    To zastanów się dokładnie co cytowałeś i o co pytałeś w poście 21 i 23.
    Gdy zrozumiesz zapytaj raz jeszcze.
    Najlepiej w nowym temacie.

FR103 to dawne oznaczenie rozłącznika FR303. W obu przypadkach aparat rozłącza tylko trzy fazy.
    Natomiast dawny FR104 i dzisiejszy FR304 jest aparatem czerotorowym, a że nie posiada wyraźnie oznaczenego zestyku N jest aparatem 4P i z tego względu nie należy go stosować na początku instalacji.
    Osobiście nigdy go nie stosowałem i nie stosuję. Jeśli zachodzi potrzeba przerywania również toru N to sięgam po aparat 3P+N.
  • #27 20958648
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ja wiem o co pytałem i dodatkowo podkreśliłem to, by uzyskać odpowiedź, wiec może tym razem...cóż takiego jest w tym rozłączniku, że"wyłączenie nim napięcia, tym aparatem, może źle się skończyć"?
  • #29 20958665
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Gdy czytałem #26 dziwnym trafem wyświetliła się mi tylko górna część odpowiedzi. Teraz przeczytałem i nie będę drążył tego dalej, ne ma sensu.
  • #30 20958831
    monsterg
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:
    Ja bym za licznikem zamontował dwa rozłączniki 3P (spięte od strony zasilania szyną grzebieniową).

Super pomysł z tą grzebieniową od góry tylko czy mogę zamiast rozłączników zastosować WYŁĄCZNIK NADPRĄDOWY S 303 B 25 3P 25A
    I czym połączyć N? bo też przychodzi jeden a trzeba na dwa podłączyć.
    PS 3 dzień sam dom podłączony i wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wyzwalaniem zabezpieczeń w instalacji elektrycznej, która działała poprawnie przez 20 lat. Po zainstalowaniu systemu fotowoltaicznego (PV) z mikroinwerterami, wystąpiły awarie, które powodowały przepalanie bezpieczników BM 25A. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie kabla ziemnego 5x10, jednak elektrycy sugerowali, że problem może leżeć w instalacji lub w samych zabezpieczeniach. Po wymianie FR 304 na wyłącznik nadprądowy i przeprowadzeniu pomiarów, okazało się, że przyczyną problemu była listwa grzebieniowa, do której dostała się woda, co prowadziło do zwarć między fazami. Użytkownik planuje dalsze prace nad organizacją skrzynki elektrycznej oraz wymianę zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA